Electric car power charging, Charging technology, Clean energy filling technology. 3D illustration

Elektromos autóban gondolkozol? Ezt feltétlenül tudnod kell a vásárlás előtt

2022. szeptember 12. 15:01

Az Elektromos Autók Világnapja még inkább ráirányította a figyelmet az elektromos meghajtású járművek használatára. A belső égésű motorokkal rendelkező autókhoz képest a villanyautóknál kétségkívül előnyt jelent a fenntartható működés és az alacsonyabb üzemanyagköltség. Ahhoz azonban, hogy egy töltéssel minél messzebb jussunk, és biztosan elegendő legyen az üzemanyag a következő töltési lehetőségig, esetükben is érdemes néhány hasznos vezetési módszert alkalmazni. 

Hosszabb utak esetén az elektromos autók hatótávolságának biztonságos felbecsülése komoly fejtörést okozhat a sofőröknek, főként, ha nemrég váltottak elektromos meghajtású járműre. Városon kívül kevesebb a töltési lehetőség, ezért még kellő tervezés mellett is érdemes takarékoskodni az üzemanyaggal, hogy minél hosszabb távon kitartson az akkumulátor, és ne kelljen azon aggódni, hogy mikor érünk el a következő töltőpontig. A LeasePlan ehhez ad könnyen bevethető tippeket.

Figyeljünk a sebességre

Akárcsak a benzines vagy dízelautók esetében, itt is érvényes a lassan járj, tovább érsz elv. A tartósan nagy sebesség, illetve a gyakori gyorsítások nem kímélik az akkumulátort, kiegyensúlyozott tempóban azonban rengeteg energiát takaríthatunk meg. Ha 15 km/órával visszaveszünk a sebességből, az mintegy 15 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. Igyekezzünk nem túllépni a 95 km/órát, ha pedig van az autóban adaptív sebességtartó automatika, használjuk, hiszen jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.

Jól tervezzük meg az útvonalat

Ha megoldható, inkább válasszunk egy kicsit hosszabb útvonalat, hogy elkerüljük a forgalmas utakat, illetve a gyakori emelkedőket. Ezek leküzdése ugyanis extra energiát igényel, és folyamatosan terheli az akkumulátort. Hatótávolság szempontjából a sík terep a legideálisabb, navigációs rendszer használata esetén pedig az energiatakarékos útvonal legyen az alapbeállítás, amennyiben elérhető ilyen opció.

Mellőzzük a fékezést

Elektromos motor esetében a lassulás regeneratív fékezéssel történik, ami a mozgási energiát villamos energiává alakítja, ezáltal nem pazarolunk el energiát. Használjuk ki ennek előnyeit, és igyekezzünk minél kevesebb alkalommal rálépni a fékre. Vegyük fel a forgalom ritmusát, illetve figyeljük a környezetünket, és megfelelő időben fékezés helyett a gázpedálról lelépve lassítsuk le autónkat.

Állítsuk be a megfelelő guminyomást

Alapvetőnek tűnhet, de sokan nem vagy csak ritkán ellenőrzik, hogy a kerekekben optimális mértékű-e a nyomás. Alulfújt kerekek esetében nagyobb a súrlódás, ami energiaveszteséget eredményez. A magas nyomású kerekek ugyanakkor csökkentik a gumiabroncsok élettartamát, és megnehezítik a jármű irányítását, ami balesetveszélyes. Törekedjünk tehát a helyes nyomásérték beállítására, mellyel az akkumulátor teljesítménye akár 3-5 százalékkal is növelhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Óvatosan bánjunk a hűtéssel és a fűtéssel

A légkondicionáló használata plusz energiát igényel, ami csökkenti a hatótávolságot, ezért igyekezzünk mellőzni a használatát. Hogy minél kevésbé legyen meleg az autóban, töltés közben, még indulás előtt hűtsük le a járművet, illetve megállásnál lehetőség szerint árnyékos helyen parkoljunk, és tegyük fel a napellenzőket. Ha mindez nem lenne elegendő, használjuk önmagában a ventilátort. Amennyiben mégis muszáj bekapcsolnunk a klímát, ne a leghidegebb beállítást használjuk, inkább próbáljuk meg 20 és 23 fok között tartani a hőmérsékletet.  Mivel az akkumulátor teljesítményéből a legtöbb energiát a hűtés mellett a fűtés veszi el, érdemes elsősorban a beépített kormány- és ülésfűtést használni a hátsó üléseken is.

Lájtosan pakoljunk

Minél kisebb a jármű tömege, annál hatékonyabban működik az akkumulátor. Ezért távolítsunk el mindent az autóból, amire nincs szükségünk – köztük a gyereküléseket vagy a tetőcsomagtartót is –, illetve hosszabb utazásokra is minél kevesebb csomaggal induljunk el.

Növeljük az akkumulátor élettartamát

Minden olyan gyakorlat, ami kíméli az akkumulátort, hozzájárul ahhoz, hogy az minél nagyobb hatótávolságot tudjon biztosítani. Így ha tehetjük, kerüljük a szélsőséges hőmérsékleteket: nyáron ne hagyjuk az autót a tűző napon, télen pedig ne parkoljuk le vagy töltsük fagyos környezetben. Mivel a hidegben való töltés felelegesen terheli az akkumulátort, a téli időszakban célszerű rögtön használat után tölteni a járművet, amikor az akkumulátor még nem hűlt le. A teljes, 100 százalékra való töltés, illetve a teljes lemerítés szintén negatív hatással van az akkumulátor élettartamára. Ezért hacsak nincs rá feltétlenül szükség, a töltöttséget tartsuk 20 és 80 százalék között. Az sem tesz jót az akkumulátornak, ha a teljesen feltöltött autót több mint 8 órán át a töltőn hagyjuk vagy ilyen állapotban hosszabb ideig tároljuk. Ha huzamosabb ideig nem használjuk a járművet, igyekezzünk 50-60 százalék körüli töltöttségi állapotban tartani. Minél lassabban töltjük az akkumulátort, annál hosszabb ideig megőrzi kapacitását, mellőzzük tehát a gyakori gyorstöltést.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?