12 °C Budapest
Pétfürdõ, 2016. szeptember 22.Bige László, a Nitrogénmûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékû beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdõn 2016. szeptember 22-én.MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Megerősítette Bige László: 93 év után lehúzza a rolót a Nitrogénművek

2023. november 14. 08:44

Leállt, és nem tervezi az újraindulást a Nitrogénművek műtrágyagyára. Bige László, a vállalat tulajdonosa szerint az őket sújtó, új adók ellehetetlenítik a gyártást, a költségek annyira megnövekednek ezekkel, amit már nem lehet az árakban érvényesíteni. A vállalkozó szeptemberben levelet írt az ügyben Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek, ebben arról beszélt, szeptember végén leállítják az üzemet - ez végül november 6-án történt meg.

A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét - közölte az Agrárszektor kérdésére Bige László, a vállalat tulajdonosa, aki a 2023-as összesítés szerint a 8. leggazdagabb magyar. Mint kifejtette, a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, illetve a műtrágya eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást - a költségek annyira megnövekednek ezekkel, amit már nem lehet az árakban érvényesíteni.

November 6-án leállt a Nitrogénművek ammóniaüzeme, de akkoriban arról szólt a hivatalos jelentés, hogy csak egy hónapig szünetel a gyártás. A cég Magyarország egyik legnagyobb földgázfogyasztója, így CO2-kibocsátója is. Ezért fájhatott nekik az a júliusi kormányrendelet, amely a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, emellett 10%-os tranzakciós díjat is bevezettek a kvótaértékesítésekre. Októberben a különadó mértékét 36%-ra csökkentették, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott - idézi fel az Agrárszektor.

A Nitrogénművek tulajdonosa a szóban forgó rendelet nyomán levelet is írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek, ebben kifejtette, a költségnövekedésük meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. Bige László leszögezte: ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna. A szeptember 7-én levelében már kilátásba helyezte, hogy a Nitrogénművek szeptember 30-ával leállítja a gyártást - de végül ez november 6-án történt meg.

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem