2019. április 19. péntek Emma

A nagy probiotikum-teszt: feleslegesen költünk rá súlyos ezreket?


A probiotikumokat úgy tartják számon, mint számos betegség kiváló gyógymódjai: egyes feltételezések szerint a túlsúlytól kezdve a mentális problémákig szinte mindenre jó. Ám bizonyíték mindenre egyelőre még kevés van, és egy friss kutatás pedig egészen meglepő eredményeket hozott. Lehet, hogy mégsem annyira hatásos, mint hisszük?

A probiotikumok jótékony hatásuk abban áll, hogy újra feltöltik azokkal a hasznos baktériumokkal az emberi szervezetet, melyek antibiotikumok hatására eltűnnek, ám például a megfelelő emésztéshez nagy szükségünk lenne rájuk.

Mégis még mindig kevés a bizonyíték van arra, hogy a probiotikumok tényleg hatásosak, amennyiben ily módon használju őket - írja a BBC friss cikkében. Kutatók ugyanis most megállapították, hogy a probiotikumot szedni antibiotikumkúra után nem feltétlenül segít abban, hogy a hasznos baktériumok újratermelődjenek. 

Tovább nehezíti a problémát, hogy nem egyértelmű, egészen pontosan mit értünk probiotikum alatt. A tudósok úgy tekintenek rá, mint élő mikroorganizmus kultúrákra, melyek tipikusan az egészséges szervezet bélrendszerében élnek. 

A patikák polcain sorakozó előre csomagolt porok és folyadékok ennek a kitételnek azonban nem felelnek meg.

Sőt, amikor a kutatók élő baktériumtörzsekkel dolgoznak laboratóriumi körülmények között, a koktél összetétele és viselkedése sokat változik, míg elér egyik laborból a másikba, így szinte lehetetlen összehasonlítani őket. 

A probléma az, hogy nem áll elegendő bizonyíték, elég vizsgálati eredmény a rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, ez a probiotikum hatásos, a másik pedig nem az.

 - nyilatkozta a témában Sydne Newberry kutató, aki a 2012-ben végzett egy széleskörű kutatást a probiotikummal kezelt antibiotikumok által okozott hasmenésről. Az ebből készült tanulmány rámutat, hogy a probiotikum ugyan csökkentheti a hasmenés kockázatát antibiotikum szedése után, de mivel többféle antibiotikum van forgalomban, nincs olyan probiotikum a piacon, amelyről kijelenthetjük, hogy mindegyik szedése után hatásos lehet.

A 2012-es tanulmány óta nem sok újabb bizonyíték került elő arról, hogy melyik készítmény lehet igazán hatásos: "Ez az ami aggasztó - nem sok tanulmány született az elmúlt 7 évben ebben a témában, s közülük egyik sem bizonyította meggyőzően, hogy a probiotikumok valóban hatásosak és elég biztonságosak lennének" - mondja Newberry.

A kísérlet meglepő eredménnyel

Egy újabb kísérlet keretében, melyez az izraeli Weizmann Intézetben Eran Elinav vezetésével végeztek el, 21 embernek adtak széles spektrumú antibiotikumot egy héten keresztül, majd kolonoszkópos és endoszkópos vizsgálattal is ellenőrizték a baktériumok jelenlétét a bélrendszerükben.

"Ahogy arra számítottunk, számos változás ment végbe a kísérleti alanyok beleiben: a mikróbák egy jelentős része a gyógyszer hatására megsemmisült" - mondta Elinav.

Ezután az önkénteseket 3 részre osztották: az első csoport semmiféle kezelésben nem részesült, a második csoport tagjai egy átlagos, mindenki számára hozzáférhető probiotikumot kaptak, a harmadik csoport pedig széklet transzplantációban részesült - méghozzá saját (a gyógyszerezés előtti) székletület kapták vissza.

Az eredmény meglepő volt: azoknak volt a legkevesebb mikróba a bélrendszerében, akik probiotikumot kaptak a kezelés után, nekik állt helyre leglassabban a szervezetük egyensúlya, még a kísérlet legvégén. 5 hónap után sem voltak olyan egészségesek, mint a legelején.

A kísérlet alapján kifejezetten kedvezőtlen hatása van a probiotikumoknak - összegezte az eredményeket a kutatás vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk