12 °C Budapest

Ha használt autókról van szó, ez a három márka a magyarok kedvence

2017. április 17. 17:34

Közel kétéves folyamatos emelkedést követően 2017 első negyedévében megszakadt a Használtautó-index növekedési trendje: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám az év végi 132,4-ről 128,4 pontra esett vissza. A csökkenés oka, hogy azonos átlagár mellett mintegy 3 százalékkal csökkent a gazdát cserélő használtautók mennyisége.

Bár az év elején némileg visszaesett a hazai használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke. Ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is: a meghirdetett autók kínálati átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva immár 1,9 millió forint felett jár.

Az áremelkedés oka a tartósan gyenge forintárfolyam mellett az, hogy az olcsóbban behozott, de nehezebben felderíthető előéletű autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik előnyben, amely így magasabb áron is eladhatóvá vált"

- mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. A használtautó-import továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-utánpótlásnak. E szegmens növekedési üteme azonban idénre lényegesen lelassult: míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig az idei első három hónapban behozott 34 800 személyautó mindössze 7 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor.

Száz eladott hazai használt autóból 14 az Opel, további 10-10 százalék pedig a Suzuki és a Volkswagen emblémáját viseli.

Ezt a három márkát a Ford (8%) és a Renault (6%) követi. Összességében a fenti öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom 48 százalékát. Bár a gazdát cserélő használt személyautók átlagéletkora jelenleg 12 év, környezetvédelmi szempontból öt év alatt sokat javult a hazai kínálat.

Míg 2012-ben csupán 6,5 százalékos volt az Euro 5, vagy annál kedvezőbb besorolású járművek aránya, 2017 első negyedévére ez az érték már 34,8 százalékra emelkedett. A másik oldalról nézve a kínálatot: az Euro 3-nál rosszabb besorolású járművek aránya 2012-ben még 31,8 százalék volt, ez mára 18,9 százalékra csökkent. Ezek azok a járművek, amelyek a jelenlegi szabályozás értelmében szmogriadó esetén nem közlekedhetnek Budapest útjain. (Tudni kell, hogy arányuk a teljes hazai autóparkban sajnos jelentősebb, mint az eladásra hirdetettek körében.)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm