Búcsúzz el a bankodtól: ezzel a trükkel tízezreket spórolhat neked a főnököd

2018. március 28. 05:45

Talán kevesen tudják, hogy a bankok rendelkeznek munkavállalói számlacsomagokkal is: egy-egy, velük szerződésben lévő cég alkalmazottainak kínálnak a normál számláknál kedvezőbb feltételekkel rendelkező számlacsomagokat. Egy mindenki számára kedvező megoldásról van szó: jó a banknak, hiszen újabb ügyfeleket szerezhet; jó a cégnek, hiszen az olcsóbb bankolást afféle béren kívüli juttatásként is felfoghatjuk; és jó az alkalmazottnak is, hiszen jobb feltételek mellett vezethet számlát.

Talán kevésbé ismert, hogy a bankok nyújtanak munkavállalói számlacsomagokat is. Ezeket a telefonszolgáltatók flottás csomagjaihoz lehetne hasonlítani: a cég leszerződik egy bankkal, így alkalmazottai kedvezőbb feltételekkel vezethetnek számlát. Ez egy elég egyszerű mód arra, hogy a cég egyéb, béren kívüli juttatásokkal is kedvezzen a munkavállalóinak, hiszen azok így pénzt takaríthatnak meg.

Tehát jól jár a munkavállaló, aki kedvezőbb feltételekkel bankolhat, de jól jár a bank is, hiszen újabb ügyfeleket szerez magának, akik közül lesznek, akik a számlavezetésen túl egyéb banki termékeket is igénybe fognak venni. Ezek egy részét szintén kedvezménnyel igényelhetik, például van olyan bank, amely alacsonyabb kamatozás mellett nyújt folyószámlahitelt az ilyen ügyfeleinek.

Ráadásul a munkavállalónak nem csak anyagi szempontból lehetnek előnyei abból, ha a munkáltatója rendelkezik ilyen megállapodással az egyik bankkal. A banknak ugyanis - amint már említettük - nagy lehetőség, ha egyszerre több ügyfelet is szerezhet, így aztán sok mindent megtesznek az ügyfeleik elégedettségért.

Gyakorta ilyenkor a bank képviselői mennek ki a cégekhez, így a munkavállalók ott helyben kitölthetik a szükséges papírokat.

Sőt, van olyan bank, amely vállalja, hogy igény esetén afféle rendszeres "fogadóórát" is tart a munkahelyen. Ilyenkor a bank egyik képviselője személyesen is elérhető, tehát a munkavállalók nem csak pénzt, de időt is spórolhatnak.

Akkor sem sokkal bonyolultabb a történet, ha a munkavállalónak egyedül kell bemennie a bankfiókba: ilyenkor egy igazolást szoktak kérni a munkáltató cégtől arról, hogy az illető valóban az ő alkalmazottja. Ennek felmutatása esetén pedig beállítják az adott számlacsomagot (vagy megnyitják az új számlát, ha korábban nem ott bankolt az alkalmazott).

A munkavállalónak általában nincs is más dolga. A bankok bizonyos időközönként felülvizsgálják az ilyen számlacsomagokat, amit általában a céggel együtt végeznek el: egyeztetik az adatokat, és ha valaki már nem dolgozik a cégnél, annak megváltoztatják a számlacsomagját.

De mennyit is spórolhatunk ezzel?

Persze adódik a kérdés, hogy mennyit is spórolhat egy munkavállaló egy ilyen lehetőséggel. A Sberbank által nyújtott munkáltatói számlacsomagnak például 0 forint a számlavezetési díja, legalábbis abban az esetben, ha az adott hónapban legalább a nettó minimálbér összegének megfelelő jóváírás történik a számlán. Bankkártyát 3 350 forintért kapunk.

Az UniCredit Bank esetén is ingyenes a számlavezetés, feltéve, hogy legalább 120 ezer forintot jóváírnak a számlán minden hónapban. A dombornyomott bankkártyát évi 6 500 forintért kapjuk meg, bár egy jelenleg futó akciónak köszönhetően most kevesebbért, 2 450 forintért is megkaphatjuk a plasztikot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP Bank esetében kicsit összetettebb a dolog, ugyanis a munkavállalói kedvezményeken belül különböző szintek vannak. Azonban a szinteken belül sem konkrét összegek, hanem a kedvezmények százalékos mértékei vannak meghatározva. Ilyenkor van az ügyfélnek egy számlája, amely egyezik valamely hagyományos számlacsomaggal, és annak a minden normál ügyfél esetén felszámított díjaiból kerül elengedésre valamekkora rész.

A fentiek alapján már sejthető, hogy ez a rész mindig változik, de például már az alap szintnél is elengedik a számlavezetési díj 50 százalékát. Nagyobb a kedvezmény mértéke a bankkártyák esetén, ezeknél ugyanis az éves díj 100 százaléka kerül elengedésre.

Mekkorák az alap költségek?

Persze csak akkor kaphatunk teljes képet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyibe kerülnek a számlacsomagok alapesetben. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével ezt gyorsan ellenőrizhetjük: egy újonnan nyitott számlacsomag esetén az első évben évi 3 000 forintért lehet bankszámlánk a UniCredit Banknál, míg a Sberbanknál 2 880 forintért. Ezek a díjak már tartalmazzák a bankkártyák költségét is.

Azonban fontos tudni, hogy a bankok gyakran jóval kisebb költséget számítanak fel a számlanyitást követő első évben. Jóval pontosabb képet kaphatunk tehát akkor, ha a második évben felszámított díjakkal hasonlítjuk össze a költségeket. Ilyenkor már éves szinten 6 080 forintot számít fel a Sberbank, és egészen magas, 21 000 forintos díjat az UniCredit Bank. Ezeket összevetve a munkáltatói számlacsomag díjaival már jóval magasabbak az eltérések.

És itt csak a számlacsomag díjait néztük, pedig ahogy említettük, több bank a hitelek kamataiból is elenged bizonyos százalékot a partnercégek munkavállalói esetén. Tehát érdemes érdeklődni a munkáltatónál, hogy van-e esetleg ilyen szerződésük valamelyik bankkal. Amennyiben pedig vállalkozók vagyunk, érdemes elgondolkodni azon, hogy leszerződünk egy pénzintézettel, hiszen így plusz kötelezettségek nélkül tudunk újabb kedvezményeket nyújtani az alkalmazottaink számára.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm