20 °C Budapest
Vége lehet a repohár-káosznak Magyarországon? Komoly lépések várhatóak az ügyben

Vége lehet a repohár-káosznak Magyarországon? Komoly lépések várhatóak az ügyben

2023. november 27. 20:02

A fenntarthatósági céloknak és a fogyasztói elvárásoknak részben már megfelel, a piaci szabályozás hiánya miatt ugyanakkor még nem teljesen átlátható és egységes a visszaváltható poharak rendszere. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azonban több előrelépést is lát a visszaváltható repoharak tekintetében. Így a már működő piaci jó gyakorlatok, illetve a Pénzügyminisztérium állásfoglalása a repoharak elszámolásával kapcsolatban segítik a vendéglátóhelyek kapcsolódását az önszabályozó piaci gyakorlathoz.

A BKIK és az általa összehívott Repohár munkacsoport több mint egy éve dolgozik azon, hogy megoldást találjon a visszaváltható poharakkal kapcsolatos kihívásokra, és elősegítse az egységes piaci megoldások létrejöttét.

A munkacsoport tagjai egyetértenek abban, hogy a repohár-rendszer hatékonyan hozzájárulhat a vendéglátó- és szórakoztatóipar fenntarthatósági céljainak megvalósulásához, ehhez azonban az szükséges, hogy minél több pohár maradjon a körforgásban. Ezt támogathatja a betétdíjas rendszer, amelynek fontos eleme, hogy a fogyasztás végén a pohár díját a fogyasztó visszakapja készpénzben vagy bankkártyás megoldással. Ez egyébként a BKIK korábbi felmérése szerint az egyik legfontosabb fogyasztói elvárás is a repohár-rendszerrel kapcsolatban.

A BKIK tapasztalatai szerint a vendéglátóhelyekkel történő egyeztetések során gyakran felmerül a betéti díj jogszabályoknak megfelelő visszatéríthetősége. A Kamara ezért állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól, amely alapján összeállított egy egységes adózási és elszámolási iránymutatást. Ennek lényege, hogy nincs könyvelési, adózási akadálya annak, hogy a poharak betétdíját, vagy használati díját a pohár visszaadásakor visszatérítsék készpénzben, vagy kártyára. Az elszámolásnál a betétdíjas göngyölegek elszámolásának megfelelően kell eljárni.

A Kamara felhívja a szórakozóhelyek figyelmét arra, hogy vannak már jól működő készpénzmentes megoldások, amelyek biztosítják, hogy ne legyen szükség tokenre, és a fogyasztók – az elvárásaiknak megfelelően – ingyen használhassák a poharat. Ilyen például a Cup Revolution REVO token alkalmazása, vagy a MasterCard pénzküldési funkciója. A BKIK idén nyáron hívta létre az Etikus Repohár értékközösséget vendéglátóipari szereplőkkel, rendezvényszervezőkkel, civil szervezetekkel és repoharat forgalmazó cégekkel együttműködésben. Az értékközösség célja, hogy elősegítse egy önszabályozó piaci gyakorlat létrejöttét, illetve hiteles tájékoztatást nyújtson a piaci szereplőknek és fogyasztóknak egyaránt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Etikus Repohár platform azokat a vendéglátóipari szolgáltatókat tömöríti, akik elkötelezettek a pénzre visszaváltható, mosható műanyag poharak használatáért annak érdekében, hogy a rendszerben minél több pohár maradjon bent és így a lehető legkisebb legyen a környezeti terhelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm