20 °C Budapest
Suitcase delivered standing in hotel room. concept of Hotel service and travel

Egy életre elfelejthetjük az olcsó nyaralásokat? Még évekig nem áll helyre a szektor

2022. október 7. 19:07

Úgy tűnik még nem állt fel teljes mértékben a koronavírus által okozott visszaesés után a szállodaszektor: a 2019-es szint közelében sincsenek még a bevételek, és az előrejelzések szerint még 2025-re sem fogja elérni. Más a helyzet azonban a rövidtávú lakáskiadások volumenével: ott akár már jövőre meghaladhatják az eddigi legjobb évet a bevételek. Magyarországon is hasonló tendenciákat látunk, igaz itthon sokkal közelebb voltak augusztusban a szállodák a 3 évvel ezelőtti szinthez, de nagy kérdés merre tovább. Vajon az energiaárak tényleg megtizedelik a piacot?

Minél nagyobbak, annál mélyebbre zuhannak: 2019-ben az európai szállodák bruttó foglalási értéke meghaladta a 176 milliárd eurót, 2020-ra pedig nagyjából a felére, 68 milliárd euróra esett vissza. Ugyanebben az időszakban a rövid távú bérléssel kapcsolatos foglalások 13 milliárddal csökkentek; ez a szektor azonban várhatóan a 2022/2023-as szezonban teljesen helyreáll.

A szállodák és a hozzájuk hasonló szálláshelyek esetében a fellendüléshez vezető út valószínűleg sokkal hosszabb lesz, és még 2025-re sem várható, hogy a foglalások visszatérnek a járvány előtti szintre – derül ki a Statista friss előrejelzéséből.

Közép- és Kelet-Európa (KKE) vonzó régió a szállodafejlesztés szempontjából. A koronavírus kitörését megelőző években a megnövekedett turizmus fellendítette a szállodák teljesítményét és vonzotta a nemzetközi befektetéseket. A 2020-ig tartó öt év során a CEE-6 országaiban (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) szállodai tranzakciók közel négymilliárd eurót tettek ki, ezen belül is Csehországban voltak a legmagasabbak. Bár Kelet-Európában alacsonyabb a kihasználtság aránya, mint Európa többi részén, a piac mégis magasabb növekedési ütemet produkált. A régió szállodái a következő években várhatóan kiheverik a COVID-19 világjárvány hatását.

Messze még 2019?

Ezt erősítette meg a szakértő is_ ugyan nincsenek könnyű évei a turizmusnak, alig heverte ki a koronavírus-járvány miatti lezárásokat, máris itt van az újabb kihívás, az energiaválság. A nagy kérdés most, van-e ebből kiút. A szakértő szerint van, hiszen a szektor rezilienciája kifejezetten alábecsül, és bár a volumeneket tekintve nem tartunk még a 2019-es szinten, a mostani eredmények azért több szempontból is megnyugtatóak - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Takács Márton, Moore Global Hotel és Turizmus munkacsoportjának globális vezetője.

A KSH legfrissebb, október 7-én érkezett adataiból tudjuk, hogy hiába, az idei és a tavalyi jó szezon, a szállodák és a panziók bruttó árbevételei még nem érték el a 2019-es szintet és 3,1%-ra esett vissza a vendégéjszakák számának növekedése az előző havi 14,6%-ról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Habár a hazai szállodák az ábra szerint hamarabb utolérik a járvány előtti árbevételeiket, mint Európában, de ne felejtsük el, folyamatosan zárnak be a hotelek és wellnessközpontok, akik nem tudják kitermelni a megemelkedett energiaárak költségeit.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem