18 °C Budapest
With a walking cane for support, a calm gray-haired senior woman resides in a modest apartment, seated on a sofa.

Rosszul utalták az emelt nyugdíjakat? Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pénz jár a magyar időseknek

2024. január 12. 10:14

A hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint, melyeket a Magyar Államkincstár tett közzé még decemberben, ma utalják a nyugdíjakat azoknak a jogosultaknak, akik bankszámlára kérték az összeget. A januári nyugdíjnak 6 százalékkal magasabbnak kell lennie, mint a decemberinek, mert ekkora emelést állapított meg a magyar kormány 2024-re. De mekkora összeg is jár akkor pontosan? A Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorával könnyen kiszámolható az emelt nyugdíj összege.

A 2024. évi nyugdíjemelésről szóló hivatalos rendelet 2023. december 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint 2024. januárban az éves nyugdíjemelés 6 százalékos lesz - aki bankszámlára kérte, annak ma utalják. (Aki postai úton kérte a kifizetést, a nyugdíjkifizetési naptárban megjelent dátum elérkeztével számíthat az emelt nyugdíj érkezésére.) A Pénzcentrum idén is elkészítette azt a nyugdíjemelés kalkulátort, amellyel könnyedén ki lehet számítani, hogy pontosan mennyivel emelkedik az idősek nyugdíja és számos egyéb járandóság 2024-ben, illetve hogy mekkora lesz a 13. havi nyugdíj februárban.

Fontos, hogy az emelésre csak az jogosult, aki 2023. december 31-ig nyugdíjjogosultságot szerzett. Akinek 2024-ben állapították meg a nyugdíjjogosultságát, az nem várhat emelést sem januárban, sem az év további részében, ha szükség lenne olyan korrekciókra 2024-ben is, mint az elmúlt években.

A Pénzcentrum 2024-es nyugdíjemelés kalkulátor használata

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora összeg várható ebben a hónapban a 6 százalékos emelést követően, nincs más teendőnk, mint beírni a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorába a 2023. december havi nyugdíj összegét és a Kalkuláció gombra kattintani:

Mivel az emelés százalékos mértékű - ahogy írtuk korábban, 2024. januártól 6 százalékkal emelkednek a juttatások -, attól függ, mekkora összeget kap valaki, hogy eddig mennyi volt a nyugdíja. Bár a legtöbben - közel kétmillióan - most az öregségi nyugdíjemelésre várnak, más járulékok, nyugdíjszerű ellátások, amelyeket a rendelet felsorol, ugyanúgy emelkednek januártól. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíjemelés kalkulátora így nem csak öregségi nyugdíj kalkulátor, hanem az egyéb jogosultságok emelését is megmutatja, ha a járandóságot beírjuk a megfelelő helyre és a Kalkuláció gombra kattintunk.

A rendelet szerint az öregségi nyugdíjon túl ugyancsak 6 százalékkal emelik januártól özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, táncművészeti életjáradékot, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, polgármesterek közszolgálati járadékát, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást, a hadigondozásról szóló törvény alapján a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokat, házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, nemzeti gondozási díjat és azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket és juttatásokat, amelyeknek a Tny. 62. §-ában foglaltak szerinti emelését kormányrendelet elrendeli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elszámolta a nyugdíjemelést a kormány?

Ahogy azzal az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk, a kormány 18,5 százalékra becsülte az inflációt 2023-ra, ezért 3,1 százalékos nyugdíjemelésről döntött novembertől. Viszont megtörténhet, hogy a kabinet alulbecsüli vagy éppen túlbecsüli a 2023-as áremelkedések várható mértékét és akkor vagy jobban járnak az idősek, vagy rosszabbul. Ez csak akkor derül ki, ha már látható, mekkora is volt a 2023-as évi infláció.

A KSH mai közlése szerint az éves infláció 2023-ban 17,6 százalékos volt, a nyugdíjas infláció pedig 18,3 százalék.

Ugyan benne volt a pakliban, hogy a nyugdíjas infláció végül 18,5 százalék felett alakul majd, és akkor a magyar nyugdíjasok húzzák a rövidebbet - hiszen ez a mutató az tavalyi év első 11 hónapjában mért adatok szerint még 19,5 százalékos volt! -, végül nem így alakult. Így aki amiatt aggódott volna, hogy a múlt évi 18,5 százalékos emelés megrövidítette a magyar időseket, az megnyugodhat: a hivatalos számítások szerint még egy hajszállal jobban is jártak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem