20 °C Budapest
traffic sign no entry

Kitehetik a Megtelt-táblát az agglomerációra? Így fékeznék meg több helyen a kiköltözési hullámot

2023. július 6. 10:14

Érd után most Budakalászon dolgoznak azon, hogy megállítsák a kontroll nélküli betelepülési hullámot, amely az utóbbi években a város jellemezte. A budapesti agglomerációban rengeteg település van, amelynek lakossága drasztikus mértékben emelkedett az utóbbi években, és az infrastruktúra, a helyi szolgáltatások nem bírják a hirtelen megjelent tömegeket.

A napokban érkezett a hír, hogy július közepétől nem lehet új lakóingatlanokat építeni, tetőteret bővíteni Érd legnagyobb részén. A polgármester szerint a város túlcsordult, állandóak a dugók, nincs elég hely az óvodákban, iskolákban, sorok kígyóznak a szakrendeléseken, és a vízszolgáltatás bírja már. Úgy tűnik, nem Érd az egyetlen város, ahol hasonló problémákkal küzdenek.

Új helyi építési szabályzaton dolgozik a budakalászi önkormányzat. Vannak olyan javaslatok, amelyek több mint 37 hektárral csökkentenék az eddig beépítésre szánt területeket – mondta el Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezető az InfoRádiónak. Budakalászonaz elmúlt években 20 százalékkal bővült a lakosságszám, a a Pest megyei várost viszont 2019 óta egy olyan civil egyesület irányítja, aminek a választási programjának fontos elemevolt, hogy véget kell vetni a kontroll nélküli betelepülésnek. Azonban lényegesen többről van szó, mint kvótákról, vagy egy adminisztrációs korlátról Péterffy Gábor szerint.

A kabinetvezető évtizedes problémának nevezte, hogy az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák, az egészségügyi szolgáltatások nem képesek követni azt a mértékű betelepülést, ami Budakalászon zajlott. A város nincs felkészülve erre. A betelepülés fékezéséhez új helyi építési szabályzatot alkotnak, amit várhatóan az év végén fogadhat el a helyi képviselő-testület. Egyes javaslatok több mint 37 hektárral csökkentenék a beépítésre szánt területet – közölte Péterffy Gábor.

Megtelt az agglomeráció?

Mindkét település, Érd és Budakalász esetében is már évek óta téma, hogy a város "megtelt", nem képes több betelepülő befogadására. A túlnépesedés problémája viszont az egész agglomerációra jellemző, mégha nem is mindenhol azonos mértékben. A G7 a a friss, 2022-es népszámlálási adatok alapján vizsgálta az elmúlt két évtized népességnövekedését településenként a fővárosi agglomerációban. Míg Budapest lakossága ez idő alatt majdnem százezer fővel csökkent, a környező településeken (a KSH 80 települést sorol a fővárosi agglomerációs övezetbe Visegrádtól Délegyházáig, Zsámbéktól Gödöllőig) népessége 235 ezer fővel nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kilenc településen a népesség minimum megduplázódott, köztük a többeknek megfizethető déli agglomeráció aktuális végpontja, Délegyháza, ahol 21 év alatt 2500-ról 6000-resre nőtt a helyi lakosság, vagy Veresegyház, ahol 4500-ról 20 ezer fölé ment fel a népesség, és ennek a növekedésnek a zöme a rendszerváltás után történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem