12 °C Budapest
Trip boats waiting for tourists at Tisza lake, Hungary

Sorra veszik a magyarok a házakat ezeken a tóparti településeken: már nem a Balaton a favorit?

2023. március 27. 08:44

Évről évre több vásárlót vonzanak a Tisza-tóhoz a térség különleges természeti adottságai, fejlődő turisztikai attrakciói és az átlagosan 25-30 milliós helyi ingatlanárak együttesen. Saját részre és befektetésnek is vásárolják az ingatlanokat - írja a VG. A balatonitól és a velencei-tavitól jócskán elmaradó helyi ingatlanárak még mindig olyan alacsonyak, hogy már pusztán emiatt is több az érdeklődő.

A tóparti településeken 30 millió forint alatti átlagáron kínálják az ingatlanokat még most is az ingatlan.com adatai szerint. A legértékesebbek a tiszafüredi ingatlanok, ahol csaknem 40 millió volt a napi középár, ezt követi a poroszlói piac több mint 30 milliós átlagárral. Sokat számíthat, hogy a település főútról elérhető, és Budapestről közvetlen vasúti járatokkal, átszállás nélkül megközelíthető. Abádszalókon és Kiskörén is 24,5 millió forint körül mozog az átlagos kínálati ár, Sarudon egymillióval több, 25,6 millió az aktuális árszint. A tóparttól távolabb fekvő tiszaderzsi lakóövezetben kínált ingatlanok árszintje viszont fele a környékbelieknek.

A Balatonhoz képest ma már harmadáron lehet a Tisza-tónál vásárolni, miközben a fővárosból ugyanúgy egy-másfél óra autózást jelent. A térségben idővel a nyaralótulajdonosok kivásárolhatják a helyi lakosság egyre nagyobb részét. A kínálatot többnyire vegyes falazatú, illetve vályogból épült házak és Kádár-kockák adják, a tó körül jellemzően olyan régebbi nyaralók találhatók, amelyek esetében a vételáron felül tetemes felújítási költséggel is kell kalkulálni - írják. A Duna House tájékoztatása szerint mivel intenzívebb lett a tókörnyéki ingatlanok iránti kereslet, a népszerűséggel az ingatlanárak is növekedtek,

már millió feletti négyzetméterárakkal is lehet találkozni a kínálatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm