25 °C Budapest
Cecina, Livorno, Tuscany - the flooded Cecina river due to heavy rains

Friss térképen a súlyos hazai árvízhelyzet: több tízezer magyar veszélyben, ezt nehéz lesz megúszni

2023. augusztus 7. 16:07

A brutális mennyiségű csapadék miatt az ország több megyéjében, összesen több mint egy tucatnyi településen van jelenleg kisebb vagy nagyobb fokú árvízvédelmi készültség. Térképre tettük a legnagyobb veszélyben lévő településeket, és megkérdeztük, mit kell tennünk akkor, ha a mi lakhelyünket is közvetlenül fenyegeti az árvíz. Azért jó hír szerencsére most is van, de ennek inkább csak a budapestiek örülhetnek.

Hatalmas esőzések, az ország egyes részein komoly viharok is voltak az elmúlt néhány napban, ami természetesen hazánk folyóira is kifejti hatását. Több helyen máris másod- vagy akár harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy kisebb települések, akár városok vannak közvetlen veszélyben. A munka már most is zajlik, mi pedig megkérdeztük a vízügyi hatóságot és a katasztrófavédelmet, hogy mire kell és lehet számítani a következő napokban vagy hetekben. Térképen is összegyűjtöttük, hol van most kisebb vagy nagyobb probléma, és azt is megtudtuk, hogy civilként mi a legfontosabb feladatunk, ha a lakóhelyünket közvetlenül fenyegeti az árvíz.

Hol van a legnagyobb gond?

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a hétvégén tett közzé adatokat arról, hogy hol a legsúlyosabb a helyzet jelenleg - erről a Pénzcentrum is beszámolt a hétvégén. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni, viszont a szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó 530 +-10 centiméteres vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást - közölte az OVF.

A Pénzcentrum mai megkeresésére arról tájékoztattak, hogy az ország keleti és nyugati felében egyaránt van probléma, igaz, hogy más és más fokozatú. A lenti térképen zölddel jelöltük az I. fokú, narancssárgával a II. fokú, sötét színnel pedig a III. fokú árvízvédelmi készültséggel érintett területeket - az adatokat az OVF-től kértük el.

A  Rábán  az  árpási,  a  vági,  a  répcelak-újhídi,  a  ragyogóhídi  és  a szentgotthárdi  vízmércénél van jelenleg I. fokú készültség. Körmendnél van III. fokú árvízvédelmi készültség, itt már elkezdődött egy lassú apadás. A Murán, Letenyénél van szintén III. fokú készültség, itt egy hosszan elnyúló
tetőzésre számítunk

- közölte megkeresésünkre az OVF. Hozzátették azt is, hogy az ország keleti felében egy kicsit jobb a helyzet, ám dolog itt is van bőven.

A Tarnán jelenleg I. fokú készültség van érvényben Pásztónál, Apcnál, Hatvannál  és Szentlőrinckátánál. A Tarnán II. fokú készültség van Verpeléten, Tarnamérán és Tarnaörsön. A Sajón II. fokú árvízvédelmi készültség van Sajópüspökinél, Sajószentpéternél  és  Felsőzsolcánál. Sajópüspökinél  már elkezdődött egy
nagyon lassú apadás

- tették hozzá. Szerencsére jó hírrel is szolgáltak: valószínűleg a legtöbb embert az érdekli, hogy a Dunán kell-e akár megközelítőleg egy olyan árhullámra számítani, mely éppen egy évtizede, az utolsó nagy dunai árvíz idején volt. Ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a Duna budapesti szakaszán az előrejelzések szerint nem várható készültséget igénylő vízállás.

Kemény munka folyik

Lapunk megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy megtudjuk, volt-e bárhol szükség a tűzoltók beavatkozására az áradások miatt. Mukics Dániel szóvivő, tűzoltó alezredes azt válaszolta, hogy péntek óta egyetlen megyében, Vasban volt szükség komolyabb munkára a katasztrófavédelem munkatársai részéről.

Péntek reggel óta hat hivatásos, két önkormányzati, tizenhét önkéntes, két járási és egy települési mentőcsoport közel száznegyven fővel több ezer homokzsákot helyezett el a településeken és szivattyúzta a felgyülemlett csapadékot kertekből, udvarokból, garázsokból és pincékből. Gasztonyban több házat zárt el a megáradt folyó, a tűzoltók csónakok segítségével jutottak az elzárt ingatlanok közelébe. A településen áramszünet is van, ami 350 embert érint. Csákánydoroszlóban 7 házból 13 lakót mentettek ki az egységek, ők ideiglenesen elszállásolásra kerültek. Felsőszölnökön kidőlt fát számoltak fel a helyi önkéntesek, míg Kőszegen egy ház kéménye szakadt be a Rákóczi úton

- tudtuk meg a katasztrófavédők szóvivőjétől. Arra nézve is adott hasznos tanácsokat, hogy mi a civil lakosság teendője abban az esetben, ha a lakóhelyünkön is árvízvédelmi intézkedésekre van éppen szükség?

Abban az esetben, ha a katasztrófavédelem munkatársai szükségesnek ítélik, jelezni fogják az érintett település lakosainak, hogy egy nap múlva - súlyosabb esetben néhány órán belül - el kell hagyniuk a települést. Ilyen esetben érdemes azonnal összekészíteni egy csomagot, amelyben élelmiszer, gyógyszerek, ruhák, valamint például gyerekjátékok is bekerülnek. A kitelepítés után szintén a katasztrófavédelem munkatársai fogják jelezni a lakóknak, hogy mikor térhetnek vissza lakóhelyükre. Kiemelten fontos, hogy a katasztrófavédelem munkatársainak kéréseit minden esetben, maradéktalanul tartsuk be

- fogalmazott kérdésünkre Mukics Dániel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem