20 °C Budapest
Vegan Veggie Burger Feast with Pulled Jackfruit and Jalapeños

Neves vegán termékek buktak el a friss teszten: hiába az ígéretek, rengeteg húst találtak bennük

2023. november 23. 16:32

Házhoz szállított vegán készételeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 13 készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet került a Szupermenta asztalára. Hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést is történt: négy esetben eljárást indítottak a szakemberek, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették. A laboratóriumi vizsgálatok több esetben állati eredetű fehérjét is kimutattak a vegánnak ígért ételekben.

Napjainkban egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatóak. A Szupermenta legfrissebb tesztjében házhoz szállított vegán készételek kerültek nagyító alá. A kínálat felmérését követően öt vegán hamburgert, öt vegán pizzát és három vegán snickers szeletet rendeltek a szakemberek. A 13 vendéglátó egységből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig – a vegán mellett – állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is megtalálhatóak az étlapon.

A teszt során a szakemberek felmérő jelleggel megnézték a szállítóboxok tisztaságát. Hét box külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre.

A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági törletminták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést. Azonban egy ételben Koaguláz pozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában Coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok folyamán. Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszerhigiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675.000 forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

Alapvető fogyasztói elvárás, hogy egy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jogilag azonban a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és kötelező érvényű meghatározás. A tesztben résztvevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek. A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig – mint a tej és a tojás – kötelező még a megrendelés előtt informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben. A fogyasztó ugyanis csak így hozhat tudatos döntést. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat ételt forgalmazó élelmiszervállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

A tesztben résztvevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek, így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t. E téren nem merült fel probléma. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket. Értékelésük alapján a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem - Vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán - Vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm