28 °C Budapest
A legfontosabb teendők: ezeket január 31-ig muszáj elintézned

A legfontosabb teendők: ezeket január 31-ig muszáj elintézned

2017. január 26. 11:00

Több, fontos elintéznivalónak is január 31. a határideje. Eddig lehet kérni a munkáltatót, hogy készítse el az adóbevallást. Akik lakástámogatást is kaptak, azoknak plusz teendőjük is van, valamint lejárnak az éves autópálya matricák és a parkolási engedélyek is. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mi mindent kell elintézni még a hó végéig.

A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos első fontos határidő a január 31. Eddig lehet ugyanis kérni a munkáltatót nyilatkozat formájában (16M29 jelű munkáltatói adómegállapítás), hogy készítsék el a bevallást.

Ezzel a lehetősséggel azok élhetnek, akik 2016-ban csak az adó elszámolását vállaló cégtől szerzett bevételt, vagy a korábbi munkáltatók átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és a járulékokról szóló igazolást az új (bevallást készítő) munkáltatónak. Nem lehet kizáró ok, ha valaki adókedvezményt érvényesít, vagy az adójáról nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban rendelkezik.

KATTINTS! Magyarok milliói kapnak levelet a NAV-tól: nehogy kidobd, a bevallásod múlik rajta

Szorítja a határidő azokat is, akik tavaly lakáscélú támogatást kaptak a munkáltatójuktól. Ugyanis az adómentességnek feltétele, hogy erről igazolást kell adnia a közvetítő hitelintézetnek a munkáltató számára. Ha nem jelentkezett ezzel az igazolással a cég bankja, vagy a megbízott hitelintézet, akkor érdemes mindenképp felkeresni még január 31-ig, más esetben a tavaly kapott juttatás 120 százaléka után kell jövedelemként adózni.

KATTINTS! Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az éves autópálya matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, a 2016-os matricával pedig január 31. éjfélig lehet utazni. A heti, havi, éves és megyei éves autópálya matricák díjai nem változtak a tavalyihoz képest, pontosan ugyanannyiba kerül. Viszont új fizetős utak vannak, Vas megye is felkerült a megyei matrica listára. Tavaly októberben elkészült az M86-os Hegyfalu és Csorna között is, így már Szombathely gyorsforgalmi úton is elérhető.

A fővárosi autótulajdonosoknak a matricán kívül még egy elintézni valójuk van a hónap végéig: újra kell igényelni a parkolási engedélyeket. Nem kell minden kerültben engedély a parkoláshoz, ahol viszont igen, ott újra kell igényelni, a tavalyi ugyanis csak január 31-ig érvényes.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?