A young woman moving into a new apartment

Perceken belül indul az éhezők viadala: diákok ezrei rohamozzák meg a drága albérletpiacot

2023. július 24. 20:01

Szokás szerint felpörgeti a nyári ingatlanpiacot a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, azaz lökésszerű keresletnövekedés várható az egyetemvárosok albérletpiacán. Ráadásul az Otthon Centrum adatai alapján a vidéki árnövekedés éves viszonylatban már most jócskán felülmúlta a budapestit.

Minden évben meglódítja az albérletpiacot a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, amikor eldől, hogy a több tízezer diák melyik városban és melyik egyetemen folytathatja felsőfokú tanulmányait. A kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt azonban azok a diákok, akik nem a jelenlegi lakhelyükön kezdik meg egyetemi vagy főiskolai éveiket, albérletekbe kényszerülnek. A gyakorlat szerint jellemzően többen bérelnek egy ingatlant, amely egy (vagy több) évre lesz a hallgatók életének színtere. Az Otthon Centrum (OC) városokra lebontva átlagolta a jelenleg mértékadó bérleti díjakat.

Budapesten a téglalakások havi bérleti díja az év első hat hónapjában kötött szerződések alapján 236 ezer forint, ami 14 százalékkal magasabb, mint a tavalyi átlag. A legnagyobb vidéki városokban 165 ezer forint a bérlemények középértéke, ami már jelentősen, 22 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakánál.

A vidéki városokban idén is meghaladta a drágulás mértéke a budapestit, ráadásul jelentős mértékben, még ha ebben az összetételhatásnak is szerepe van

–kommentálta a legfrissebb adatokat az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Soóki-Tóth Gábor elmondta, az idei bérbeadások alapján a fővárosban az egyetemisták által leginkább kedvelt kerületek közül a IX. kerületben 230 ezer, a XI. kerületben 240 ezer, míg a VIII. kerületben 200 ezer forintért találhatnak bérelhető ingatlanokat a hallgatók. Ennél jóval több lakbérrel kell számolnia annak, aki a II. kerületben (341 ezer forint), a VI. kerületben (317 ezer) vagy az V. kerületben (305 ezer forint) szeretne egyetemi évei alatt élni. A többi budai és belvárosi kerületben döntően 200-250 ezer forint körül alakul az átlagos havi bérleti díj. A III. kerületben 240 ezer, a XIII. kerületben 230 ezer, a VII. kerületben 195 ezer forint az átlagérték, míg a külső pesti kerületekben már 170 ezer forint az irányadó. A legtöbb városrészben nőtt a bérleti díj (jellemzően 5-20 százalék között), azonban a III. és a VII. kerületben, valamint a külső pesti kerületek többségében nem volt számottevő változás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bérleti díjak alakulását az elhelyezkedés mellett az ingatlan mérete is jelentősen befolyásolja. A fővárosban az egyszobás lakások átlagos havi bérleti díja 147 ezer forint, míg a kétszobásokért már 215 ezer, a háromszobásokért 300 ezer forintot is elkérnek. A szakember elmondta, minél nagyobb a budapesti bérlakás, annál jelentősebb a területi árdifferencia. Az egyszobás lakások között a fővárosban még nincs számottevő különbség. A belvárosban és Budán 150 ezer, míg a külső kerületekben 130 ezer forint azátlagos havi bérleti díj. A kétszobás lakások esetében már érdemes megfontolni a diákoknak, hogy a belvárosban 230 ezer, illetve Budán 220 ezer forintért bérelnek lakást vagy a külső pesti kerületekben a 165 ezer forintos bérleti díj mellett döntenek inkább.

A háromszobás lakásoknál még jelentősebb az eltérés: Budán és a belvárosban 315 ezer, míg a külső pesti kerületekben 210 ezer forintos díjjal kell számolni. A vidéki megyei jogú városok között Székesfehérvár a legdrágább, ahol a havi átlagos bérleti díj 210 ezer forint. Ezzel szemben Győrben és Pécsett már 170 ezer forintért lehet bérelni.

Ugyanakkor Szegeden, Miskolcon és Debrecenben még mindig 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy hónapra. Az említett városokban az egyszobás lakásokért 100 ezer,a kétszobásokért 145 ezer, a háromszobásokért átlagosan 215 ezer forintot kell fizetnie a bérlőnek egy hónapra. Budapesten és vidéken egyaránt a panellakás a legolcsóbb bérlemény. Általános érvényű szabály, hogy minél nagyobb a lakás, annál kedvezőbb azárfekvés. A budapesti belvárosban 176 ezer, Budán 162 ezer, a külső pesti kerületekben 148 ezer, míg a megyeszékhelyeken –a település mérettől függően –110-120 ezer forintos sávban mozog a házgyári lakások átlagára. A garzonlakások esetében ugyan a panel csak alig valamivel olcsóbb a téglalakásnál, de a két-és különösen a háromszobás ingatlanoknál már kedvezőbb bérleti díjjal számolhat a bérlő. A kétszobás lakásoknál 20-30 ezer, míg a háromszobásoknál akár 50-80 ezer forint is lehet az árelőny.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem