20 °C Budapest
Figs hanging from a tree.

Indul a fügeszezon: így készítsd el a legfinomabb házi lekvárt a filléres slágergyümölcsből

2023. augusztus 4. 08:15

Huszonöt-harminc évvel ez előtt még csak álom volt, azonban ma már hétköznapi jelenségnek számít a sikeresen termő fügefa a kertben, ami a legfinomabb nyári, akár őszi termésekkel kedveskedik számunkra. Mutatjuk, mi mindenre jó a füge, miért ilyen egészségesek ezek a gyümölcsök és hogyan hasznosíthatjuk őket a konyhában. Hogyan készíthetünk ínycsiklandó házi lekvárt a fügéből, milyen titkos hozzávalókkal bolondíthatjuk meg az ízeket? A HelloVidék elárulja!

Alig néhány évtizeddel ez előtt még elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország éghajlatán megmaradjon a füge, azonban, ahogy teltek-múltak az évek, a klíma változásnak indult, a tőlünk nem is olyan messze délre található mediterrán térség határa pedig elkezdett lassan észak felé kúszni.

Habár a hazai vidékek éghajlata még igen messze áll a mediterrántól, azt mindannyian elismerjük, hogy nyaraink egyre hosszabbak és aszályosabbak, az annak idején híresen zord és havas teleink pedig lerövidültek – ez a változás viszont kedvez a fügének, így ma már akár az északabbi országrészekben is a kertek gyakori gyümölcsfájaként találkozhatunk vele.

Habár a fügelekvárt elkészíthetjük színtisztán fügéből és cukorból is (1 kg gyümölcsre általában 200-300 g cukrot szoktak számolni, azonban, mint ahogy ez a lekvárokkal általában lenni szokott, minden háziasszony más formulával dolgozik), mi szükségét éreztük annak, hogy egy kissé megbolondítsuk az alapreceptet. A fügét naranccsal kombináljuk – épp csak annyival, hogy megmaradjon a füge dominanciája -, illetve belecsempészünk a lekvárunkba egy kevés gyömbért, vaníliát, fahéjat és szegfűszeget is.

A teljes recept a HelloVidék cikkében!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem