20 °C Budapest
chocolate lover young woman with toothache sensitive teeth

Óriási lehúzás lett itthon a Celebrations: lehull a lepel sokak kedvenc karácsonyi csokijáról

2023. december 19. 13:02

Miközben az Egyesült Királyságban és Magyarországon is jócskán lecsökkent a Celebrations dobozos csokoládékban található csokik száma, addig azért a szigetországban koránt sem érte olyan mértékű drágulás a terméket, mint amekkora itthon volt megfigyelhető. Olyannyira nem, hogy míg odaát az édesség 10 év alatt egységáron 39 százalékos drágulást produkált, addig idehaza 4 év is elég volt egy 146 százalékos (!) emelkedésnek. Ja, és arról még nem is beszéltünk, hogy itthon akció nélkül majdnem kétszer annyiba kerül a doboznyi finomság, mint Nagy-Britanniában.

Néhány napja a Daily Mail bemutatta, hogy az elmúlt évek során milyen brutálisan lecsökkent a legnépszerűbb dobozos, leginkább karácsonykor vásárolt minicsokoládék súlya. Az általuk vizsgált négy márka közül volt amelyik esetében 20 százalékkal lett kisebb egy doboz súlya 2013 és 2023 között, de akadt olyan is, ami súlyának a 35,29 százalékát elveszítette. A különbségek pedig brutálisak, volt olyan csokoládé, aminek a klasszikus doboza 850 grammot nyomott 2013-ban, azonba idén már csak 550-et!

A kutatás leleplezte az itthon is népszerű Celebrations csokit is, ugyanis az Egyesült Királyságban egy doboz súlya 750 gramm volt 2013-ban, ez viszont 2023-ra már csak 600 gramm lett. Ráadásul miközben az édesség elveszítette súlya 20 százalékát, addig 50 pennyvel 5,50 fontra nőtt az ára. Tehát a 20 százalékos méretbeli csökkenéshez jött még 10 százalékos drágulás is. Ez összességében a kilós egységárra nézve 39 százalékos növekedést jelentett az Egyesült Királyságban a terméken 10 év alatt.

A brit kutatás kapcsán kíváncsiak voltunk, miként változott a Celebrations nagy dobozos változata Magyarországon (a többi, a brit kutatásban szereplő édesség itthon nem kapható). Igaz, mi 2013-ig nem, de 2016-ig vissza tudtunk menni az időben, és ami ennyi idő alatt is végbemenet, az ténylegesen önmagáért beszél.

Mi történt az édesség árával?

Kutatásaink során az találtuk, hogy a dobozos Celebrations 2016 decemberében 750 grammot nyomott, és a termék 2699 forintba került. A kilós átlagára így 3599 forint volt. Innen 2019-re azonban 650 grammra csökkent a termék súlya, igaz ezzel együtt olcsóbb is lett az édesség. A termék 2699 forint helyett 2029 forintba került, a kilós egységár is csökkent 3599 forintról 3122 forintra. (Ezek egyike sem akciós ár!)

Ahogy az adatokból látjuk, három év leforgása alatt bár a dobozos Celebrations egységnyi súlya csökkent, ezzel párhuzamosan az ára is. Ez a tendencia azonban nem maradt meg, nagyon nem! Most 2023 decemberében a termék ugyanúgy 650 grammot nyom, mint 2019-ben, tehát ez nem változott. Az árról azonban ugyanez már nem mondható el. Jelenleg ugyanis akció nélkül a termék 4999 forintba kerül, azaz kilós egységára így most 7691 forinton áll.

Ez azt jelenti, hogy bár 2019 és 2023 között nem változott az édesség súlya, az ára az egekbe lőtt ki. Összesen az árváltozás mértéke 4 év leforgása alatt 146 (!!) százalékos volt. Tehát gyakorlatilag most a termék 1,5-szer annyiba kerül, mint néhány évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy az édesség jóval drágább a 2019-es árhoz viszonyítva, mint a 2016-oshoz. Ahhoz képest „csak” 114 százalékos a növekedés mértéke. Emlékezzünk,

az Egyesült Királyságban 10 év alatt 39 százalékos volt az árnövekedés. Magyarországon viszont 4 év is elég volt egy 146 százalékos emelkedéshez.

A számok tehát ezesetben önmagukért beszélnek. A brutális infláció egészen elképesztő nyomot hagyott ezen a csokoládén Magyarországon. És ne legyen kétségünk afelől, hogy ilyen mértékű drágulással nem csak ez a áru volt érintve az elmúlt években.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem elég tehát, hogy bizonyos termékekből egyre kevesebbet kap a vásárló, azokért bizonyos esetekben, úgy mint most az általunk vizsgáltban is, sokkal de sokkal többet kell fizetnie, mint néhány évvel korábban.

A különbség pedig még látványosabb, ha megnézzük a Pénzcentrum infografikáját. Ezen ugyanis láthatjuk, hogy mekkora brutális differencia lett mára a termékek árazásában. A drágulás ugyanis csak egy dolog, de míg jelenleg az Egyesült Királyságban az édesség kilós egységára 4110 forint körül alakul, addig Magyarországon jelenleg teljes áron 7691 forintért lehet megvásárolni ugyanazt.

Ez azt jelenti, hogy a termék jelenleg nem kevesebb mint 87 (!) százalékkal drágább idehaza, mint az Egyesült Királyságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem