15 °C Budapest
Facebook application icon on Apple iPhone 13 Pro, smartphone with login home page facebook logo icon on the screen popular social media network from Meta : Bangkok, Thailand - June 3 2022

Súlyos vizsgálatot kapott a nyakába a Facebook, Instagram: keményen odacsap az EU, érik a gigabírság

2024. április 30. 17:14

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a vállalat nem tesz eleget az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú szabályainak, különösen a dezinformáció és megtévesztő hirdetések elleni küzdelem terén, ami aggodalmakat vet fel a közelgő európai parlamenti választások előtt - jelentette a Cnbc.

Az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Meta Platforms Inc. ellen. A vizsgálat oka, hogy felmerült a gyanú: a vállalat nem tesz eleget az internetes tartalomra vonatkozó szigorú uniós szabályoknak, különösen a dezinformáció elleni küzdelem terén. Ez különösen fontos a június 6-9 között esedékes európai parlamenti választások fényében.

A Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Meta nem felel meg a Digitális Szolgáltatások Törvényének (DSA) követelményeinek. Ez magában foglalja a megtévesztő hirdetéseket, dezinformációs kampányokat és összehangolt, nem hiteles viselkedést érintő intézkedéseket. Kiemelték azt is, hogy az Instagram és Facebook ajánlórendszereiben történő politikai tartalmak leminősítése átláthatósági problémát jelenthet.

A Meta szóvivője reagált az állításokra, hangsúlyozva a vállalat elkötelezettségét az online kockázatok kezelése iránt és nyitottságát az Európai Bizottsággal való együttműködésre.

További aggályok merültek fel a CrowdTangle nevű eszköz leértékelése kapcsán. Ez egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi valós idejű választási megfigyelést kutatók és újságírók számára. A Meta szerint ez az eszköz nem bizonyult hatékonynak, így újak fejlesztését tervezik adathozzáférés javítása érdekében.

A DSA 2024. február 17-én lépett hatályba és előír az internetes óriáscégeknek bizonyos tájékoztatási kötelezettségeket, beleértve a hirdetések finanszírozójának feltüntetését is. A törvény célja többek között a választások manipulációnak megakadályozása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Bizottság múlt héten "stressztesztet" végzett annak érdekében, hogy felmérje a platformok felkészültségét választás előtti manipulatív magatartás kezelésére. Az eredmények hiányosságokra és javítandó területekre világítottak rá.

Mivel a Meta nagyon nagy online platformnak minősül (VLOP), szigorúbb ellenőrzés alatt állhat és súlyosabb bírságokkal nézhet szembe, ha megsérti az EU szabályait. A cég globális forgalmának akár 6%-át kitevő bírság is kiróható a portál szerint. Az Európai Bizottság további bizonyítékgyűjtést tervez, beleértve információkéréseket és interjúkat. Lehetséges további végrehajtási lépéseket is fontolóra vehetnek vagy elfogadhatják a Meta által tett kötelezettségvállalásokat. Az eljárás lezárási határideje nincs jogilag meghatározva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem