data protection concept, cyber security, secured access with password on screen of smartphone mobile

Nagyobb veszély fenyegeti ezeket a vállalkozásokat, mint valaha: óriási lehet az anyagi kár

2022. május 29. 14:02

Egy friss kutatás szerint a fenyegetések világa nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Egyre nehezebb és drágább kiberbiztosítást szerezni, részben a kibertámadások számának növekedése miatt. Ez azt is jelenti, hogy a kiberbiztosítás megszerzéséhez a cégeknek szilárd védelemmel kell rendelkeznie, tehát a védelem általánosságban javult.

A válaszadók 92 százaléka rendelkezik valamilyen kiberbiztosítással, míg Magyarországon „csupán” 82 % - derül ki a Sophos felméréséből.

A fenyegetéshelyzet nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Az elmúlt évben a cégeknek a következőkkel kellett megbirkóznia (2020-hoz képest):

  • A támadások mennyiségének 57%-os növekedése
  • A támadások összetettségének 59%-os növekedése.
  • A támadások kihatásának 53%-os erősödése.

Zsarolóvírusok: a helyzet egyre rosszabb lesz. Arra a kérdésre, hogy érte-e őket zsarolóvírus támadás az elmúlt évben, a válaszadók 66%-a felelt igennel - tavalyelőtt az “igen” válaszok aránya 37% volt. Globálisan az átlagos váltságdíj 812 360 USD volt, ami 4,8-szoros növekedés a 2020-as 170 000 USD átlaghoz képest.

Kiberbiztosítás:

  • 54% mondta, hogy a kvalifikációjukhoz szükséges kiberbiztonsági szint most magasabb,
  • 47% mondta, hogy az irányelvek most komplexebbek,
  • 40% felelte azt, hogy kevesebb cég kínál kiberbiztosítást,
  • 37% nyilatkozta, hogy a folyamat hosszabb ideig tart,
  • 34% mondta, hogy drágább.

Tehát: gyakoribb, komplexebb, erőteljesebb hatású támadások és kevesebb cég kínál biztosítást, amelyeket nehezebb megszerezni és drágábbak.

A jó hírek

Az egyre gyakori támadások fényében nem meglepő, hogy nőtt a kiberbiztosítás elterjedtsége az elmúlt 2 évben: az összes válaszadó 92%-a mondta azt, hogy a szervezete jelenleg rendelkezik valamilyen szintű kiberbiztosítással (2019: 84%). A válaszadók 83%-a rendelkezik olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is (2019: 64%), ezen belül 41%-uk (az összes válaszadó 34%-a) mondta azt, hogy a zsarolóvírus lefedettség terén vannak kivételek és kizárások.

Az elmúlt évben zsarolóvírussal által sújtott szervezetek sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is, mint azok, akik elkerülték, hogy támadás áldozatává váljanak. Azok közül, akiket támadás ért, 89%-nak van a zsarolóvírust is lefedő kiberbiztosítása, a támadásokat elkerülők 70%-val szemben.

Országonkénti alapon ezúttal az európai országok vezetik a kiberbiztosítási lefedettségi listát: a csehországi (99%), svédországi és belgiumi (mindkettő 98%) válaszadók rendelkeznek lefedettséggel. Magyarország jelezte a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítási lefedettséget (82%), míg Izrael rendelkezik a legalacsonyabb zsarolóvírus elleni biztosítással (66%).

Ágazati szinten az energia-, olaj-/gáz- és közüzemi szektor rendelkezik a legmagasabb szintű kiberbiztosítási lefedettséggel (96%) a kereskedelemmel együtt, és egyben a legmagasabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (89%). Ez nem meglepő, hiszen ez az ágazat a támadások egyik fő célpontja (példa a Colonial Pipeline elleni 2021-es zsarolóvíus incidens) és legnagyobb mennyiségű régi infrastruktúrával rendelkezik, amelyet gyakran nehéz naprakészen tartani, ez pedig növeli a támadásoknak való kitettséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A skála másik végén a gyártás és a termelés szerepel: ez az ágazat rendelkezik a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítással (86%) és a legalacsonyabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (75%).

A másik jó hír, hogy ha sikerül kiberbiztosításhoz jutni, akkor az megtérülő befektetésnek tűnik: a zsarolovírus támadást elszenvedő és biztosítással rendelkező válaszadók 98%-a jelezte, hogy a zsarolóvírus támadás kompenzációt is tartalmazó kiberbiztosításuk fizetett a kérelmek esetén. A tényleges váltságdíj kifizetések is csökkentek: 2019-ben 44% volt, 2021-ben 40%.

Legmagasabb váltságdíj-kifizetések aránya: alsófokú oktatásalapfokú/középiskolai) (53%), helyi/állami kormányzat (49%), egészségügy (47%). A legalacsonyabb kifizetési arányok: gyártás és termelés (30%), illetve pénzügyi szolgáltatások (32%). Érdemes megjegyezni, hogy a legalacsonyabb váltságdíj-fizetési arányokat jelző szektorok voltak azok, akik arról számoltak be, hogy a leggyorsabban helyre tudtak állni egy incidens után. Ez kiemeli a katasztrófahelyzetek helyreállítása kapcsán a tervezés és felkészülés fontosságát.

További jó hírek: tudunk segíteni

Az első lépés a kiberbiztosítás megszerzése felé: biztosítsd, hogy alkalmas légy a kiberbiztosítás megszerzésére. Ehhez az alábbi biztonsági intézkedések szükségesek:

  • többlépcsős hitelesítés a távoli eléréshez és a kiemelt hozzáférésekhez,
  • endpoint detection and response (EDR, endpoint észlelő és válaszlépéseket nyújtó megoldás),
  • biztonságos, titkosított és tesztelt biztonsági mentések,
  • privileged access management (PAM, a kiemelt jogosultságok kezelése),
  • email szűrés és webes biztonság.

Azonban a következő hét vezérlőelem is kívánatos:

  • kiberincidensre adott válaszlépések terve és tesztelése,
  • kiberbiztonsági tudatosság képzése és adathalászat-tesztelés,
  • a rendszerek megerősítése, beleértve a Remote Desktop Protocol (RDP, távoli asztal protokoll) kompenzálását,
  • naplózás és megfigyelés, hálózati védelmek,
  • életciklusuk végét elért rendszerek cseréje vagy védelme,
  • a szolgáltatói / digitális ellátói lánc kockázatkezelése (“digital supply chain risk management”)

A Sophos Managed Threat Response (MTR) szolgáltatás lehetővé teszi, hogy ezen vezérlőelemek közül sokat egyetlen megoldás keretében lehessen megszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem