16 °C Budapest
Apartman mark free rooms

Milyen válság? Fullon lesznek jövő héten a szállodák, húsvétra is alig van hely

2023. március 8. 16:03

Annak ellenére, hogy még előre is lehetett tudni a turisztikai szektor vendégéjszakáinak drágulásáról, egyáltalán nem lehet mondani, hogy a magyarok lemondanának a pihengetésről. Éppen egy hét múlva következik egy népszerű ünnep, és a szállodák, apartmanok már régen tele vannak - még úgy is, hogy az ünnep a hét közepére esik.

Egy hét múlva ünnepeljük Magyarországon március 15-ét, az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének napját. Ez a tavaszi ünnepnap a magyaroknak azonban már hosszú évek óta másról is szól: ilyenkor tízezrével indulnak útnak, hogy a szabadnapot - és még többet is - máshol töltsék el, mint a megszokott otthoni környezet. Az ünnep azonban idén szerdára esik, így szabadnapot, napokat is be kell áldozni, ha hosszabb pihenést szeretnénk. Megkérdeztük a turisztikai szakma képviselőit, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is teltház van-e a szálláshelyeken?

Drágulás jön a turizmusban

A több napos pihenés - számos más szolgáltatással együtt - már régen nem számít olcsó mulatságnak. Mint a Turizmus Konjunktúra Indexből nemrég kiderült, februárban a turisztikai cégek 46 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát. 38 százalék a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog.

A turisztikai cégek 85%-a az áraik, 90%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 19%-ot, míg a működési költségek növekedése 43%-ot tett ki. Vagyis a cégek nem tudták áthárítani az összes költségnövekedést a fogyasztókra. Ráadásul, ez az olló novemberben és decemberben jelentősen nyílt, míg januárban és februárban enyhén zárult. Ennélfogva a szektornak továbbra is szüksége van támogatásra.

Szabadnapot se kímélnek a magyarok

Mint az egyik legnagyobb magyar szállodalánctól megtudtuk: a magyarok még szabadnapot is kivesznek annak érdekében, hogy péntektől szerdáig, valamint szerdától vasárnapig összefüggően pihenhessenek.

Azt vettük észre, hogy a 15-i napot megelőző hétvége gyorsabban betelt, itt az a jellemző, hogy az emberek akár már pénteken elindulnak a szállodákba, és akár szerdáig is maradnak, vagyis csak az ünnepnap délutánján-estéjén indulnak el hazafelé. Az utóbbi két-három hétben azonban a 15-i ünnepnap és az azt követő napok is szépen kezdtek betelni: itt szerdától vasárnapig tartó napokra jött a legtöbb foglalást. Összességében tehát igenis létezik az a trend, hogy mivel az ünnepnap a hét közepére, szerdai napra esik, a pihenni vágyók akár szabadnapok beáldozásával is elindulnak a szállodába - várhatóan telt házzal működünk majd egész héten

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Labossa Lajos, a Hunguest Hotels kommunikációs munkatársa. Vagyis hiába esik szerdára, a hét közepére az ünnepnap, a magyarok nem engednek a jól megszokott pihenésből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hiába a drágulás, ez megmarad

Meglepő dolgot is megtudtunk: mégpedig azt, hogy bármennyire is drágul az élet, bármennyire is nehézséget okoz előteremteni a mindennapi kenyeret, a nyaralgatás megmarad. Azok a magyarok, akik eddig is szívesen jártak pihenni, fel sem vetették a családi költségvetés megtervezésekor, hogy ezt a fajta luxust talán el kellene engedni. Mint a Szállás.hu-tól megtudtuk: húsvétra szinte telt ház van belföldön, de a jövő szerdai ünnepnapra is nehéz már szállást találni még a drágulás ellenére is.

Leginkább az apartmanházak és a szállodák voltak kelendők a foglalási hullámban, és elmondható az is, hogy nem szegte kedvünket a turizmusban is tapasztalható drágulást. Egy jellenző adatot említek: a húsvéti hétvégére már sokkal hamarabb beteltek a helyek, mint az előző évben. A jövő heti ünnepre is jellemző volt a foglalás, annak ellenére, hogy egyre drágább egy-egy vendégéjszaka

- mondta lapunknak Kelemen Lili, a Szállás.hu munkatársa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem