24 °C Budapest
Pots simmering on range in restaurant kitchen before dinner service

Nem csitul a felújítási láz Magyarországon: milliókat költünk az új lakásra

2022. november 14. 14:32

Az építőanyagok fokozatos áremelkedése és a szakemberhiány ellenére a magyarok közel fele végzett vagy végeztetett valamilyen felújítási munkát az otthonában az elmúlt három évben. Azok közül, akik otthonukra komolyabban áldoztak, a legtöbben festettek, tapétáztak és/vagy a bútorokat cserélték le, jellemzően a konyhák és a fürdők újultak meg – derült ki a JYSK felmérésből. A megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka a következő három évben is végezne valamilyen munkát az otthonán.

A magyarok jellemzően saját tulajdonú házakban élnek - átlagosan 2,8 fő egy háztartásban. A legtöbb otthon (33 százalék) 51 és 75 négyzetméter közötti, a megkérdezettek 24 százaléka 76 és 100 négyzetméter, 23 százalék 50 négyzetméter alatti lakásban vagy házban él, és csak 19 százalék lakik 100 négyzetméternél nagyobb területen - egy főre átlagosan 35,2 négyzetméter jut. Ennél jóval nagyobb térre vágynak a legtöbben: számukra az ideális otthon átlagos mérete 124 négyzetméter - derült ki a JYSK idén augusztusban készült reprezentatív kutatásából. Az üzletlánc felmérésnek célja, hogy feltérképezze a magyarok lakhatási viszonyait, illetve azt, milyen szerepet tölt be az otthon az életükben.

A kutatásból az is kiderül, hogy 18-65 éves megkérdezettek nagy része valamilyen részben tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyben lakik: 69 százaléknak van köze a tulajdoni lapon is az otthonához. A legnagyobb arányban a fővárosban élnek bérleményben, míg a budapesti megkérdezettek 31 százaléka oldja meg így a lakhatását, úgy országosan ez a szám 15 százalék.

Családi házban vagy sorházban az összes válaszadó 57 százaléka (a családi házak aránya a falvakban a legmagasabb), lakásban 43 százaléka lakik, utóbbi arány a fővárosban jóval magasabb, 75 százalék. Panelházban pedig 20 százalék lakik.

Átalakított konyhák, fürdők

A családtámogatások és a koronavírus-járvány okozta bezártság, illetve a mind elterjedtebb otthoni munkavégzés lehet az oka annak, hogy a nehezen és drágán beszerezhető építőanyagok és a szakemberhiány ellenére is sokan - 49 százalék - vágtak bele valamilyen felújításba az elmúlt három évben. A megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka a következő három évben is csinosítaná a házát vagy lakását.

A legtöbben (53 százalék) a konyhát, étkezőt újították fel az elmúlt 3 évben, a nappalit a megkérdezettek 42 százalék tökéletesítette. 39 százalékuk a fürdőszobában, 35 százalékuk a hálóban, 17 százalékuk a gyerekszobában, 16 százalékuk az erkélyen vagy teraszon végzett vagy végeztetett felújítási munkálatokat, külső munkákra a megkérdezettek 20 százaléka szánta rá magát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Festettek, bútorokat cseréltek

A leggyakoribb munkálat a festés, tapétázás volt, a felújítást végzők 72 százaléka ily módon szépített otthonán. A második leggyakoribb beruházás a bútorcsere volt: a megkérdezettek 40 százaléka áldozott erre, 23 százalék a gépeket cserélte le. 18 százalék komolyabb szerkezeti változtatásokat is eszközölt, 33 nyúlt hozzá a vezetékekhez, csövekhez.

A JYSK adatai szerint egyébként a 2021/2022-es pénzügyi évben a legnépszerűbb termékeknek a matracok, a kerti bútorszettek számítottak, de ágyneműt, beltéri bútort is sokan kerestek, azaz a legtöbben a kényelmes alváshoz szükséges kellékeket kerestek vagy a kertjüket tették kényelmesebbé.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem