20 °C Budapest
Lehangoló látlelet a hazai lakásárakról: ha így megy tovább, komoly lakhatási krízis jöhet?

Lehangoló látlelet a hazai lakásárakról: ha így megy tovább, komoly lakhatási krízis jöhet?

2023. július 6. 19:00

Fájó mértékben drágult meg mind a lakásvásárlás, mind pedig a lakásbérlés 2010 óta az EU-s országokban, és hazánk ennek az egyik legnagyobb kárvallottja volt. Súlyos baj az is, hogy a támogatások lassú kivéreztetésével vagy a feltételek megszigorodásával talán még durvább lesz a helyzet: annyi magyarnak sem lesz semmilyen reménye saját lakásra

Európában egy minimális csökkenés következett be a lakásárakban, ám csak az első negyedévben, ráadásul nem is az előző év azonos időszakához mérve - ez derül ki az Eurostat friss adataiból. Ha nagyobb időtávban figyeljük, akkor sajnos azt látjuk, amit amúgy is sejthettünk: kevés kivétellel az egész kontinensen brutális dráguláson mentek keresztül a lakások árai, és a bérleti díjak is jelentősen megemelkedtek az elmúlt esztendőkben. Ezek az adatok egybevágnak azzal, amit itthon már a szakértők sem rejtenek véka alaá: nevezetesen az, hogy szinte senkinek nincs már esélye Magyarországon a saját lakásra.

Iszonyatos ugrás az árakban

2023 első negyedévében az EU- ban a lakásárak -0,7%-kal csökkentek 2022 negyedik negyedévéhez képest, miközben a bérleti díjak pedi 0,9%-kal nőttek - ezt közölte az Eurostat friss adatsorában. Ez a lakásárak zsinórban a második negyedéves csökkenése a 2022 negyedik negyedévi -1,4 százalékos csökkenés után. 2022 első negyedévéhez képest az EU-ban a bérleti díjak és a lakásárak 2,9%-kal, a lakásárak 0,8%-kal emelkedtek.

Nagyobb időtávot vizsgálva azonban brutális infláció következett be ebben is:

2010-től 2023 első negyedévéig a bérleti díjak 20%-kal, a lakásárak 46%-kal nőttek.

Több mint kétszeresére nőttek a lakásárak Észtországban, Magyarországon, Litvániában, Lettországban, Luxemburgban, Csehországban és Ausztriában Ha 2023 első negyedévét 2010-hez hasonlítjuk, az EU 18 országában a lakásárak jobban nőttek, mint a bérleti díjak.

Ebben az időszakban a lakásárak 24 uniós országban emelkedtek, háromban pedig csökkentek. Több mint megkétszereződött Észtországban (+200%), Magyarországon (+180%), Litvániában (+146%), Lettországban (+132%), Luxemburgban (+126%), Csehországban (+123%) és Ausztriában (+122%). Csökkenést figyeltek meg Görögországban (-14%), Olaszországban (-9%) és Cipruson (-2%).

A bérleti díjaknál az EU 26 országában emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben Észtországban (+212%) és Litvániában (+165%) drágultak. Az egyetlen csökkenést Görögországban regisztrálták (-22%).

Kinek lesz itt lakása?

Az Eurostat adatai egybevágnak a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentésében foglaltakkal, melyet néhány hete tettek közzé. Ebben a kiadványban meglehetősen sötét képet festettek a magyar társadalom lakáshelyzetéről:

nagyjából azt lehet kijelenteni, hogy saját lakásban már csak alig pár százezer magyar reménykedhet még életében.

A jegybank folyamatosan követi azt, hogy a magyar társadalom egyes rétegeinek mennyire elérhető a lakásvásárlás Budapesten, ezt az úgynevezett Housing Affordability Index (HAI) határozza meg. A lényeg az, hogy ebben az MNB megnézi, hogy egy két átlagkeresettel rendelkező háztartás egy átlagos lakás hitelből történő megvásárlásához szükséges jövedelem hányszorosával rendelkezik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha ez a mutató 1 feletti értékű, akkor a kérdéses család anyagi kifeszítettség nélkül tud hitelből lakást vásárolni, amennyiben pedig 1 alatti, akkor a budapesti lakásvásárlás túlzott kockázatot, anyagi megterhelést jelent. A gyermek nélküli háztartások esetében 45, három gyermek esetén 75 négyzetméteres lakással számoltak.

Arról, hogy mennyire reménytelen lassan lakáshoz jutni, a Pénzcentrum nemrég részletesen is írt elemzést, ezt itt olvashatod el újra:

Vége az osztogatásnak

De még a gyerekesek sincsenek a lehető legjobb helyzetben. A magyar kormány mindössze két hete jelentette be, hogy kivezeti a CSOK-ot, csak a falusi változatát tartják meg, a babavárót pedig csak 30 év alatti nők vehetik fel január elsejétől. Ezzel pedig sok szakértő szerint tovább ásták a magyar lakáshitelezés sírját, hiszen azzal, hogy a támogatásokról egy csapásra több millió magyar marad le, még annyira sem lesz fizetőképes kereslet, mint eddig volt.

A döntés értelmében, bár a CSOK és a babaváró hitel, egyben a babaváró támogatás is, amelynek az igényelhetőségét 2 évvel, azaz 2024. december 31-ig hosszabbították meg, mindkét támogatási forma esetében komoly változtatás következik be. A kormányzat meglátása szerint ugyanis az elmúlt években kitolódott a gyermekvállalás időpontja.

A babavárónál a változás kétarcú lesz, annak összegét ugyanis 10-ről 11 millióra emelik. 2025 január 1-től azonban már csak a 30 év alatti anyák vehetik azt igénybe. Addig persze marad a 41 éves korhatár.

Az igényelhető támogatás keretének 1 millió forintos növelése persze nem tűnik soknak és a jelenlegi ingatlanárak mellett kérdéses, hogy hány olyan nőnél lehet majd döntő szempont, akik eddig vacilláltak az igénylés előtt. A babaváró pedig önerőnek lassan egyáltalán nem elég: mint a lakáspiaci jelentésből is kiviláglik, súlyos bajban vannak a magyar családok. Igaz, hogy enyhült a lakásárak gazdasági fundamentumokhoz mért felülértékeltsége: Budapesten 3%-ra, országosan pedig 9-re. Arról, hogy mhogyan érinti ez a magyar családokat, szintét értekeztünk már hosszabban, ezt az elemzést ide kattintva olvashatod el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem