A brown marmorated stink bug rests on the leaf of a Rose of Sharon bush. This insect in the Pentatomidae family will lay its eggs on the under side of leaves. It is becoming a huge nuisance in states along the eastern side of the United States, from Maine to South Carolina. It will become quite unpopular in the warm days of fall when its attracted to homes looking for a place to spend the winter.

Érik az őszi poloskainvázió: már most sokat tehetsz azért, hogy ne árasszák el az undok rovarok a házat

2023. szeptember 25. 17:13

Beköszöntött az ősz, a poloskainvázió időszaka! Ráadásul nemcsak a nálunk őshonos, hanem a trópusi-szubtrópusi területekről – általában gyümölcsszállítmányokkal – hazánkba behurcolt invazív címeres poloska fajok is évről évre, hanem egyre súlyosabb ökológiai károkat idéznek elő. Bár emberre veszélyes betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú és nyálkahártya-irritáló váladékuk azonban allergiás reakciókat is kiválthatnak. De a fedelesszárnyúak rendjébe tartozó élőlények egyik „háziasított” rokona szintén megkeseríti a mindennapjainkat. A legszívesebben embervérrel táplálkozó ágyi poloskát szintén csak szakszerű védekezéssel tarthatjuk magunktól távol.

A címeres poloskának (acrosternum hilare) világszerte 6000-nél is több faja ismert. Szinte minden éghajlati övezetben, de leginkább a trópusokon fordul elő. Vastag, erős kitinpáncéljának és az általa kibocsátott orrfacsaró bűznek köszönhetően az állandó kellemetlenkedő szerepére ítéltetett rovar. Ráadásul a klímaváltozásnak köszönhetően hazánk egyre inkább trópusibb éghajlata fokozottan szaporává és egyre ellenálóbbá teszi. Magyarországon egyébként közel 60 faja (pl.: csíkos, nyugati levéllábú, bogyómászó) ismert - közölte a Megfoglak.hu. 

Itt az ország első invazív poloskatérképe

Az invazív, tehát nem őshonos címeres fajták (pl.: ázsiai márványpoloska, zöld vándorpoloska) nagyszámú jelenléte is egyre zavaróbb a számunkra, hiszen természetes ellenségük itthon nem nagyon létezik, ezért is fontos az ellenük való szakszerű védekezés, amelyről lejjebb írunk bővebben.  

A Bábolna Bio 2020-ban elkészítette az ország invazív poloskatérképét, amelyből többek között kiderül, hogy: 

Melyik megye a legfertőzöttebb invazív poloskával?

Melyik budapesti kerület a legfertőzöttebb invazív poloskával?

Melyik megyében található az invazív poloskával legfertőzöttebb település?

A címeres poloska petéi meleg környezetben gyorsabban kelnek ki

Szegény poloskának nem sok szerethető tulajdonsága van, de persze bolygónk biodiverzitásának fenntartásában ő is kulcsfontosságú szerepet játszik. Egyébként magányos lény, színének élénksége pedig a környezettől, valamint a táplálék típusától függ; ősszel és télen sötétebb, mint tavasszal és nyáron. Szeme összetett, teste laposabb, mint más rovaroké, az előháthoz nagy pajzs csatlakozik. Szipókán keresztül táplálkozik, előre tudja nyújtani azt, hogy átdöfje zsákmányát, vagy a táplálékul szolgáló növényt. Egyes fajok hímei udvarlás közben hangokat adnak ki. A nőstények 10-40 petét – amelyek meleg környezetben gyorsabban kelnek ki – raknak egy halomba, és védelmezik őket.  

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ágyi poloska egy született ektoparazita vérszívó

Szúr, csíp, harap? Valami vérszívó zavar minket a kellemes éjszakai pihenésünkben? Kezdetben lehet, hogy szúnyogra gyanakszunk, de ha napról napra több csípés jelenik meg a bőrünkön, akkor érdemes az ágyunkat átvizsgálni, mert valószínűleg hemzseg az ágyi poloskától. Ez az ektoparazita rejtett életmódot él, gyakran csak a testünkön felfedezett aprócska csípések miatt lepleződik le. Éppen ezért a jelenléte komoly pszichés traumákat okozhat.  

A többnyire 5-7 milliméter hosszú rovar tehát makacs vérszívó. A Közel-Keletről származik és eredetileg a denevérek külső élősködője volt, de mára az emberek és a madarak vérszívójává vált. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog. A kifejlett egyed hím és nőstény tagja szinte hasonló – az utóbbi valamivel nagyobb – barna színű. Testét finom szőrök borítják, a szájszerve is ilyen sörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja. Az eret megtalálva érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd.

Az ágyi poloska nagy számú megjelenése esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. 

Ma már számos termék érhető el, amelyekkel védekezhetünk a címeres, valamint az ágyi poloskák ellen. Létezik címeres poloska-irtó aeroszol kizárólag a lakásba behúzódó egyedek ellen alkalmas, méghozzá nemcsak közvetlenül, a kiirtandó példányokra irányítva, hanem megelőzési céllal, felületkezelésre is. Van olyan ágyipoloska- és bolhairtó permet nemcsak elűzi a kellemetlenkedő rovarokat, de az S-metoprén rovarfejlődés-gátló hatóanyaga megszakítja az életciklusukat azzal, hogy megakadályozza azok felnőtt egyedekké történő fejlődését – hatása körülbelül 4-6 hétig tart.  

Létezik általánosabb rovarirtó aeroszol kiválóan alkalmas a házba nagy számban betolakodó rejtett életmódú rovarok, például az ágyi poloska, de akár a bolha vagy a pók, illetve az ezüstös pikkelyke irtására – akár 6 hónapos védelmet nyújthat. Illetve van olyan rovarirtó porozószer is, mely szintén a rejtett életmódú mászórovarok (pl.: ágyi poloska, bolha, ezüstöspikkelyke stb.) ellen vethető be. A porozószert egyenletesen, vékony rétegben, célzottan a kártevők búvóhelyeire és vonulási útjaira, illetve a kárpitozott bútorok és fertőzött fekvőhelyek szegélyeire, valamint ráncaiba kell kiszórni - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm