17 °C Budapest
Left hand of a woman taking a mat ball of an synthetic white Christmas tree in a shop. It´s Christmas time. Berlin, Germany, Europe.

Egyre több magyar mond le a karácsonyfáról: ezeket keresik a méregdrága fenyő helyett

2022. december 2. 10:02

A műfenyőket sem kímélte az infláció: a Pénzcentrumnak nyilatkozó áruházak szerint egyetlen év alatt jócskán megemelkedett a karácsonyi slágertermékek ára. Mint megtudtuk, a vásárlók egyre inkább a minőségi darabok felé kacsintgatnak, amelyek jó pár évig megoldják a karácsonyfa kérdését.

Tavalyhoz képest jócskén megemelkedhet a fenyőfa ára Magyarországon. Boross Dávid, az Oázis kertészet ügyvezetője korábban a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy szerinte az idén az import fenyők körülbelül 30 százalékkal meg fognak drágulni, amelyeket nem is méterenként, hanem inkább darabárban mérnek már az árusok.

Azt gondolom, hogy 7-10 ezer forint körül fog alakulni az átlagár, de újra mondom, hogy függ a mérettől, a beszerzéstől, valamint a munkaköltségektől is. Mind a szállítmányozás, mind a munkabér, mint pedig az euró árfolyama hatással van a faárakra, különösen persze az importot érinti ez

- magyarázta a szakember.

Az elszálló árak miatt egyre többen gondolják úgy, hogy az egyre drágább fenyőfa helyett egy műfenyőt állítanak karácsonykor. Ez kézenfekvőnek tűnik, hiszen egy jobb minőségű darab évekig szolgálhatja a családot. Azonban, mint a Pénzcentrumnak nyilatkozó üzletek elmondták: egyetlen év alatt elég durván felment ezeknek az ára is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely termékek lesznek ez idei karácsony slágerei, és azt is megkérdeztük, mi a helyzet a luxus műfenyőkkel.

Az Auchan érdésünkre közölte, hogy idén 25-féle műfenyővel várják vásárlókat, kínálatukban megtalálhatók a kanadai műfenyők, Actuel sajátmárkás fenyők vagy az olyan különleges műfenyők, amelyeken tobozok is láthatók. Hozzátették, tapasztalataik szerint a karácsony előtti utolsó 4-5 hétre koncentrálódik a fenyőfa-vásárlás, az idei évben is ez várható. 

Mint a boltlánc kérdésünkre elárulta, a legnépszerűbb termékek a 150/180 centiméteres fenyőfák,az árakat tekintve pedig a 20-30 ezer forint közötti termékek a legkelendőbbek.

A legdrágább karácsonyfánk egy szibériai havas fenyő, ami 111 990 forintba kerül. Ugyan kedvelik ezt a terméket is a vásárlóink, de nem mondhatjuk azt, hogy nagy a kereslet ebben az árkategóriában

- magyarázta az Auchan.

November végén több mint 2100 találatot adott ki az eMAG.hu keresője a “műfenyő” szóra. Mint a cég a Pénzentrummal közölte: a kínálatban megtalálhatóak a kedvező árú kompakt, asztali műfenyők és a több százezer forintos típusok is, amelyek között akár 3 méter magas műfenyők is elérhetők. A legkülönlegesebb darabok közé a led világítással szerelt, műhóval díszített, akár a zöldtől eltérő színnel rendelkező típusok tartoznak. Az utóbbi években a különböző élethelyzetekhez igazodva már “sarok” és mennyezetre függeszthető műfenyőket is lehet kapni.

Mint kifejtették, az utóbbi években náluk a legkelendőbb méret a 180 centiméter magas műfenyő, amelyet a 210 centiméteres, illetve a 120 centiméter magas modellek követnek az eladott darabszám alapján. Árkategóriát tekintve a bruttó 10-15 ezer forint közötti árú műfenyők a legkelendőbbek, ezeket követik a 25 ezer forintnál olcsóbbak.

Sajnos az idei infláció a műfenyőket sem kímélte, 30-40 százalékkal emelkedtek az árak, így a tavalyi évhez képest már csak elvétve találni a legkelendőbb méretek közül 10 ezer forint alatti árfekvésű műfenyőt

- magyaráta az eMAG. Náluk a legdrágább modellek a 3 méter feletti, élethű 3D-hatású ágakkal rendelkező, az igazihoz megszólalásig hasonlító műfenyők. Ezeket a fenyőket a látogatói adatok alapján a vásárlóik nézegetik, viszont a méretek miatt csak kevesen engedhetik meg maguknak.

Kérdésünkre a Praktiker közölte, hogy idén 8 termékcsalád található meg a kínálatukban (Nordmann King, Christmas Top, Wonder White, Polymix, Normdann Supreme, Coney Island, Green Flame, Mini-Pine), ezen kívül egyedi termékek is elérhetőek. Ezek közül a barkácsáruház szerint mindig is népszerű volt a Nordmann King nevű modell, amit pántos ágkonstrukció és dús hatás jellemez. A legnépszerűbb méretek 90-től 180 cm-ig terjednek. A klasszikus zöld színű termék a legkelendőbb, de van fehér színben és havas hatású is műfenyőjük is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A műfenyők szezonja náluk már november elején elindul és az utolsó pillanatig elég jelentős kereslet tapasztalható a termékek iránt. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbben a 48-50. hét között vásárolják meg a műfenyőket.

Kérdésünkre elárulták, hogy ők 15-16 százalékos áremelkedést tapsztalnak a műfenyő-piacon.

A Praktiker kínálatában a legdrágább műfenyő egy 240 cm-es, beépített LED-es műfenyő, melynek ára 181 990 forint. Ez a termék csak egyes áruházaikban érhető el, és az eladásokon egyértelműen látszik, hogy réteg igény. A második legdrágább ennek a kisebb testvére, a 210 cm-es beépített LED-es műfenyő, ez a kínálatban 134 990 forintért érhető el. Ezen termék iránt már nagyobb kereslet tapasztalható, a vásárlók inkább ezt a típusú beépített LED-es fenyőt választják.

A Tescónál úgy látják, hogy az elmúlt néhány évben a vásárlók a drágább és nagyobb méretű műfenyőket részesítették előnyben, amik egyben minőségibbek is, mint más modellek.

Sajnos az alapanyagok és a szállítmányozás drágulása miatt a termékek árai emelkedtek, de továbbra is törekszünk arra, hogy elérhető áron kínáljuk vásárlóink számára a fenyőket

- közölte a sajtóosztály. Mint elárulták: a kínálatban 10 féle műfenyő van, a 60 cm-es mérettől a 210 cm-esig. A havas fenyő a legkülönlegesebb és legtrendibb darab, emellett kínálatukban elérhető idén a 150 cm-es fehér műfenyő is, ami újdonság.

A Tescóban november elejétől dec. 24-ig vásárolhatóak meg a termékek, és azt látják, hogy folyamatosan keresik őket a vásárlók. Az ünnepek után a megmaradt termékek kiárusításban kedvezőbb áron érhetők el vásárlóink számára (ez természetesen készlet- és áruházfüggő). A legdrágább műfenyőjük 42 799 forintba, mely törzsvásárlóinknak Clubcard kártyával kedvezményes áron, 29 890 forintért érhető el.

A vásárlók kedvelik a magasabb, sűrű és minőségi fákat, így az igényeket figyelembe véve főként ezeket forgalmazzuk. és ez a jellemzőbb. Az utóbbi években a változó vásárlói szokásokkal összhangban megváltunk az olcsóbb, gyengébb minőségű fáktól

- zárta a sajtóosztály.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm