13 °C Budapest

10 perc alatt kereshetsz 200 ezret: az OTP-nél elmondták, hogyan

Pénzcentrum
2015. november 12. 10:20

A magyarok kétharmada nem ismeri a TBSZ előnyeit, egy átlagos számlával 200 ezer forintot is spórolhatunk, pedig csupán 10 percig tart a számlanyitás. Év végén lejárnak a 2010-ben nyitott számlák, viszont ha meg szeretnénk hosszabbítani a megtakarításunkat, akkor év végéig nyilatkoznunk kell róla - hangzott el az OTP csütörtöki háttérbeszélgetésén.

2015 év végén járnak le az első tartós befektetési szerződések és a tartós betéti szerződések (TBSZ).

280-300 ezer TBSZ lehet összesen Magyarországon, ami elég alacsony ahhoz képest, hogy 1,5-1,7 millió értékpapírszámla van

- mondta Nyitrai Győző, az OTP vagyonkezelési és befektetési szolgáltatások igazgatója. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírszámlák 20 százaléka TBSZ. Ugyan a lemorzsolódás 10 százalék körüli, azonban ez általános az ilyen futamidejű termékeknél.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ-ekre értékpapírokat vásárolhatunk, illetve hosszú futamidejű betéteket köthetünk le. Három év után csupán 10 százalék kamatadót kell fizetnünk és egészségügyi hozzájárulást mentességet kapunk, öt év után pedig teljes kamatadó mentességet kaphatunk.

 

Semmiképpen sem a gazdagok játékszere a TBSZ, az átlagos megtakarítás ugyanis 2,8 millió forint

- tette hozzá Nyitrai Győző.

Egyébként 1,5 millió forinton 5 év alatt (3 százalékos hozammal számolva) 100 ezer forintot spórolhatunk, pedig a számlanyitás csupán 10 percet vesz igénybe, vagyis az átlagos (2,8 milliós) megtakarítással számolva közel 200 ezer forintot is spórolhatunk.

30 ezer olyan értékpapírszámla van az OTP-nél, amihez a 2010-es nyitás óta nem nyúltak hozzá, ennek ellenére 2,5 milliárd forint adót fizettek be. Aki viszont TBSZ-t nyitott, átlagosan 200 ezer forint adót takarított meg.

Az ügyfelek kétharmada nem ismeri a TBSZ-t, ezért nyitnak inkább értékpapírszámlát. Ugyan elsőre kötöttségnek látszik a kedvezmény, azonban valójában bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tegyük fel, hogy két értékpapírt veszünk, egyik értékpapírunkon veszítünk, míg egy másikon nyerünk, így nullára jövünk ki, viszont a pénzünkre szükségünk van a kedvezmény elérése előtt. Ebben az esetben a TBSZ-nél nem kell adót fizetnünk, míg az egyszerű értékpapírszámla esetén a nyereséges értékpapír után meg kell fizetnünk az adót.

Mit vegyünk a TBSZ-re?

A szakértők általában befektetési alapok vásárlását szokták ajánlani az ügyfeleknek. Az elmúlt egy évben egyébként az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A bankbetétek nem meglepő módon a jelenlegi kamatok miatt nem népszerűek.

Mit tehetünk lejáratkor?

A most lejáró számlákat 2010-ben nyitották, amiknél több lehetőségünk van.

  • Ha meghosszabbítjuk, akkor "megnyerjük" a gyűjtőévet, ugyanis 2015-ban nyitott számlaként számít, azonban erről december 31-ig nyilatkoznunk kell.
  • Ha részkivétellel szeretnénk élni, akkor viszont a gyűjtőévünk 2016 lesz.
  • Ha nem nyilatkozunk, akkor a pénzünk átkerül egy értékpapírszámlára. Ekkor a korábbi kedvezményeket megkapjuk, a bank rögzíti, de a január 1-től elért hozamok.
Lényeges, hogy nem átjárható a betéti és a befektetési számla, azonban a lejáratkor válthatunk a két számlatípus között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem