15 °C Budapest
Power cord charging the electric car on the parking lot.

Nekik is hidegzuhany a rezsikvóta: kinyírja a hazai villanyautózást a piaci áramár?

2022. július 15. 09:31

Sok magyar villanyautóst sokkolt a rezsicsökkentés leszűkítése. A piaci árak mellett egyre közelebb kerülhet egymáshoz az otthoni töltés, és a publikus töltőoszlopok árazása. Sokvillanyautós maga termeli meg az áramot, de jelentős az a csoport, akiknek otthon, piaci áron kell majd töltenie.

Sokkolta a magyar villanyautósokat a rezsicsökkentés leszűkítése - mondta a hvg.hu-nak Iváncsó László, a Jövő Mobilitása Szövetség főtitkára. Mint kifejtette, már a piaci árazású töltők megjelenése is nagy riadalmat keltett, és sokan kezdték megkérdőjelezni a villanyautók létjogosultságát és versenyképességét a fosszilis üzemanyaggal működő társaikkal szemben, most viszont méginább felerősödtek ezek a hangok.

A portál számításai szerint, ha valaki elektromos autót töltö otthon, és kicsúszik a havi 210 kWh-s áramkvótából, annak piaci áron töltve kb. 4300 forintba kerülne 100 kilométer megtétele egy átlagos elektromos autóval, ami nagyjából 620 forintos literenkénti benzinárnak felel meg. Egy hagyományos autóval, 480 forintos üzemanyagár és 7 literes fogyasztás mellett 3360 forintba kerülne megtenni 100 kilométert. Kérdés, meddig marad Magyarországon a benzinárstop.

Az árolló zárulása miatt a szövetség szerint megugorhat a kereslet a publikus töltőoszlopokra is. Az otthoni és a fizetős töltés közötti különbség csökkenése akár a hazai hálózat fejlesztéseit is hozhatja.

Ugyanakkor a Villanyautosok.hu szakportál felmérése szerint a válaszadó e-autó tulajdonosok felét nem érinti majd a rezsicsökkentés részleges kivezetése, mivel szaldós rendszerben, napelemekkel termelik az áramot. 26 százalék úgy nyilatkozott: a jövőben piaci áron lesz kénytelen tölteni villanyautóját, további 13 százalék „részben kénytelen” lesz piaci áron is tölteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17