16 °C Budapest
Budapest, Hungary

Nincs mese: még mindig ez a legjobb befektetés ma Magyarországon

2022. március 6. 10:45

A kereseteknél is gyorsabban nőnek az ingatlanárak és a trend azt mutatja, hogy nyár előtt nem is lesz megtorpanás a piacon. A hitelkamatok még mindig nagyon alacsonyak, az ingatlan pedig továbbra is olyan kiváló befektetési lehetőség, aminek gyakorlatilag nincs ma alternatívája. A szakemberek úgy látják, a magyarok ingatlanba menekítik a vagyonukat, ami árfelhajtó tényező.

2012 óta folyamatosan drágulnak az ingatlanok az egész országban, az elmúlt két-három évben pedig meredeken kezdtek emelkedni az árak a piacon. Sokan azt jósolták, hogy a koronavírus-járvány kitörésének évében elérhetjük a plafont, de nagy meglepetésre az árak ismét emelkedni kezdtek és ez a tendencia azóta is tart.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa közölte, mindenki számít arra, hogy valamikor tetőznie kell az ingatlanpiacnak. Az előző esztendőkből kiindulva nyáron biztosan lesz szerinte egy megtorpanás, azt viszont nehéz megjósolni, hogy innen lefelé fordulnak-e majd az árak.

A pénz keresi helyét. Ha megnézzük az elmúlt két évtizedet, 2005-2006-ban még 11 százalék körül volt a forint alapú hitelek kamata. 2012-ben ez az arányszám 6-7 százalékra csökkent, 2020 végére pedig egészen 3 százalékig esett. Mindent összevetve a mostani 5 százalék még mindig kiemelkedően jónak számít. Lakásvásárlásra olcsó hitelt lehet felvenni és ezzel élnek is a magyarok, akik hagyományosan szeretik ingatlanban tartani a pénzüket. Ez pedig pörgeti a piacot

– magyarázta.A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy akinek van pénze, annak az ingatlanbefektetés a legjobb megoldás, nem nagyon van más, hasonlóan jó lehetőség. Az állampapír pár százalékos biztos hozamot hoz ugyan, de akik részvénycsomagokba vásárolták be magukat és alapkezelőknek adták a pénzüket a pandémia előtt, akár 20 százalékot is veszíthettek pénzükből. Ehhez képest egy ingatlanvásárlás a bérbeadással együtt 30 százalékos hasznot is hozhat éves szinten, ráadásul kisebb kockázattal.

100-200 ezer forinttal még drágulhat a négyzetméterár

Gadanecz Zoltán arról is beszélt, az infláció és az építőanyagárak emelkedése is rátesz egy lapáttal a drágulásra. A kivitelezők biztonsági játékot játszanak, felüláraznak, ezért mindenki más is felüláraz, nincs árverseny. Példaként említette, hogy míg egy év ezelőtt Budapesten és a Balaton a jobb adottságú ingatlanoknál 750 ezer forintos négyzetméteráron lehetett vásárolni egy újlakást, ez mostanra egymillió forint fölé emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fél év alatt újabb 100-200 ezer forintos áremelkedés is lehet a felkapott területeken négyzetméterenként, ebből is pontosan látszik, miért a legjobb befektetés jelenleg az ingatlan. Ez a drágulás várhatóan nyárig tart, aztán beköszönt az uborkaszezon, amikor kevésbé van mozgás a piacon. Hogy utána merre indul tovább, azt most még korai lenne megtippelni

– zárta szavait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm