Close up shot of gas station fuel pump nozzles

Zsiday Viktor: felpumpálja az inflációt a szigor, több üzemanyagimport sem lesz

2022. július 31. 17:02

Éles kritikával illette Zsiday Viktor, befektetési szakértő a kormány szombati bejelentését, ami tovább csökkentette azoknak a számát, akik igénybe vehetik a hatósági áras üzemanyagot. A szakértő szerint ugyanis várhatóan csak nagyon kis mértékben fog bekövetkezni a fogyasztáscsökkenés, ha egyáltalán megvalósul. A szakértő szerint ugyanis ezzel az intézkedéssel mindössze annyit ért el a kormány, hogy megemeli a vállalkozók költségeit.

Zsiday Viktor befektetési szakértő saját oldalán kritizálta élesen a benzinárszabályozás kapcsán tegnap bejelentett lépéseket, amik szerinte a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalanok lesznek.

Elmondása szerint az üzemanyag árak 480 forinton való rögzítését már akkor sokan kritizálták, ami nem volt véletlen. A magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása ugyanis szerinte egyáltalán nem érvényesülhetett, így nem tudott javulni a fizetési mérleg sem. Az alacsony árak miatt pedig nem, hogy nem csökkent, de egyenesen nőtt a fogyasztás. Ez pedig nyomást gyakorolt a devizakeresleten keresztül a forint árfolyamára, lassította a gazdaságot és emelte az inflációt.

Zsiday elmondása szerint a céges autók egy része valójában magánhasználatban van, de jellemzően inkább céges ügyintézést folytatnak vele, ami pedig nem fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt.

A legfontosabb hatás, a fogyasztáscsökkentés várhatóan csak nagyon kis mértékben fog tehát megvalósulni. Az üzleti bizalmat tovább rombolja az új bejelentés, mert láthatóan kapkodás zajlik: senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatóság alacsony marad. És ami nagyon fontos: továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket, mert csak annyi változott, hogy nem nagyon nagy, hanem szimplán nagy veszteséggel adná el a terméket a kereskedő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– írja a szakértő az oldalán. Így lényegében véleménye szerint az intézkedés valós hatása mindössze annyi lesz, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok tovább fognak hárítani a vásárlókra. Tehát inflációt generál, miközben megemeli a Mol profitját. Amit lényegében el is vesz azzal, hogy megemelte a cégre kivetett különadót.

Az intézkedés ellenére tehát lényegében továbbra is kialakulhat az üzemanyaghiány, nem fog javulni a folyó fizetési mérleg és a forint árfolyama se. Viszont az infláció tovább fog növekedni, valamint nő a kormányzat bevétele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem