17 °C Budapest
Esztergom, 2023. október 2.Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön, j) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án készült, amikor Novák Katalin köztársasági elnök (b) átadta a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet a biokémikusnak (j) .MTI/Bruzák Noémi

Karikó Katalin vallomása: 2018-ban elhunyt édesanyja minden évben figyelte a Nobel-díjak bejelentését, hátha lánya kapja

MTI
2023. október 2. 17:16

A kitartás fontosságát hangsúlyozta, és Drew Weissmannal való munkakapcsolatát is méltatta a Nobel-díj honlapjának adott interjúban Karikó Katalin, aki amerikai kollégájával együtt kapja meg az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Karikó Katalin, aki az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért nyerte el a Nobel-díjat Weissmannal közösen, elmondta, hogy philadelphiai otthonában kapta a telefonhívást a bizottság döntéséről, melyet először el sem akart hinni, azt hitte, hogy valaki viccelődik vele. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a díj, felidézte, hogy 10 évvel ezelőtt októberben szintén otthon volt, mert elküldték a Pennsylvaniai Egyetemről, nyugdíjba kellett vonulnia. Akkor a férje állt mellé, ő bátorította, hogy fogadja el a mainzi székhelyű BioNTech RNA Pharmaceuticals vállalatban felkínált pozíciót. Kilenc éven át ingázott Németországba, és 58 évesen ő maga végezte a kísérleteket - tette hozzá.

Karikó kiemelte, hogy édesanyja, aki 2018-ban hunyt el, minden évben figyelte a Nobel-díjak bejelentését, hátha lánya kapja, még olyankor is, amikor nem volt professzor és kutatócsoportja sem volt. Elmondta, hogy nőként és anyaként mindig arra igyekezett felhívni a tudomány világában dolgozó nők figyelmét, hogy nem kell választani a család és a tudományos munkásság között, azonban nem is kell "túlsegíteni" a gyerekeket.

Ez is érdekelhet
"Minden egyes szakmai pofon a hasznomra vált" - 10 inspiráló idézet a Nobel-díjas Karikó Katalintól (2023.10.02 15:44)

"A gyereked figyel téged és azt teszi majd, amit lát: a példa a fontos" - fogalmazott. Kiemelte, hogy nagy hatással volt rá a stressz kutatójaként világhírűvé vált Selye János osztrák-magyar származású kanadai vegyész, akitől megtanulta: az embernek azokra a dolgokra kell összpontosítani, melyeket meg tud változtatni.

Sok fiatal feladja, mikor azt látja, hogy kollégáik, barátaik kevesebb munkáért több fizetést kapnak, előléptetik őket (...) Azt mondom, ha erre figyelsz, nem tudsz azokra a dolgokra koncentrálni, amelyek fölött befolyással bírhatsz

- mondta. Példaként elbocsátását említette, amikor önsajnálat helyett igyekezett minden energiáját a megoldás, illetve új utak keresésére fordítani. Az interjúban Karikó Katalin méltatta munkakapcsolatát Drew Weissmannal. Azt mondta kettejük személyisége meglehetősen eltér, ám eredményeik önmagukért beszélnek.

Drew Weissman figyelmét sem vonhatja el a Nobel-díj a munkától

Bár az mRNS-vakcinákkal járó új ismertség az elmúlt időszakban sok meghívást hozott a világ minden tájáról, a tudományos munkától semmi sem vonhatja el Drew Weissman figyelmét. A kutató, aki Karikó Katalinnal együtt kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, erről is beszélt a nobelprize.org oldalon megjelent interjúban. Drew Weissman elmondta, hogy először Karikó Katalin hívta fel a hírrel, és kezdetben bizonytalanok voltak, hogy tényleg igaz-e, azt hitték, valaki viccelődik velük.

Azt mondta, egy élet álma vált valóra a díjjal, pedig nem olyan ember, aki a díjakért dolgozik. A Nobel azonban a legnagyobb elismerése a munkájuknak - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy csodálatos élmény megkapni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Karikó Katalinnal közös munkáról szólva felidézte, hogy húsz éven át szó szerint egymás mellett dolgoztak. Megjegyezte, mindkettejüknek vannak alvásproblémái, így általában hajnali 3-5 óra körül emailen küldözgették egymásnak az új ötleteket. Mindig stimuláló volt a közös munka - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a Nobel-díj körüli felhajtás figyelemelvonó hatású lehet, Drew Weissman azt mondta: semmi sem vonhatja el a figyelmét a munkától. Az elmúlt időszakban Karikó Katalinnal együtt beutazták a világot, díjátadókra, előadásokra, megbeszélésekre jártak. Példaként említette, hogy vasárnap ért haza Dubajból, múlt hétvégén Bostonban volt, két hét múlva pedig Thaiföldre megy, de ez nem akadályozza a tudományos munkát, még mindig hetente találkozik laboratóriuma minden munkatársával, ha nem személyesen, akkor online.

Beszélt arról is, hogy elindítottak egy új csoportot, amellyel a vakcinaellenesség, az álhírek, a dezinformáció ellen küzdenek, mert bármennyire is fontos maga a vakcina, ha az emberek nem adatják be maguknak, nem működik. Arra a kérdésre, hogy ebben a munkában segíthet-e a Nobel-díj, azt mondta: azoknál az embereknél, akik bizonytalanok a vakcinával kapcsolatban, de hisznek a tudományban, segíthet.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem