Lassan a gazdagok luxusa lesz az ízes étel? Brutálisan megdrágultak a fűszerek itthon

Lassan a gazdagok luxusa lesz az ízes étel? Brutálisan megdrágultak a fűszerek itthon

2023. február 27. 13:05

A fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 januárja között 25,7 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az élelmiszerárak 44 százalékkal. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, sajt, kenyér drágult meg az elmúlt egy évben, de az alapvető fűszereknek az ára is az egekbe szökött.

Idén januárban még soha nem látott mértékű inflációt mértek Magyarországon: a fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 októbere között átlagosan 25,7 százalékkal emelkedtek. Mindezek mellett az élelmiszerárak növekedése idén januárban már 44 százaléknál járt, miközben a kenyér 80,6, a sajt pedig 76,1 százalékkal lett drágább egy év alatt. És ezek még csak a legdrasztikusabb áremelkedések, amik az elmúlt hónapokban történtek.

Ezek után pedig a fűszerek drágulása szinte semmiségnek tűnik. Cikkünkben az őrölt fekete bors (20-25 grammos kiszerelésű), a fűszerpaprika (75-100 grammos tasakról 1 kilósra átszámítva) és a finomított étkezési só (1 kilós kiszerelésűt, a tengersót nem számítva) áremelkedésének alakulását figyeltük meg. Bár nem tűnik soknak (hiszen csak párszáz forintos zacskókról beszélünk alapvetően), a fenti termékek azonban jelentős ár növekedésen mentek keresztül az utóbbi egy évben: a só ára egy év alatt 84 százalékkal, a paprika 32 százalékkal, míg a bors átlagosan 25 százalékkal nőtt 2022. januárja óta.

Sokszorosába kerül egy csomag fűszer, mint egy évvel korábban

A lenti adatokból is látszik, hogy míg a só ára egy évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörései előtti hetekben mindössze 158 forint volt, addig idén januárban már ugyanezért a termékért már 291 forintot kellett fizetnünk a boltokban. Ez összességében egy 84 százalékos áremelkedést jelent. De a kiscsomag feketebors esetében sem jobb a helyzet, bár tény, hogy kevésbé drasztikus: tavaly januárban 173 forint volt a boltokban átlagosan, míg múlthónapban már 217 forintot kértek el ugyanazért a termékért.

A fűszerpaprika valahol a két termék között drágult, 32 százalékkal. Tehát a kilós kiszerelés átlagos ára 5040 forintról 6660-ra emelkedett.

Ha viszont távolabbra nézünk, akkor láthatjuk, hogy 2021 januárjában a só kilós ára 146 forint volt, azaz a termék 99 százalékkal lett drágább 2 év leforgása alatt. A paprika ezzel párhuzamosan 4580 forint volt ugyanekkor, amivel 33 százalékot nőtt az ára. A kicsomag bors 2021. januárja és 2023. januárja között 32 százalékkal drágult, miután 165 forintról 217 forintra emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban a brutális drágulás igazán a 2019-es árakon látszik, egyedül a bors esetében nem látható brutális áremelkedés: a termék 32 százalékkal drágul, 164 forintról.

A só esetében viszont óriási áremelkedésról beszélhetünk, miután 4 év alatt 160 százalékkal nőtt az ára. 2019-ben ugyanis 112 forintba került átlagosan 1 kiló só, míg idén januárban ugyanezért a termékért már 291 forintot kellett fizetnünk. A paprika 60 százalékkal kerül jelenleg többe a boltokban, mint 2019 elején: a kilós kiszerelés ára 4170 forintról 6660 forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem