Ide utazhatsz fillérekért 2022-ben: méltatlanul elfeledett helyek, egy köpésre Magyarországtól

Ide utazhatsz fillérekért 2022-ben: méltatlanul elfeledett helyek, egy köpésre Magyarországtól

2022. április 23. 13:01

Európa országainak nagy részében mostanra már megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozások, nem utolsó sorban azért, hogy ismét érkezhessenek a turisták. A magyarok körében még mindig a Ausztria, Horvátország és Görögország a legnépszerűbb nyári úti cél. Ám ha valaki nem bírja a turistatömeget és szívesen felfedezne új helyeket, számukra összeszedtük Európa azon eldugott kincseit, melyeket valamilyen okból kifolyólag nagyrészt elkerülnek az utazók.

Elérkezett a nyári pihenés megszervezésének az ideje, idén a belföldi utazás mellett várhatóan egyre többen merészkednek külföldre. A magyarok kedvenc külföldi úti céljai évek óta változatlanok, a KSH szerint a pandémia előtti utolsó évben a magyarok 25 millió alkalommal, az előző évihez képest 9,0%-kal többször utazott külföldre. A legfőbb úti célok Németország, Olaszország, Csehország és Görögország voltak.

Az utóbbi években, mármint a pandémia előtt, a görögországi utazások száma kétharmadával, az olaszországiaké harmadával bővült. Romániába is jelentősen, ötödével nőtt az odalátogatók száma. Kelet-Közép-Európa országainak népszerűsége csökkent, a magyar utazók kevesebbszer látogattak Csehországba, Horvátországba, Ukrajnába, Lengyelországba és Szlovákiába.

Grafika: KSH
Grafika: KSH

A többnapos utazások közül Németországban költöttek a legtöbbet a magyar utazók, 113 milliárd forintot. Görögországban 52, Olaszországban és Horvátországban 51 milliárd forintot szántak az utazásokra. Egy fő egy napon átlagosan 12 900 forintot költött, kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a tartózkodási idő jobban nőtt, mint a kiadások értéke. A kiadások több mint egyharmadát szálláshely- és vendéglátó szolgáltatások igénybevételére, egynegyedét vásárlásra (ajándék, élelmiszer, ital), valamint kulturális, sport és egyéb turisztikai szolgáltatásokra fordították.

A fenti népszerű úti célokon kívül azonban számos olyan közeli ország van, melyek náluk nem csak lényegesen olcsóbbak, de a turista is kevesebb, látványosságban azonban nincs hiány. Aki utazni vágyik, az valószínűleg mindenből szeretne egy kicsit megtapasztalni: gazdag történelmet, lenyűgöző tájakat, érintetlen tengerpartokat, adrenalinnal teli kalandokat, hihetetlen ételeket és lenyűgöző építészetet – írja a Chasing Trail blog, mely Európa turisztikai szempontból leginkább alulértékelt helyszíneit gyűjtötte egy csokorba. Nézzük!

Bosznia-Hercegovina

Mostar városát sokan ismerik, de az ország többi része még mindig nagyrészt ismeretlen az utazók előtt. Kár, mert Bosznia-Hercegovina bővelkedik elképesztő látnivalókban. Gyönyörű hegyek és vízesések várnak felfedezésre, különösen a látványos Kravica-vízesések. Az országnak hihetetlenül vendégszerető lakói vannak, akik segítőkészek és örömmel fogadják a turistákat. Számos nemzeti park és természeti látnivaló is várja az érkezőket, többek között a montenegrói határon fekvő Sutjeska. Medjugorje falva pedig a katolikus hívők egyik fő zarándokhelye.

Az ország 1992. április 5-én vált függetlenné, ám  a szerb, a bosnyák és a horvát etnikum között azóta is ellentétek feszültek.

Főbb látnivalók:

  • Szarajevó
  • Jajca
  • Mostar és az Öreg híd
  • Vízesések
  • Tešanj
  • Počitelj
  • Szokoli Mehmed pasa hídja
  • Középkori bogumil síremlékek
  • Mecsetek
  • Medjugorje Miasszonyunk szentélye (zarándokhely)

Csatorna-szigetek

A franciák és az angolok kedvenc nyaralóhelye ez a La Manche-csatornában lévő szigetcsoport. Politikai értelemben önálló országnak nem tekinthető, de valójában az. A hivatalos elnevezése: bailiffség, és 1066 óta a brit korona fennhatósága alá tartozik, de nem képezi az Egyesült Királyság részét, és nem is gyarmat. Saját pénze van, a csatorna-szigeteki font, saját kormánya működik, és önálló államhatárokkal is rendelkezik.

Elképesztő olcsóság van a szigeteken, ha hinni lehet az útibeszámolóknak, a helyiek átlagkeresete viszont magas, tehát az életszínvonal is - írja az Álomutazó. A szigetcsoport lakossága nagyjából 50 ezer fő, Victor Hugo itt írta a Nyomorultakat: a híres Hauteville House-ban élt 1855-1870 között, melynek berendezése ma is olyan, mint az író száműzetése idején.

Cornet kastélya, St. Peter kikötő, Guernsey, Csatorna-szigetek
Cornet kastélya, St. Peter kikötő, Guernsey, Csatorna-szigetek

 
A kikötőből induló főutca mentén számos üzlet található, tökéletes egy naplementés sétához. Akár egy délutánra, akár néhány éjszakára látogatunk el, Guernsey egy olyan rejtett gyöngyszem, amelyet nem szabad kihagyni.

Lettország

Lettország Észak-Európában található, a balti államok egyike. Nem sok turista látogatja az országot, pedig Lettországban rengeteg mindent lehet csinálni, és főleg látni! A kis európai ország csodálatos természeti adottságokkal, elképesztő városokkal és gyönyörű strandokkal rendelkezik.Ezen kívül tele van csodálatos nemzeti parkokkal, melyek remekül alkalmasak a túrázásra: legjobb nemzeti parkjai közé tartozik a Ķemeri  és a Gauja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb város Riga, amely egyben Lettország fővárosa is. Az óvárosában számos érdekes történelmi emlékhelyet fedezhetünk fel, továbbá számos múzeum, műemlék és nagyszerű étterem található. További izgalmas városai közé tartozik Liepāja, Ventspils és Daugavpils, melyeknek építészeti stílusuk lenyűgözően érdekes. Minden lett városban, de különösen Rigában sok szecessziós épület található.

Lettország egyik legjobb strandja a Jūrmala strand, amely gyönyörű puha fehér homokkal rendelkezik. Nagyon közel van Rigához, és nyáron remek hely a fürdőzésre.

Wales

Az Egyesült Királyság látogatói gyakran megfeledkeznek Walesről, és inkább Skóciába vagy Anglia fővárosába, Londonba utaznak. Ez azonban nagy hiba. Wales rengeteg látnivalót tartogat, és kétségtelenül a világ egyik leginkább alulértékelt országa turisztikai szempontból. Számos eldugott tengerparttal, festői várossal, kastélyokkal, kalandokkal, és ami a legjobb, nagyon kevés turistával rendelkezik.

Bár Wales kicsi, mégis egyedülálló hely, ahol rengeteg nagyszerű dolgot lehet csinálni. Felfedezhetjük Anglesey szigetét, vagy a Snowdonia Nemzeti Park érintetlen természetét, ahol megmászhatjuk az ország legmagasabb hegyét, a Mount Snowdont.

Tenby
Tenby, Wales

Semmiképpen se hagyjuk ki az olyan régi falvakat, mint Tenby, vagy Wales fővárosának, Cardiffnak a megtekintését sem. Ez a hely tele van kalandokkal: kipróbálhatjuk a világ leggyorsabb kötélpályáját,  ejtőernyővel ugorhatunk a Swansea felett, emellett népszerű célpontja a kajakozásnak, a raftingnak és a kerékpározásnak (Celtic Trail!). Végezetül pedig az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk, az a vízesések vidékén (The Brecon Beacons) való kalandozás. Próbáljuk ki a szurdokgyaloglást vagy a quadozást az erdőben. 

San Marino

A világ legrégebbi országa egy aprócska városállam lélegzetelállító kilátással az olasz vidékre, ugyanakkor egy lenyűgöző kastélynak is otthont ad. Szakadjunk el az olaszországi városok tömegétől, és utazzunk inkább San Marinóba.

A legjobb dolog, amit San Marinóban tehetünk, hogy felfedezzük a Monte Titano csúcsán magasodó várat: három torony emelkedika város fölé, amelyek a 11. századból származnak. Az első a Guaita, a legrégebbi és egyben a leghíresebb. Még a 11. században épült. A második torony, a Cesta a legmagasabb csúcson áll, és egy múzeumnak ad otthont, amely több mint 1500, a középkorból származó fegyvert őriz. A Montale, a harmadik torony a legkisebb csúcson áll, nem látogatható.

A Nemzeti Múzeum San Marino gazdag történelmébe merül el, a gyönyörű Basilica de San Marino visszavisz minket az időben egy szebb korba. A szokatlanabb tárgyakat kedvelő utazók számára pedig ott van a Kínzó Múzeum. 

Guaita erőd, San Marino
Guaita erőd, San Marino

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm