Elderly man using smartphone at home

Ezt sokan nem tudják a Ötöslottó giganyereményéről: rengeteg pénzt bukik, aki így játszik

2024. január 19. 19:04

Rekordnyeremény közeli összeget tehet zsebre az a szerencsés játékos, aki a 3. héten megnyeri az Ötöstotó főnyereményét, a 5,1 milliárd forintot. Az esélyek azonban nem túl vaskosak, konkrétan 1:43 millióhoz  - ennél még annak is nagyobb az esélye, hogy belénk csap egy villám. Aki hetente átlagosan csak 2 ezer forintot lottózik vagy kaparósozik el, az évente 100 ezer forintot szór ki az ablakon. Ezt a pénzt elkölthetné okosabban is, például befektethetné, így az évek alatt szép kis hozamra tehetne szert.

Minden idők második legnagyobb főnyereménye vár az Ötöslottó játékosaira 2024 3. hetében: 5,1 milliárd forintért izgulhatunk Az eddigi legnagyobb nyereményt, 6,431 milliárd forintot 39 hét halmozódás után vitte el a nyertes 2020 13. játékhetében.

Egy ekkora összeg felfokozza a játékoskedvet, több mint 45%-kal nőtt a játékban részt vevő szelvények száma a halmozódás első hetéhez viszonyítva – áll a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

Sokan álmodozunk egy ekkora összegről, fejben már biztosan sokan el is költötték, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy egészen csekély az esélye annak, hogy valaki megnyeri: konkrétan mindössze 1:43 949 268. Iszonyatos szerencse kell hozzá, ami csak nagyon keveseknek adatik meg az életben. De attól még minden egyes játékosnak ugyanannyi sansza van szombat este a sorsoláson.

És semmi rossz nincs abban, ha az ember a főnyereményről fantáziál, vagy alkalmanként 1-2 ezer forintot rászán a szelvényre.

Tekintettel azonban arra, hogy a nagy nyereményre borzasztóan kicsi az esélyünk (valószínűbb, hogy belénk csap a villám) évente több százezer forintot költeni a gyors milliomossá válás reményében kicsit olyan, mintha felgyújtanánk a pénzünket. Akinek a valódi célja az, hogy javítson az anyagi helyzetén, a szerencsejátéknál van jobb módszer is, amivel ezt akár még el is érheti, méghozzá garantált hozammal:

Hozz létre saját szórakozási alapot

Legyünk őszinték: aki képes évente százezreket költeni lottószelvényre, kaparós sorsjegyekre és egyéb szerencsejátékokra, nem biztos, hogy lelkesedik azért, hogy ezt a pénzét átirányítsa mondjuk egy nyugdíjalapba, hiszen annak a kifizetése majd csak évtizedek múlva esedékes. Miért ne költenénk a lottópénzt olyan élményekre, amelyeket most szívesen csinálnánk:

Egyszerűen élvezd a pénzt. Tedd egy szórakoztató alapba, hogy elmehess egy puccos vacsorára vagy nyaralni. Ha az a pénz úgyis elmegy, inkább legyenek szép élményeid. Hagyd, hogy úgy menjen el, hogy holisztikusan gazdagítsa az életedet

 - javasolja Tiffany Aliche személyes pénzügyi oktató a CNN-nek. 

Adj magadnak fizetésemelést

Ha hitelkártya-adósságod van, az egyik legjobb módja annak, hogy több pénzed maradjon, ha kifizeted, vagy legalábbis jelentősen csökkented a legmagasabb kamatozású adósságodat

Tehát, ha a lottókiadásra szánt forintjaid nagy részét erre a célra fordítod inkább, az jelentősen javíthat az életminőségeden, mivel megszabadíthatod magad a pénzügyi terhektől.

Több pénzed lesz arra költeni, amit szeretsz

- mondta Aliche.

Megtakarítási számla

A pénznyelő lottó helyett miért ne raknánk inkább ezt a pénzt egy jó hozamú megtakarítási számlára a, amelyek közül sokan egészen jó kamatot fizetnek? A lekötött betétekhez képest általában a megtakarítási számla alacsonyabb kamatot kínál. Ugyanakkor a pénzünkhöz bármikor hozzáférhetünk anélkül, hogy a felgyülemlett kamatokat elveszítenénk. A megtakarítási számla hozama a bankszámlán lekötés nélkül tartott összeg után látra szóló kamatánál magasabb. Van azonban arra is példa, hogy megtakarítási számlán lekötés nélkül (látra szólóan) tartott pénz a lekötött banki betétekhez képest is kiemelkedően kamatozik.

Állampapír: a biztonságos terep

Aki pedig biztosra megy, annak az állampapír a legmegfelelőbb forma. A papírok jelentős része 1 forintos névértékkel bír, ami azt jelenti, hogy ez a legkisebb címlet, amiben meg tudod vásárolni. Van ugyanakkor 1000, sőt 10.000 forint alapcímletű állampapír is. Vásárláskor így rugalmasan határozhatod meg, mekkora összeget szeretnél állampapír befektetésre fordítani. Ha a futamidő lejárta előtt szeretnéd visszakapni a pénzed, akkor sem kell az összes állampapírt feltörnöd: annyit adhatsz el, amennyi pénzre szükséged van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Januártól új típusú lakossági állampapírok bevezetéséről döntött az Államadósság Kezelő Központ. A 26 éves rekordnak számító 17,6%-os tavalyi átlagos infláció következtében korábban sosem látott magasságokba, bizonyos sorozatok esetében 19% fölé emelkedik a papír kamata a 2024-ben kezdődő kamatperiódusban – ez azonban 8 éves lekötést jelent.

Lásd át a piacot

A Pénzcentrum vlogja, a CashTag múlt heti adásában összeszedtük, mibe érdemes fektetni a pénzünket, ha képbe kerülnél a legfrissebb piaci trendekkel, feltétlenül nézd meg:

A bitcoin: a bátrak befektetése

Napjainkban több ezer féle kriptovaluta van forgalomban, amelyek közül bárki, bármennyit vásárolhat, leginkább befektetési célzattal, vagy az államok közötti biztonságos fizetés céljából. A legelső és egyben mind a mai napig az egyik legnépszerűbb kriptovaluta a bitcoin, aminek az értéke kiszámíthatatlanul változik.

A laikusok számára a kriptovaluták léte szinte misztikus tartalommal ruházódik fel: mik ezek a fizetőeszközök és hogyan jöttek létre? Hogy is van az, hogy a bitcoin és más kriptovaluták nem tartoznak a klasszikus értelemben vett „pénz” kategóriájába, mégis vásárolhatjuk őket, eladhatjuk valódi, országokhoz kötött valutákért, illetve fizethetünk is velük – már amennyiben az adott kereskedelmi partner vagy pénzintézet elfogadja azt, mint fizetőeszközt.

Nagyjából egy évvel ezelőtt 21 ezer dollár körül volt a bitcoin árfolyama, ezzel szemben jelenleg körülbelül 42 ezer dollárt ér a kriptovaluta. Ezt az igen szép teljesítményt látva a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag most szakértők segítségével járta körül, hogy milyen változások történtek a bitcoinnal kapcsolatban, mik ezek jelntősége, illetve mi várható a jövőben a digitális fizetőeszköztől.

 

 

 

 

 

 

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem