65 ezer dolgozót keresnek: semmilyen végzettség nem kell hozzá

2016. szeptember 11. 09:00

Mindennap emelni kellene a béreket ahhoz, hogy a cégek munkaerőt találjanak? Ez a jelenség nem csupán a takarítási szakmát érinti, hanem szinte az összes képzműipari foglalkozást. Jelenleg Magyarországon 64.783 szakképesítést nem igénylő betöltetlen álláshely van, ebből több mint 8000 a takarító. A legtöbb cég ugyanakkor nem is jelenti a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felé az üres álláshelyeit.

Míg februárban "csak" 5-6000 betöltetlen takarítói álláshely volt hivatalosan, mára ez a szám már 8-9000 fölé nőtt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) hivatalos adatai szerint 8509 betöltetlen takarítói álláshely van, ugyanakkor a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres helyeit, így ez a szám a valóságban sokkal magasabb - írja közleményében a Magyar Tisztítás-Technológiai Szövetség (MATISZ).

A szövetség felmérést készített tagjai körében többek között arról, hány üres álláshelyük van és mennyiért találnak dolgozót. A beérkezett válaszokból - a tagok 40 százaléka jelzett vissza - egyértelműen az derült ki, hogy szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak.

A képzett munkaerő jelentős része ugyanakkor vagy külföldre távozott, vagy elcsábították őket például a multik gyártósorai. Így a cégek sokszor szembesülnek azzal a problémával, hogy a magasabb bérért is csak képzetlen, esetenként megbízhatatlan munkaerőt találnak.

Különösen problémás a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon. Jelenleg átlagosan nettó 100-120 ezer forintos havidíjért lehet takarítót találni, már ahol lehet.

A jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatos romlás tapasztalható. Míg akkor 65-70.000 forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkában, 2016-ban már 80-100.000 forint, de már nem ritkák a 120-140.000 forintos nettó fizetések sem a szakmában. A takarító cégek bevételének 80 százalékát már így is elviszik a bér jellegű kifizetések. Csak akkor javulna a helyzet, ha a megrendelők hajlandóak lennének magasabb összeget fizetni"

 - mondta Paár Zoltán, a MATISZ elnöke. Hozzátette: a jelenlegi munkanélküliek már többszörösen átszűrt, a munka világából évek óta kieső emberek, akiket nehéz visszaállítani dolgozni.

Nem csak a takarítók helyzete nehéz

Szinte az összes kézműipari szakma hasonló problémákkal küzd: hiány van pékből, felszolgálóból és megannyi más foglalkozás területén is. A KSH adatai szerint a közép-magyarországi régióban azonnal fel tudnának venni 18 ezer embert a cégek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Problémát jelent többek között, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, nehezen termelik ki a cégek a közterheket. A szomszédos vagy a nyugati országokban magasabbak a bérek, jobbak a munkakörülmények, így aki csak teheti, elvándorol. 

Szlovákiában például 30 százalékkal nagyobb fizetést kap egy takarító, miközben Ausztriában 300 százalékkal. Utóbbi országban jelenleg 25.000 takarítót keresnek.

A nagy adóterhek miatt viszont nehéz itthon bért emelni, különösen, hogy a megnövekedett terheket a megrendelők sem akarják átvállalni. Nem kellően megoldott ugyanakkor az utánpótlás nevelés sem, így számos kézműipari szakma eltűnőben van - áll a MATISZ közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem