20 °C Budapest
beautiful view of Lake Balaton with vineyards from the Badacsony hill .

Beütött a nyaraló-krach a Balatonnál: nagy bajban vannak a tulajok most

2023. július 15. 09:31

A Balaton északi és déli partján lévő településeken eladó lakóingatlanok, nyaralók kínálata 16-16 százalékkal nőtt. A Velencei-tó mellett 24 százalékos, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal lett nagyobb a választék egy év alatt. A legnagyobb tavainknál már több mint 15 ezer eladó nyaralóból válogathatnak a vevők.  

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe és a drágulás is megállt, sőt, csekély mértékben lejjebb mentek az árak - derül ki az ingatlan.com idei első hosszabb hőhullám apropóján készített elemzéséből. A több mint 15 ezer eladó ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat és melyik településen a legnagyobb a választék.

A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet.

 - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Melyek a legdrágább, legolcsóbb balatoni települések? 

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant. A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz.

A legtöbb eladó ingatlan déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend.

Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést az árplafon közelében szeretnének megválni az ingaltanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com adatai szerint az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagára 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Majd Balatonakali jön a sorban 149 milliós összeggel, illetve Zamárdi, valamint Balatonszemes 125 és 121 millióval. Ezzel szemben a legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára. Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a balatoni ingatlanárak már a budapesti árszintet is lekörözik.

Hogyan néz ki az ingatlanpiac a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén?

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében 30 százalékkal, utóbbinál 20 százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális 1, illetve 3 százalékos csökkenést jelentenek, gyakorlatilag itt inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára 80 millió forint, utóbbin viszont 58 millió forint.

A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni. Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat 50 százalékos bővülése mellett az átlagos négyeztméterárak 2 százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek. A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol 9,5 és 20 milliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem