Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket grocery store pasta milk

Járják a szlovák és román boltokat az élelmes magyarok: tényleg sokat spórolnak így?

2023. február 1. 09:14

Mennyire éri meg a nagyobb bevásárlásokat a határon túl intézni? Ez nagyban függ attól, hogyan vásárolunk, és milyen messzire vagyunk hajlandók elmenni. Az RTL stábja a Házon kívül című műsorban Romániában és Szlovákiában vizsgálta meg, mennyire éri meg a bevásárlóturizmus.

Magyarországon a legnagyobb az élelmiszer-infláció az Európai Unióban, és az árstop eltörlésével az üzemanyag is jelentősen drágult. Szlovákiában 29, Magyarországon egy év alatt viszont 49 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a Világbank decemberi adatai szerint. A szlovák üzletben az akciós 250 grammos koktélparadicsom 69 cent, nagyjából 280 forint, egy kiló hagyma átszámítva körülbelül 400 forint. A darált hús kilója 2 euró 60 cent, így egy fél kiló nagyjából 1000 forintba kerül. A 200 grammos reszelt mozzarella ára 2 euró 90 cent, ez átszámolva 1140 forint. A tésztáknál nagy az árkülönbség a spagetti tésztából van 80 centes, és 1,90 eurós is. A teljes beváráslás tehát egy spagettihez 2600-2800 forint.

A szegénység kreatívvá tesz bennünket, tehát el kell gondolkodnunk azon, hogy mit mire költünk, optimalizálni kell a bevételeinket

– magyarázta Molnár Róbert a romániai Kübekháza polgármestere a Házon kívül stábjának, akit Nagyszentmiklósra kísértek el vásárolni:

 Molnár Róbert szerint a környékről egyre többen járnak át Romániába vásárolni. Bár különadók Romániában is vannak, az árakon ez mégsem érződik úgy, mint Magyarországon. Egy bolognai spagettihez a bevásárlás a román boltban 2200 forintba kerültek, még kevesebbe, mint Szlovákiában - derült ki a műsorból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem