Mikor fizethetünk a telefonunkkal a magyar boltokban?

Pénzcentrum
2014. január 21. 16:03

Az idei év közepétől indulhat el az NFC-s fizetésre alkalmas MobilTárca "éles" működése Magyarországon - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Vodafone-tól. A MobilTárca Szövetség egyik legjelentősebb tagjának tervei szerint az induláshoz szinte már minden adott, jól haladnak a fejlesztések, nagy feladat viszont, hogy a felhasználók számára bemutassák a rendszer működésének előnyeit.

Elkötelezett a Vodafone a MobilTárca mellett: a mobilszolgáltató terveiben hosszú távon szerepel mobiltelefonokba integrált NFC-alapú fizetési technológia - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Vodafone-tól. A mobilszolgáltatónál úgy látják, az év közepétől működhet élesben Magyarországon a MobilTárca: ez gyakorlatban leginkább azt jelenti majd, hogy okostelefonunkat tudjuk egyérintéses bankkártyaként használni, például ha fizetünk a boltban, automatáknál, vagy bármely olyan helyen, ami rendelkezik NFC elfogadó terminállal. A MobilTárca azonban jóval több funkcióval rendelkezik, mint egy hétköznapi bankkártya: buszbérletként, belépőként, hűségkártyaként vagy pontgyűjtőként is használhatjuk majd.

A Vodafone-nál elmondták: a mobilszolgáltatónak azért éri meg kialakítani ezt a rendszert, mert jobban ki tudja használni a telefonok személyes mivoltát, azaz közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki az ügyféllel és a MobilTárca segítségével a fizetési megoldásokon túl saját, akár személyre szabott szolgáltatásokat adhat - például kuponokat, pontgyűjtő programot.

A MobilTárcánál jelenleg a tesztüzem folyik, az eddigi adatok szerint a felhasználók látványosan gyakran használják telefonjukat fizetésre és ezzel együtt többször használják a mobiltárcába telepített pontgyűjtő kártyájukat - például a SuperShop-ot - is. Ez egyébként egy öngerjesztő folyamatnak is tekinthető, tehát minél több ilyen funkció kerül a mobiltárcába, az annál jobban ösztönzi a vásárlót, hogy a telefonjával fizessen - a Vodafone-nál épp ezért vélik úgy, hogy a megoldás nemcsak előnyös, kényelmes és biztonságos a felhasználók számára, hanem gyorsan megtérül a résztvevő kereskedők számára is. Sőt, állításuk szerint a nagy kártyatársaságoknak - MasterCard, VISA - is érdeke, hogy részesei legyenek ennek a folyamatnak, mivel ez a fejlődés azt is jelenti, hogy újabb bankkártyák jelennek meg a rendszerben, a fizikai mellett virtuális formában.


A tervek szerint a rendszert nem csak bolti vásárlásra lehet majd használni, hanem például belépőjegyeknél, vagy a tömegközlekedési jegyek vásárlásánál is. Ez utóbbinál azért is működhet kiválóan a technológia, mert tárolni tudja a jegyet (tehát ha mégsem száll fel az utas, nem veszti el a megváltott jegyét), és jól megoldható az alternatív közlekedési logikák - például a szakaszjegy, idő alapú jegy - kialakítása is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Vodafone szerint az is cél, hogy a készülékgyártók minél inkább nyitottak legyenek a technológiára. A várakozások szerint az év végére az új okostelefonok közel 90 százaléka alkalmas lesz az NFC használatára, fontos, hogy nem csak a drágább telefonok, hanem a széles tömegek által hozzáférhető készülékek is. Úgy látják, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy meggyőzzék ügyfeleiket a technológia biztonságáról, hiszen nem elég biztonságosnak lenni, biztonságérzetet is kell adni a felhasználóknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm