20 °C Budapest
Shoppers and revellers shopping at night at Christmas market in Bruges

Simán kenterbe veri a budapesti karácsonyi vásár a bécsi árait: mutatjuk, mi a legdrágább itthon

2023. november 30. 13:04

A legtöbb karácsonyi vásár mostanra megnyitotta kapuit, és csütörtök délelőtt a hangulat is megérkezett hozzá hószállingózás formájában. A budapesti és a bécsi vásárt gyakran hasonlítják össze, főknént az árak alapján, idén is megnéztük, mi hol olcsóbb. Tulajdonképpen óriási különbségek nincsenek igaz, a sültgesztenyét jobban megéri kint enni.

Mint ahogy arról beszámoltunk, november 17-én megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, ahol a gasztronómiai kiállítók a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeit kínálják a közönségnek. Idén is minden nagykonyhánál elérhető naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók, ugyanakkor a többi étel ára már korántsem baráti, legalábbis nem a magyar pénztárcához van szabva.

A csirkés, disznó húsos lángos 4500 forintba, a mangalicakolbász 5500 forintba, a lazacsteak pedig 7900 forintba kerül. Az egyik legsokkolóbb árazást azonban egy nagyobb buciban tálalt csirkepaprikás produkálja, az étel nem kevesebb mint 10 400  forintba kerül, igaz jár hozzá savanyú káposztával töltött almapaprika is.

Ezen felül a vásárban kapni töltött káposztát 7000, saslikot 5000, rétest 1800 forintért. Valahol viszont 400 forintot kérnek el azért is, hogy az árus becsomagolja a süteményt. Miközben a forró tea 1000, a forró csoki 2200 egy pohár forralt bor pedig 1350 forintba kerül.

Persze nem csak a fővárosban, több kerületben, és vidéken is tartanak karácsonyi vásárokat, sőt, a híres bécsi Christkindl Markt is megnyitott és nagyon hasonló árakkal találkozhatunk, mint a Vörösmarty téren.

  • 3 dl forralt bor Budapesten 1350 forint, Bécsben 2090 forint                   
  • forrócsoki mindkét helyen 2200 forint
  • kürtőskalács Budapesten 3200 forint Bécsben 2300 forint, de kisebb
  • sajtos-tejfölös lángos 3200 forint mindkét városban
  • sült gesztenye Budapesten 2500 forint, Bécsben 1520 forint
@myfinedine

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

♬ Rockin' Around The Christmas Tree - Brenda Lee

Bár jelenleg az euró 380 forint körül mozog, éppen ezért magyar pénztárcához mérten drágának számít a bécsi vásár, mégse különbözik annyira a budapesti, Vörösmarty Classic Xmas néven futó vásártól.

Nem úgy az életszínvonal: persze a fizetés, csak egy dolog, hiszen a nagyrészt inkább a megélhetési költségek határozzák meg az életszínvonalat, ugyanakkor nem véletlen, hogy 125 ezer magyar dolgozik a határmenti régióban, sőt sokan egyre távolabbra elmerészkednek. Míg Ausztriában az átlagfizetés 1 millió 100 ezer forint volt tavaly, addig nálunk 331 602 forintot kerestek havonta az Eurostat adatai szerint.Persze ezek az árak elsősorban a külföldi turistáknak vannak kitalálva, de azért sok magyar is kilátogat az ünnepi hangulat kedvéért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem