20 °C Budapest
Female owner using cell phone and drinking coffee while standing in home office - Freelancer worker and small business concept

Reagált a súlyos vádakra a Temu: ezt minden magyar vásárlónak tudnia kell a kínai webshopról

2024. január 24. 14:30

Reagált a Temu a Pénzcentrum korábbi cikkében megfogalmazott, a cég által vádakként aposztrofált állításokra. Nevezetesen arra, hogy a cég kényszermunkások által előállított termékeket is forgalmaz. Annak kapcsán, hogy az oldalon ömlenek a felhasználókra a kacat jellegű árucikkek, amiknek a minősége a kézhezvételt követően korántsem olyan jó, mint ahogyan az a webhopban olvasható, azt közölték, hogy ha valakinek nem tetszik a megrendelt árucikk, azt visszaküldheti, élhet panasszal.

Ahogyan azt korábban a Pénzcentrum megírta, valósággal letarolta a közösségi médiát a Temu, mely webshop működése szinte ezer sebből vérzik. Az oldal körüli problémák közül az egyik legfontosabb, hogy a webáruházban elérhető termékek jó részét jogvédők szerint kényszermunka útján állítják elő Kínában. Konkrétan azt állítják, hogy Kína az elmúlt néhány évben akaratuk ellenére több mint 1 millió ujgurt tart fogva Hszincsiangban (a tartomány a világ gyapottermelésének nagykából az egyötödét adja) akik közül sokakat munkára kényszerítenek. Így nem kizárt, hogy az ország termékexportjának egy jelentős része – köztük a Temu portékája is – összefüggésbe hozható a kényszermunkával.

Cikkünk állításaira a Temu most egy, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben reagált. Azt írták, a cég etikai kódexe előírja, hogy minden partnerük köteles betartani az általuk előírt viselkedési normákat, amik szerint

tilos az oldalon kényszermunka, retorzió, vagy gyermekmunka által előállított termékeket forgalmazni.

Ezt a szabályt minden kereskedőnek és beszállítónak szigorúan, ugyanakkor önkéntes alapon kell alkalmaznia.

A Temu reakciójában kitért a kereskedő és beszállító partnereinek alkalmazottait és alvállalkozóit védő szabályokra is, amikben egyértelműen kijelentik, hogy nekik időben és a helyben hatályos munkabérekre vonatkozó törvények szerint kell megkapniuk a fizetésüket. A Temu ez alapján egyébként fenntartja a jogot, hogy megszüntesse a kapcsolatot azokkal, akik ezt nem tartják be, vagy akiknek alvállalkozói megszegik a magatartási kódexben foglaltakat, illetve az érvényben lévő törvényeket.

Bár a Temu egy fiatal vállalkozás, minden esetben prioritásként kezeli a szabályok és törvények betartását. Jelenlegi normáink semmiben sem térnek el a legnagyobb e-kereskedelmi platformok - úgy mint az Amazon, eBay, Etsy - által alkalmazott szabályoktól

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írták reakciójukban.

A webshop végül állást foglalt azokkal a vádakkal kapcsolatban is, hogy az oldalon rengeteg az olcsó kacat, bóvli termék. Leszögezték, a megrendelt cikkeket természetesen bárki visszaküldheti, akinek a postázott áru nem egyezik meg az oldalon található termékek leírásával vagy az abban látható fényképpel, vagy akinek a megrendelt terméke sérülten érkezett meg. Emellett panasszal élhet az is, akinek a megrendelését a cég nem kézbesítette, az késve érkezett meg, vagy elveszett szállítás közben.

Ehhez egy rövid útmutatást is fűztek: eszerint a megrendelőnek nem kell mást tennie, mint a Temu weboldalán a „Rendeléseid” fül alatt kiválasztani azokat a termékeket, amiket visszaküldene, majd a „Vissza/Kiegészítő segítség” gombra kattintani. Ezután meg kell adnia, hogy miért és hogyan küldené vissza az adott árucikket, majd már csak annyi dolga marad hátra, hogy kinyomtassa a visszaküldési címkéjét és eljuttassa csomagot a hozzá legközelebb eső DHL vagy Hermes futárszolgálathoz.

A Temu amúgy a visszaküldéssel kapcsolatban megjegyezte még, hogy az az első alkalommal ingyenes, és az eredeti állapotban lévő termékek után a vevő teljes árvisszatérítésre jogosult a vásárlástól számított 90 napon belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem