A lot of solar panels on the building roof with blue sky. Solar power and sustainable energy. Green concept, environment friendly. cimlapi

Durván tör előre Magyarországon a megújuló energia: rengetegen spórolnak ezzel

2021. november 12. 16:27

A bruttó villamosenergia-termelés 2905 GWh volt idén augusztusban, ez 9 százalékkal magasabb az előző évinél. A megtermelt villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott. A hazai energiatermelésre és -ellátásra vonatkozó augusztusi adatok elérhetők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai riportjában.

Az országos primer energiatermelés 2021 augusztusában 31,59 PJ volt, amely 1,4 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,7 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,19 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris termelése 2,32 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén és széntermékek termelése csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek termelése emelkedett.

Az országos primerenergia-felhasználás 73,03 PJ volt, amely 4,83 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,28 PJ-lal nőtt, a megújuló energiaforrások felhasználása 0,56 PJ-lal, a villamos energia nettó import 0,3 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 15,24 PJ volt, amely 2 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. 2021 augusztusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3868 GWh volt, amely 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Az augusztusban megtermelt 2905 GWh villamos energia 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 22,4 százalékát megújuló energia és 1,1 százaléka egyéb forrásból származott. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 19 százalékkal volt magasabb.

A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 20 százalékkal nőtt, míg a fosszilis alapú 8 százalékkal csökkent az előző év augusztushoz képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 15 százalék volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 68,8 százalékát nap, 18,1 százalékát biomassza, 5 százalékát szél, 3,4 százalékát biogáz, 2,8 százalékát víz, és 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap és a szél emelkedett, míg a víz, a biomassza, biogáz, a kommunális hulladék megújuló részéből származó energia mennyisége csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el.  A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm