16 °C Budapest
old woman sitting comfortably in the living room, lost in the pages of her book as she relaxed in the peace and quiet of her home.

Nyakunkon a nyugdíjkatasztrófa: lassan nem lesz, aki eltartsa az idős magyarokat?

2023. november 16. 14:31

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése és várakozása szerint 2050 körül a 65 éves és afeletti lakosság aránya először fogja meghaladni a 25 év alattiakét Európában. Ezzel újabb trendfordulóhoz érkezett a kontinens demográfiai átalakulása. A társadalom elöregedésének növekvő mértéke hazai viszonylatban is megfigyelhető a Központi Statisztikai Hivatal százalékos megoszlásait vizsgálva, mely további gazdasági és társadalmi kihívások elé állítja Magyarországot. Nyugdíjpénztári tapasztalatok szerint a hazai lakosság, bár tisztában van a helyzettel, még nem kezdett el felkészülni az anyagi gondoktól mentes időskorra.  

Itthon az eltartott népesség rátája még magasabbra nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei évi becslése alapján, már a társadalom több mint felét teszik ki. Különösen a 65 éves és annál idősebb lakosság aránya magas, mely a WHO előrejelzései szerint 2050-re egész Európában megpróbáltatások elé állíthatja a kormányokat és a társadalmat.

Több idős, mint tinédzser

A társadalom elöregedésével még komolyabb kihívást jelent a gazdaságilag inaktív korúak eltartása, mely alatt a 14 éves és annál fiatalabb, illetve a 65 éves és idősebb lakosságról való gondoskodást értjük. Magyarországon az eltelt közel 20 évben azonban nem a gyermekeknél szembetűnő a változás mértéke. A fordulópont 2006-ban következett be (102,4%), azóta folyamatosan emelkedik az időskorúak száma a gyermekekéhez képest – az öregedési index idei mértékét az adatszolgáltató hivatal 141,5 százalékra becsüli.

Az idős népesség eltartottsági rátájának növekedése mögött az alacsony születésszám, a kivándorlás, illetve az átlagos élettartam kitolódása állhat. Az inaktív korú lakosság túlsúlya kedvezőtlenül hat egy ország munkaerőpiacára és gazdaságára, hiszen az aktív korú lakosságra egyre több gyermek és idős jut.

Itthon is érdemes megtenni az első lépéseket

Az OTP Nyugdíjpénztár adatai alapján sokan még mindig elmulasztják vagy későn kezdik meg az időskorra való pénzügyi tervezést. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a nyugdíjpénztár idei szeptemberi adatai alapján a 30 évnél fiatalabb tagok száma 13 százalékkal meghaladta a 65 éves vagy idősebb pénztártagokét.

Az Európai Unió tagországain belül Magyarországon sem ismeretlen az idősödő társadalom jelensége. Éppen ezért kiemelt fontosságú a fiatalkori öngondoskodás tudatosítása és a munkáltatói hozzájárulás szerepe, melyek enyhíthetik az elöregedő társadalom hatását. Ezen a téren még nekünk is van teendőnk, habár a lakossági tudatosságra utalhat, hogy az idei évben tovább emelkedett pénztárunk taglétszáma, és az új belépőknek köszönhetően már meghaladta a 260 000 főt. Azonban ez azt jelenti, hogy még mindig sokan vannak, akik nem tesznek félre idős korukra

– mondta Nagy Csaba, a nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre romló eltartottsági ráta

Az idősekről való gondoskodás egyre nehezebbé válik a társadalom elöregedésével, melynek mértéke régiónként különböző. A KSH idei évre vonatkozó becslése pontosabb képet mutat a hazai régiók közötti megoszlásokról. A 65 éves és annál idősebbekről való gondoskodás országos átlaga 31,6 százalék, mely eredményt régiók szerint a Dél-Dunántúl (35,7%), a Dél-Alföld (34,7%) és a Nyugat-Dunántúl (32,1%) múlja felül.

Ellenben Pest vármegyében és az Észak-Alföldön az országos átlaghoz képest megközelítőleg 2-4 százalékponttal kedvezőbbek a kilátások, míg Budapesten és a középső régióban az országos átlaghoz hasonló mértékű az idős népesség eltartottsági rátája.

Nem csak hazánkban, hanem a teljes európai régióban általános tendencia az időskorúak eltartottsági rátájának növekedése. Bár Magyarország pár százalékponttal az EU-s átlag alatt helyezkedett el tavaly, a határmenti országok közül Szlovákiában (26,1%), Ausztriában (29,4%) és Romániában (30,3%) volt alacsonyabb a munkaképes korúakra jutó idősek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem