11 °C Budapest
Cardboard boxes package on conveyor belt

Óriási támadás érte a Foxpostot: felhasználói adatok kerültek illetéktelen kezekbe

2024. március 22. 17:27

Október végén hekkertámadás érte a Foxpostot, a támadó felhasználói adatokhoz is hozzáfért, majd többmilliós váltságdíjat követelt, hogy ne tegye közzé vagy adja el az adatokat. A csomagautomatákat üzemeltető cég azonban nem teljesítette a követelést, hanem a rendőrséghez fordult – írja a Telex a cégtől független forrásból származó értesülés alapján. Információinkkal megkerestük a Foxpostot, akik elismerték, hogy hekkertámadás áldozatává váltak, de a belső vizsgálatuk alapján kevés felhasználó volt érintett, és az ő adataik sem kompromittálódtak, nem szivárogtak ki vagy kerültek tovább a hekkertől. Feljelentésük után a rendőrség nyomozást indított, és el is fogta az elkövetőt – tették hozzá.

A laphoz eljutott információk és Foxpost válaszai alapján rekostruálták, mi történt: egy karbantartás ment félre. A Foxpost október 21-én előre bejelentett rendszerfrissítést végzett, a későbbi támadást az ekkor elkövetett technikai hibák tették lehetővé. „Az illetéktelen behatolásra két, egymástól független és önmagukban nem kritikus biztonsági rés rövid ideig tartó, együttes fennállása adott lehetőséget. A két hiba külön-külön nem tette volna lehetővé az adatokhoz való hozzáférést, együtt azonban ez a lehetőség létrejött, és a támadó ezt tudta kihasználni” – írta a cég. A hekker október 30-án, a hajnali órákban hatolt be a hálózatba és fért hozzá a vállalat egyik külső üzemeltetésű szerveréhez, ahonnan felhasználói adatokat lopott.

A Foxpost még aznap, október 30. délután kapott zsarolólevelet a hekkertől, aki azt állította, hogy közel egymillió ügyfél adatait szerezte meg, és 400 monero kriptovalutát (mai árfolyamon bő húszmillió forintot) követelt. A hekker vagy hekkerek a levélben Flor De Loto néven nevezték magukat – árulta el kérdésünkre a Foxpost. Ez spanyolul azt jelenti, lótuszvirág.

A cég a levélre nem válaszolt, és a váltságdíjat sem fizette ki, ehelyett feljelentést tett a rendőrségen, egyúttal vizsgálatot indított a támadás körülményeinek feltárására és a biztonsági problémák elhárítására. A rendőrség a feljelentés hatására nyomozást indított - írja a lap. A kiberbiztonsági szakértők egyébként valóban azt szokták javasolni a hekkerek áldozatává váló cégeknek, hogy ne fizessék ki a váltságdíjat. Nemcsak azért, mert ezzel a pozitív visszacsatolással motiválnák ezt a bűnözési formát; hanem azért is, mert nincs semmilyen garancia arra, hogy a hekkerek a váltságdíj megkapása után valóban betartják a szavukat.

„A lefolytatott belső vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy bizonyítottan hatvanhat felhasználó adatait sikerült a támadóknak megszerezni, az elméletileg elképzelhető legrosszabb esetben ez a szám százezres nagyságrendű lehet” – közölték annak kapcsán, hány érintett lehet valójában. Hozzátették: „A támadó által ellopott, de nyilvánosságra nem került adatok közvetlen károkozásra nem alkalmasak. Az ellopott adatok köre: a regisztrációhoz használt név, lakcím, telefonszám és töredékrészben bankszámlaszám.” A támadók fiókadatokhoz, felhasználói nevekhez és jelszavakhoz nem fértek hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm