14 °C Budapest

Nyugdíjmizéria: ki veszít a kormány legújabb terveivel?

Pénzcentrum
2012. október 8. 15:38

Nem kell feltétlenül több ellátást adni azoknak, akik a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése miatt jövőre több járulékot fizetnének. A jelenlegi társadalombiztosítási rendszer ugyanis több esetben korlátozza a pénzbeli juttatásokat attól függetlenül, hogy valaki mekkora összegű járulékot fizetett be. A nyugdíjjárulék-plafon eltörlése csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek jelentene összességében tehernövekedést, ha jövőre megszűnne az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás).

A magasabb járulékfizetésnek nagyobb összegű nyugdíjkifizetéssel kell párosulnia - érvelnek a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését kritizálók. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) korábbi igazgatója a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy "azt nem tartja kivitelezhetőnek, hogy miközben megszűnik a járulékfizetési plafon, a kormány arról is döntsön, hogy a kifizetett nyugdíjra viszont felső határt állapít meg, ez ugyanis sértené az ellátáshoz való jogot".

Ennek több ponton is ellentmondanak az ugyancsak a társadalombiztosítási rendszer részét képező, szintén járulékbefizetésen alapuló, pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó szabályok - mondta el lapunknak Radics Zsuzsanna tb-szakértő. Ilyen például a táppénz, amely százalékosan és összegszerűen is korlátozott. Az egyik megkötés, hogy a táppénz az átlagos napi munkabér 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kap, mert akkor csak az 50 százalék jár. A táppénzkifizetés összege legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet, vagyis az idei évben nem haladhatja meg a 186 ezer forintot.

Korlátozott a gyermekgondozási díj kifizetése is. A gyed a minimálbér kétszeresének legfeljebb a 70 százaléka lehet. Ez az idei bruttó 93 ezer forintos minimálbér mellett azt jelenti, hogy legfeljebb bruttó 130 200, nettó 96 350 forintot kaphatnak a kismamák attól függetlenül, hogy mekkora jövedelem után fizettek járulékot.

Mindezek alapján nincs elvi akadálya annak, hogy a járulékplafon eltörlése mellett korlátozza a kormány a kifizethető nyugdíj összegét. Ugyan a jelenlegi nyugdíj-megállapítási rendszerben is létezik arányosítás, a nyugdíj összege nem maximalizált. A nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló hatályos kormányrendelet szerint, ha a 2011. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő saját jogú nyugellátás alapját képező havi átlagkereset 372 000 forintnál több, a 372 001-421 000 forint közötti átlagkereset 90, a 421 001 forint feletti átlagkeresetnek pedig a 80 százalékát kell figyelembe venni a saját jogú nyugellátás megállapításánál.

A nyugdíjkifizetés maximalizálása nélkül is pozitív lenne a járulékplafon eltörlésének költségvetési hatása. Ha ugyanis például egy magas jövedelmű dolgozó 2014 -ben nyugdíjba menne, akkor esetében a 2013. évi magasabb nyugdíjjárulék-alap egy huszonötöd súllyal szerepelne a nyugdíja kiszámításában (a nyugdíjszámításkor az 1988 után szerzett jövedelmeket kell figyelembe venni) - ecseteli a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József, okleveles adószakértő, matematikus. Vitatkozik Barát Gábor, szintén a Népszabadságnak tett azon kijelentésével, amely szerint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséből a kormány által várt 51 milliárd forintnál kevesebb lesz a többletbevétel. Éppen ellenkezőleg, még a tervezettnél is többet, legalább 60 milliárd forintot kaszálhat a költségvetés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjjárulék-plafon fölötti jövedelmekre 2009-ben 4 százalékos különadót kellett fizetni. Az adóhatóság korábbi tájékoztatója szerint ebből 24 milliárd forint bevétel keletkezett. Könnyen kiszámolható, hogy ennek alapján 1 százalékhoz 6 milliárd forint bevételnövekedés tartozik, vagyis ha a plafon fölöttieknek meg kellene fizetniük a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, abból legalább 60 milliárd forint lenne a többletbevétel - érvel Angyal József. Az adószakértő szerint a levezetett számítás 2013-ra is jól alkalmazható, mivel a járulékplafon folyamatos emelkedése kiküszöböli a számításban az inflációs hatást.

Ha a jelenleg havi bruttó 660 ezer forintnál húzódó nyugdíjjárulék-plafon eltörlésével egyidejűleg jövőre megszűnne az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás), akkor csak a havi bruttó 1 millió forint fölötti jövedelműeknek növekednének összességében a terheik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem