18 °C Budapest
Így úszhatod meg pofátlanul olcsón az idei nyaralást a Balatonon: rengetegen vágnak bele

Így úszhatod meg pofátlanul olcsón az idei nyaralást a Balatonon: rengetegen vágnak bele

2023. július 8. 16:04

A Balaton népszerű úti cél, rengetegen imádják, persze nem olcsó, elég masszív áremelés voltak kénytelenek végrehajtani a szolgáltatók. Éppen ezért jól jön, ha mondjuk egyéb programokra már nem kell költeni, miután meguntuk a fürdést, vagy rossz az idő.

Napok óta élénk vita dúl, hogy vajon kong-e a Balaton az ürességtől, vagy csupán minimális a visszaesés, és az is betudható az időjárásnak. Egy biztos, idén is népszerű úti cél, rengetegen imádják, persze nem olcsó, elég masszív áremelés voltak kénytelenek végrehajtani a szolgáltatók. A Pénzcentrum nagy utazási felméréséből az derült ki, hogy sok családnak idén már tényleg csak álom a nyaralás: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres.

Éppen ezért idén várhatóan 2020 után ismét megnövekszik az egynapos utazások száma, de ezúttal nem a járványhelyzet, hanem a borsos árak miatt. Több alkalommal is foglalkoztunk a belföldi szállásárakkal, még márciusban írtuk meg, hogy akár 40 százalékos emelkedésre is számítani lehet egyes esetekben, de a 15-20 százalék a minimum. Ezen felül pedig könnyedén egyetlen nap alatt is eltapsolhatunk egy komolyabb összeget a Balatonnál: szállás nélkül, egy 4 fős családnak hozzávetőlegesen 50 ezer forint/nap-ra jön ki a balatoni kiruccanás.

Emellett jól jön, ha mondjuk egyéb programokra már nem kell költeni, miután meguntuk a fürdést, vagy rossz az idő.

Koncertek egyész nyáron

A Balaton északi partján kilenc, a déli parton három település ad otthont az ingyenes koncerteknek, idén Balatonederics is csatlakozik a Klassz a pARTon! nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozathoz. 2023. július 13. és augusztus 1. között 38 szólista és 14 zenekar ad ingyenes koncertet a Balatonnál és Tatán.

KeszthelyFest (2023. július 6-9.)

A hagyományosan július elején megrendezésre kerülő KeszthelyFest a keszthelyi nyár legkiemelkedőbb programsorozata sok zenével és finom borokkal.

Gyenesdiási Bornapok  (július 13-16.)

Gyenesdiás forró nyári napjain egy igazi felüdítő programsorozat, melynek során népművészek bemutatói, kézművesek vására, fenséges gasztronómia, kitűnő borok és színes kulturális programok várják!

Nekem a Balaton

Ingyenes programokkal készül a nyárra a Ördög Nóriék balatonakarattyai üzlete, a Nekem a Balaton. Moziestek, koncertek, stand up és gyerekprogramok is lesznek.

Zánkai strand – Gyerekszínház, zene, zumba, sakk: (július 4 – augusztus 20.)

Idén minden a gyerekekről szól a zánkai strandon, de a nagyobb testvérek és szüleik sem maradnak program nélkül. Július és augusztus folyamán minden szombaton színházi gyerekelőadások, hangszerbemutatók, kézműves foglalkozások várják a csemetéket, sakk szimultán is elérhető lesz, a latin ritmusokat és sportot kedvelők pedig zumba órákhoz csatlakozhatnak majd. Igazi családi program a Balatonnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balatonalmádi — Vörös Homokkő Tanösvény (egész évben)

Balatonalmádi egyik kedvenc kirándulási célpontja családoknak a Vörös Homokkő Tanösvény. Az Öreg—hegy jellegzetes természeti képződményéről elnevezett körtúra útvonala 6 kilométer hosszú, melyet kétórás kényelmes sétával teljesíthet az egész család. A túra a városból indul, így Almádi nevezetességeit is megcsodálhatjátok közben.

Gömbkilátó

A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként mutatták be a Budapesti Nemzetközi Vásáron a belföldi idegenforgalom pavilonját, a „Magyar Atomium’’-ot, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 (mindössze kétfajta) háromszöglemez alkotta. A hetvenes évek végén a borítástól megfosztva, Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően Balatonboglárra került, és a Xantus János Gömbkilátó nevet kapta.

Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A gömböt Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, majd 2012 nyarától egy ismételt felújítást követően újra látogathatóvá. A Gömbkilátó káprázatos panorámája évente több tízezer látogatót vonz.

Ugyan nem ingyenes, minimális belépőt kell fizetni:

  •    Felnőtt 350 Ft/fő
  •    Gyerek 300 Ft/fő

DJ a szőlőben // Homolai Borterasz, Paloznak (2023. július 14-15.)

A Homola Borterasz megunhatatlan balatoni panorámája és a jó borok mellett a legkiválóbb lemezlovasokat felsorakoztatva invitál minket a szőlőhegyre, ahová VW buszukkal gördülhetünk be, hogy megörökítsük egy önfeledt nyári pillanatot.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm