2019. június 20. csütörtök Rafael

Ezert állnak most sorban tömegek a patikákban: méregdrága a gyógyulás


Indul az allergiaszezon, a gyógyszertárak is forgalmasabbak ilyenkor. Mielőtt azonban rohannánk a patikákba, érdemes betartani pár szabályt, ezzel is megkönnyítve az életünket. Ha pedig gyógyszert választunk, nem érdemes a drágábbat választani, az ugyanolyan hatóanyagú, olcsóbb gyógyszer ugyanolyan hatékony lehet.

A melegebb időjárással együtt beköszönt a pollenszezon is hamarosan, ami Magyarországon is százezrek életét nehezíti meg. Egy 2018-as felmérés szerint Magyarországon 2 millió körül van az allergiások száma. Az autoimmun betegségnek számító allergia ellen egyelőre nincs teljes körű gyógymód, számtalan készítményt forgalmaznak a patikák ugyanakkor. Ezek hatóanyaguktól függően eltérőek lehetnek, egységesen igaz azonban rájuk, hogy legfeljebb a tünetek enyhítésére alkalmasak. Az áruk között ugyanakkor jelentős eltérések vannak.

Ne rohanj azonnal a gyógyszertárba

Mielőtt azonban ezreket áldoznánk a gyógyszerekre, érdemes lehet kipróbálni pár módszert, amelyet most a Tiphero nevű amerikai portál gyűjtött össze. A szezonális allergiában szenvedő betegek nagy része a pollenekre allergiás - ezt a fajta tünetegyüttes a köznyelv szénanáthának nevezi. A tünetei hasonlóak egy egyszerű megfázáshoz, de vannak különbségek is: például szem- és orrviszketés, tüsszögés, stb.

A leghatékonyabb módszer, hogy házilag védekezzünk az allergia ellen, értelemszerűen az, hogy elkerüljük a pollenekkel való találkozást. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) ajánlása szerint hatékony védekezés, ha az allergiaszezonban nem szellőztetünk. Ha mégsem bírjuk friss levegő nélkül (mert lássuk be, azért arra szükség van), akkor inkább este tegyük azt, mert reggel a legnagyobb a pollenkoncentráció a levegőben. Természetesen a pollenszezonban érdemes minél kevesebb időt a természetben tölteni.

Hatékonyabban tudunk védekezni a pollenek ellen, ha előre megnézzük a pollenkoncentráció szintjét - sok időjárásportálon ez fel van tüntetve. A gyógyszertárakban pedig gyakran találunk ingyenes allergianaptárat, amely megmutatja, az év melyik szakában vagyunk kitéve a legnagyobb mértékben - persze ez csak akkor működik, ha tudjuk, pontosan mire vagyunk allergiások.

Kevesen tudják, de allergiaszezonban érdemes minden este hajat mosni - a hajunk ugyanis összeszedi a pollent, főleg este érdemes emiatt egy hajmosást beiktatni. Érdemes gyakrabban mosni a ruháinkat is, hiszen azokon is felhalmozódhatnak a pollenek. Szezonban viseljünk napszemüveget és sapkát.

Ha gyógyszert veszünk, ne a drágát vegyük!

Természetesen a fenti megoldások nem váltják ki az orvosi vizsgálatokat - ha minden kötél szakad és semmi nem válik be, akkor érdemes felkeresni allergológust, aki dönt majd a terápiáról és a szükséges gyógyszerről. 

Ha azonban mi választunk gyógyszert, kis odafigyeléssel sok ezer forintot megspórolhatunk. Gyakran megtörténik, hogy ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek között akár több ezer forintos eltérés is lehet - biztosak lehetünk benne, hogy a kevésbé drága is ugyanannyira hatékony, ha a hatóanyag dózisa megegyezik. Az sem ritka, hogy néha ugyanarról a termékről van szó eltérő márkanév és csomagolás alatt - egyik esetben azonban a marketingköltségek miatt sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen a népszerű termék reklámköltségeinek árát a gyártó a fogyasztókon kívánja bevasalni.

A legjobb, ha a gyógyszerésztől tájékozódunk, aki a legtöbb esetben megfelelő tájékoztatást ad a gyógyszerek hatóanyagáról. Nem ritka az sem, hogy maga a jóindaulatú gyógyszerész javasolja, hogy válasszuk ugyanabból a készítményből az olcsóbbat - hiszen hatása tekintetében nincs különbség. Természetesen vannak gyógyszerek, amelyeknek nincs alternatívája, így minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerésztől - az allergia elleni antihisztaminok ugyanakkor sokszor nem ilyenek.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

Lidl

06.20-06.26
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk