Young couple unpacking cardboard boxes at new home.Moving house. move

Eldördült a startpisztoly: megkezdődött a friss egyetemisták rohama az ingatlanpiacon

2023. július 29. 12:00

Jobbára kivártak az albérletkereséssel a felvételi ponthatárok szerdai nyilvánosságra hozataláig a leendő hallgatók. Így alig négy-öt hetük maradt, hogy jó és számukra is megfizethető bérlakást találjanak az első szemeszterük kezdetéig. A bérleti piac főszezonjának kapujában az OTP Ingatlanpont szakemberei tekintik át az egyes vidéki egyetemvárosok kínálta lehetőségeket.

A felsőoktatási ponthatárok szerda esti kihirdetésével eldördült a startpisztoly az albérletkeresők szezonális versenyében is. Az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalatai szerint idén a szokásosnál jóval többen vártak az albérletkereséssel a felvételi vizsgájuk biztos eredményéig.

Északkelet-Magyarországon is érezhető volt eddig a kivárás, mintha az ingatlanpiacon tapintható bizonytalanság átragadt volna az albérletkeresőkre is. Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont régióvezetője igencsak eltérő lélekszámú és árszínvonalú egyetemi városokra lát rá. Közülük kiemelkedik Debrecen a több mint 20 ezer hallgatójával, és a vármegyeszékhelyek között második legmagasabb átlagos lakásárával (630 ezer Ft/m21). A sorban következő Miskolcnak csak mintegy negyed annyi hallgatója van, a lakásai pedig jóval olcsóbbak (átlagár: 360 ezer Ft/m2). A két kisebb egyetemi városban, Nyíregyházán és Egerben az árak közepesek (440-490 ezer Ft/m2), s a diákok száma nem éri el a háromezret sem.

A helyi albérleti piacok működésében azonban nem lát eltéréseket a régióvezető, csupán a bérleti díjakban, amelyekben valamelyest tükröződnek a lakásárak különbségei. Ugyanakkor szerinte mindenütt megfontolandó lehet, hogy a diákok családja az albérlet évekig tartó fizetését inkább egy lakás megvételével próbálja kiváltani. Bár azoknál a hirdetési árak nem nagyon mozdulnak, de a gyakorlatban alkuképesnek bizonyulnak: „10-15-20 százalékos alkukkal is találkozunk". Farsang Sándor tapasztalata szerint a vevők érdeklődésének fókuszában továbbra is a jó helyen lévő, felújított, első-második emeleti, lehetőség szerint erkélyes lakások állnak. Míg korábban a szűkös kínálat miatt gyakran kellett kompromisszumot kötniük, most válogathatnak is a számukra megfelelők között.

Az ország szemközti csücskében, Pécsett is hasonló benyomásokat szerzett Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője. Az albérletek iránti érdeklődés itt sem pörgött fel a ponthirdetés előtt. Tapasztalata szerint juthat mindenkinek szállás a városban, bár drágábban, mint tavaly. Új jelenségnek látja, hogy míg korábban a hallgatók erősen ragaszkodtak az egyetem közeli lakásokhoz, idén már több utazást is vállalnának, csak hogy olcsóbb legyen a lakbér. A bérlés helyetti vásárlás itt is életképes opció lehet. A pécsi átlagos lakásárak közepesnek mondhatók (470 ezer Ft/m2). Jelenleg kereslet leginkább az elérhetőbb árú panellakásokra van. Az eladók az érdeklődés nyilvánvaló csökkenése ellenére sem nagyon mérséklik a meghirdetett árakat. Ám – ahogy Markó Ildikó is tapasztalta – ha már látják a potenciális vevőt a saját szemükkel, akkor a legtöbbször nyitottá válnak az alkura.

Győr-Moson-Sopron, ahol közel tízezer, s Veszprémben, ahol mintegy háromezer nappali tagozatos hallgató tanul, kicsit más képet mutat a nyárközepi albérletpiac. Ahogy Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont észak-dunántúli régióvezetője fogalmaz: „dübörög az albérletpiac, csak kínálat nincs már". Tapasztalata szerint ilyenkor mindent ki lehet adni.

A jól fejlődő helyi ipar és a szállásbefektetők arra épülő aktivitása határozza meg egy másik egyetemi város, Kecskemét albérleti piacát is. Az üzlet virágzik, a bérleti díjak dinamikusan emelkednek, de ezeket sokkal inkább az autóipar vonzása mozgatja, mint a kereken kétezer hallgató igényei. Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője szerint a régió másik egyetemi városában, Szegeden sokkal inkább a hallgatók állnak a bérleti piac fókuszában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt meg is alapozza a közel húszezres lélekszámuk. Ám nekik is valamelyest magasabb lakbérekkel kell számolniuk a tavalyinál, noha ez a növekedés egyelőre elmarad az inflációtól. Piros Szilvia tapasztalatai szerint ősszel, amikor a kiadók attól tarthattak, hogy a rezsiköltségek megugrása miatt erősen szűkül a kereslet, csak igen óvatosan emelték a lakbéreket. Majd látva, hogy "túléltük a telet", tavasszal és nyár elején kezdték az elmaradást behozni.

Szeged egyáltalán nem olcsó (550 ezer Ft/m2), de a vásárlás itt is alternatívája lehet a hosszútávú bérlésnek. Talán csak annyi a helyi adás-vételek sajátossága, hogy ezekben nem látszik akkora visszaesés, mint amilyenekről általában szólnak a piaci hírek. Piros Szilvia szerint itt is tapintható a szereplők nagyobb óvatossága, de végül a dolog összeáll. Az eladók ugyan itt is kitartják a magas hirdetési árakat, a vevők pedig minden lehetőséget megvizsgáltatnak az ingatlanos szakemberekkel, de ha már egymásra találtak, akkor megalkusznak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm