35 °C Budapest
Close up shot of gas station fuel pump nozzles

Zsiday Viktor: felpumpálja az inflációt a szigor, több üzemanyagimport sem lesz

2022. július 31. 17:02

Éles kritikával illette Zsiday Viktor, befektetési szakértő a kormány szombati bejelentését, ami tovább csökkentette azoknak a számát, akik igénybe vehetik a hatósági áras üzemanyagot. A szakértő szerint ugyanis várhatóan csak nagyon kis mértékben fog bekövetkezni a fogyasztáscsökkenés, ha egyáltalán megvalósul. A szakértő szerint ugyanis ezzel az intézkedéssel mindössze annyit ért el a kormány, hogy megemeli a vállalkozók költségeit.

Zsiday Viktor befektetési szakértő saját oldalán kritizálta élesen a benzinárszabályozás kapcsán tegnap bejelentett lépéseket, amik szerinte a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalanok lesznek.

Elmondása szerint az üzemanyag árak 480 forinton való rögzítését már akkor sokan kritizálták, ami nem volt véletlen. A magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása ugyanis szerinte egyáltalán nem érvényesülhetett, így nem tudott javulni a fizetési mérleg sem. Az alacsony árak miatt pedig nem, hogy nem csökkent, de egyenesen nőtt a fogyasztás. Ez pedig nyomást gyakorolt a devizakeresleten keresztül a forint árfolyamára, lassította a gazdaságot és emelte az inflációt.

Zsiday elmondása szerint a céges autók egy része valójában magánhasználatban van, de jellemzően inkább céges ügyintézést folytatnak vele, ami pedig nem fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt.

A legfontosabb hatás, a fogyasztáscsökkentés várhatóan csak nagyon kis mértékben fog tehát megvalósulni. Az üzleti bizalmat tovább rombolja az új bejelentés, mert láthatóan kapkodás zajlik: senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatóság alacsony marad. És ami nagyon fontos: továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket, mert csak annyi változott, hogy nem nagyon nagy, hanem szimplán nagy veszteséggel adná el a terméket a kereskedő

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– írja a szakértő az oldalán. Így lényegében véleménye szerint az intézkedés valós hatása mindössze annyi lesz, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok tovább fognak hárítani a vásárlókra. Tehát inflációt generál, miközben megemeli a Mol profitját. Amit lényegében el is vesz azzal, hogy megemelte a cégre kivetett különadót.

Az intézkedés ellenére tehát lényegében továbbra is kialakulhat az üzemanyaghiány, nem fog javulni a folyó fizetési mérleg és a forint árfolyama se. Viszont az infláció tovább fog növekedni, valamint nő a kormányzat bevétele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm