22 °C Budapest
Kilőttek az ingatlanárak Magyarországon: ők lettek a piac nyertesei az elmúlt hónapokban

Kilőttek az ingatlanárak Magyarországon: ők lettek a piac nyertesei az elmúlt hónapokban

2023. december 2. 15:01

Csak a családiházak esetében mért áremelkedést az Otthon Centrum a budapesti használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterárában.

A harmadik negyedéves négyzetméterárak a legdrágább budai és belvárosi kerületekben nagyon hasonlóan alakultak, illetve minimális eltérést tapasztaltunk az egyes városrészek között –közölte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Mindez azzal magyarázható, hogy vásárlói preferenciában a korábbinál nagyobb szerepet játszik az ingatlan állapota, vagyis az, hogy igényel-e költséges felújítást vagy sem -tette hozzá a szakember.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forint, ami az előző év azonos időszakánál mindössze 0,5 százalékkal magasabb, viszont az előző negyedévhez képest már 0,8 százalékkal mérsékeltebb ár. A legdrágább kerület a XIII., átlagosan1,19 milliós négyzetméterárral, majd a III. (1,18), a II., illetve az V. kerület (1,16 millió forint) a sorrend. A budai oldalon a XXII. kerületben, míg a belvárosban a VIII. kerületben alacsonyabbak csak az árak, miután a fajlagos átlagár 725 ezer forint volt július és szeptember között, azonban a legtöbb budai és belvárosi kerületben ugyancsak 1 millió forint körüli volt az átlag. A külső pesti kerületek ennél olcsóbbak, ott a 700-800 ezer forint közötti fajlagos ár a jellemző.

A jelenlegi árak megközelítőleg egy százalékkal (0,8 százalékkal) alacsonyabbak az előző negyedévinél, a kerületek zömében +/-5 százalék alatti a változás. Ugyanakkor a városrészek eltérő értékeket mutatnak, amíg a belvárosi kerületekben 2 százalékkal emelkedtek, addig a budai és a külső pesti kerületekben átlagosan 4 százalékkal csökkentek. A panellakások négyzetméterára 734 ezer forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékkal alacsonyabb, de az április és június közötti időszakhoz viszonyítva is 1 százalékos mérséklődést jelent.

A négyzetméterár a XIII. kerületben a legmagasabb, 880 ezer forintos átlagértékkel, majd a XI. kerületet (822 ezer), a XIV. kerület (784 ezer) és a III. kerület (777 ezer forint) a sorrend. A XV. és XIX. kerületeket is még 700 ezer forint feletti átlagár jellemzi, a többi városrészben azonban már 600-700 ezer forint között alakul a panellakások átlagos négyzetméterára. Ezúttal Csepel helyett a XX. kerület lett a legolcsóbb. Árváltozás szempontjából a III. és XIII. kerület említendő, ahol 7, illetve 9 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak. A skála másik felén a VIII., és néhány külső pesti kerület (IV. és XX.) található, az utolsó negyedév 5 százalékot is meghaladó árcsökkenésével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben a használt házak átlagos négyzetméterára 691 ezer forint, ami 2022. III. negyedévéhez viszonyítva 15 százalékos, míg az előző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést mutat, vagyis a három ingatlantípus közül egyedül ebben a szegmensben nőttek az árak. Soóki-Tóth Gábor véleménye szerint mindez összefügg azzal, hogy a piac egy évvel ezelőtt szembesült a rezsiszabályok kedvezőtlen változásával, de a kezdeti sokk elmúltával a tehetősebbek újra efelé a piaci szegmens felé fordultak.

Ráadásul az elmúlt években megszokottnál alacsonyabb volt a kereslet, ami erősítette az összetételhatást. A családi házak esetében továbbra is a budai kerületek a legdrágábbak, a II., III. és XI. kerületben egyaránt 1 millió forint körüli négyzetméterár az uralkodó, míg XXII. kerületben 820 ezer forint a mértékadó átlag. Ezt a pesti oldalon egyedül a XIV. kerület haladja meg 900 ezer forintos átlag értékkel, míg a kerületek többségébenállapottól függően 500-700 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el a használt házak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm