18 °C Budapest
Medium shot of man kissing girlfriend on cheek in back of taxi filled with flowers after shopping at flower market during vacation

Komoly drágulás a virágosoknál, a csoki sem úszta meg: súlyos pénzbe kerülhet idén a Valentin-nap

2024. február 8. 18:59

Már egy hét sincs hátra Valentin-napig, ezen a napon a szerelmespárok, házasok a szokásokhoz híven megajándékozzák egymást. Megkérdeztük a szakértőket, mennyivel drágult az utóbbi időben virág és a csokoládé, mennyivel kell majd többet fizetnünk, ha meg akarjuk lepni kedvesünket. Mint kiderült, a virág már annyira megdrágult, hogy a kereskedők nem tudnak tovább emelni az árakon, mert az már komoly vásárlóvesztéshez vezetne.

Már egy hét sincs hátra Valentin-napig, ezen a napon a szerelmespárok, házasok a szokásokhoz híven megajándékozzák egymást. Ugyanakkor az ilyenkor klasszikus meglepetések, a virág és a csokoládé komoly dráguláson ment át az elmúlt időszakban, és a jelek arra utalnak, hogy ez a februári ünnepnapra is komoly kihatással lehet.

Kilőttek a virágárak

A KSH adatai szerint a kertészeti cikkek, virágok és dísznövények ára a tavalyi évben brutálisan kilőtt. Mint a lenti táblázatból is jól látszik, a virágok a tavalyi évben néha ötödével is többe kerültek, mint az előző év azonos időszakában. Az infláció lassulásával aztán persze ezek a cikkek is kicsit visszább vettek, de még így is jóval komolyabb összeget kell értük fizetni, mint az infláció előtti időszakban.

Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója viszont meglepő dolgot mondott lapunk kérdésre: szerinte idén nem kell majd többet fizetnie a férfiaknak a Valentin-napi meglepetésekért, mint egy évvel korábban - és ennek kimondottan egyszerű oka is van.

A meglepő válasz az, hogy idén nem kell drágulásra számítania annak, aki virágot venne a kedvesének a szerelmesek ünnepén. Ennek az az oka, hogy egy jelentős mértékű drágulás tavaly és tavalyelőtt is végbement a piacon, most azon az árszinten vagyunk, amelynél többet nem biztos, hogy sokan kifizetnének. Azok a virágok pedig, amelyeket importban hoznak az országba, sokkal inkább függenek az euró árfolyamától, és a forint mostanában nem gyengült jelentősen

- fogalmazott Boross Dávid. Természetesen azt is megkérdeztük tőle, melyik a legnépszerűbb virágok a Valentin-nap körül. Emellett körülbelüli árakat is mondott: mire számíthatunk a virágüzletekben?

Népszerűek a különböző "hagymás" virágok, például a jácint, ez számít a legolcsóbb kategóriának, de nem csak emiatt népszerű. Természetesen sokan vesznek más kultúrnövényeket, nyilván a rózsa itt, ebben a kategóriában legyőzhetetlen. Aztán amit még nagyon sokan vesznek, azok a vágott virágokból összeállított csokrok - itt a határ a csillagos ég, ízléstől és persze pénztárcától is függően. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy ha valaki meglepné a kedvesét, átlagosan tízezer forinttal könnyíti meg a pénztárcáját

- tette még hozzá az Oázis Kertészet ügyvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csokival nem járunk ilyen jól

A virág mellett a legnépszerűbb ajándék ilyenkor a csokoládé, amelynek komoly drágulásáról ezen a héten már írtunk a Pénzcentrumon. Általánosságban elmondható, hogy itt nem rekedt meg az ár a tavalyi szinten, ráadásul a szűken behatárolt termőterületeken most komoly gondokkal néznek szembe a kakaótermelők. Emiatt várható is, hogy a csokoládé vásárlásakor kicsit jobban bele kell nyúlnunk a tárcánkba.

A KSH összeállításában "Cukor, lekvár, méz, csokoládé, és cukorka" termékkörként szereplő - vagyis több édesipari terméket is egyszerre magában foglaló - kategóriájában a legutolsó vizsgált hónapban, 2023 decemberében 18,3%-os volt az emelkedés, vagyis az előző év azonos időszakához képest átlagosan ennyivel kerül többe ez a termékkör. Ráadásul a tavalyi évben messze nem ez volt a legdurvább hónap: áprilisban 34,6-os volt a drágulás mértéke, ami 2019 januárja óta is abszolút rekordnak számít.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára szerint a drágulásnak az is az oka, hogy a termelési folyamat rendkívül elavult - pedig lehetne fejleszteni bőven, azzal pedig meg lehetne állítani a drágulást.

A gyártás nagyon behatárolt területen zajlik, ugye Elefántcsontpart, Ghána és egy másik kontinensen Ecuador az egyedüli szereplői ennek a termelési folyamatnak. Gondot okoz egyrészt a súlyosan elavult betakarítási technológia, és az is, hogy a kakaótermelők jellemzően egyéni gazdaságok, amelyek addig sem jutottak el, hogy legalább egymással szövetkezetet alakítsanak. Ha pedig jön egy olyan időjárási anomália, mint mostanában, esetleg járvány is van, akkor a helyzet még rosszabb - ez néhány évente pedig előfordul arrafelé. Még ezen is lehetne javítani, de akarat sem látszik rá

- fogalmazott Intődy Gábor. A csokoládé drágulásáról írt teljes elemzésünket most újra elolvashatod, ha a lenti linkre kattintasz:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm