Young man using his laptop to try to solve problem with code. Computer programmer working on new code. Software problem

Már nem a programozóknak áll a világ? Még egy bolgár IT-s is jobban keres, mint a magyarok

2024. január 15. 15:03

A Cpl, mint innovatív toborzási megoldások globális szolgáltatója, valamint a tehetségek megszerzésének és fejlesztésének szakértője nemrég tette közzé a CEE Salary Guide 2024 jelentés legújabb verzióját. A riport a kelet-közép-európai régió 5 országának: Lengyelország, Csehország, Bulgária, Szlovákia és Magyarország munkaerőpiacának legújabb trendjeit és kihívásait mutatja be. A Cpl ebben a riportban részletezi  a IT, SSC/BPO, pénzügy, kereskedelem, logisztika és marketing szakma fizetéseinek kiterjedt listáját is.

A most megjelent Cpl „CEE Salary Guide 2024” aktuális, 4. kiadásában bemutatott fizetések a Cpl által Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Szlovákiában és Magyarországon végzett toborzási folyamatok adatai alapján állnak össze. A riportban szereplő bérek átlagos bruttó havi bérek (Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon) és átlagos nettó havi bérek (Bulgária esetében) és nem tartalmazzák a munkavállalóknak kínált további juttatásokat.

Lassul az IT szektor növekedése

Az IT-ipar láthatóan lelassította növekedési ütemét, átalakulási szakaszban van, ennek egyik oka a nehéz makrogazdasági helyzet is. A 2023-as elbocsátási hullám egyértelműen érintette ezt az ágazatot, és ennek hatása még 2024-ben is érezhető lesz. Ennek ellenére az informatikusok iránti kereslet a piacon továbbra is fennáll - bár nem olyan nagy és dinamikus, mint a korábbi években volt.

Az IT-cégek számos kihívással és nehéz döntéssel néztek szembe. Néhányuknak olyan nehéz döntéseket kellett meghozniuk, mint az elbocsátás, a munkahelyek leépítése vagy a fizetések befagyasztásde, míg mások óvatos megközelítést alkalmaztak, és ezekben a bizonytalan időkben a lassú, de folyamatos növekedést választják.

Az informatikusok keresetének összege elsősorban a tapasztalattól és a betöltött pozíciótól függ, de fontos a szakterület is - a különbség akár több százezer forint is lehet. A Cpl szakértői becslése szerint a legtöbb szakterületen szinten maradnak a bérek az informatikai ágazatban, az emelések pedig csak a legkeresettebb részterületek egy szűk körére vonatkoznak, és nem lesznek olyan látványosak, mint a korábbi években. Jelenlegi átlagos bérek az IT-iparban Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Szlovákiában és Magyarországon:

Software Developer C/C++

  • Magyarország           átl. 1 240 000 Ft bruttó
  • Cseh köztársaság     átl. 1 387 765 Ft bruttó (90 000 CZK)
  • Lengyelország           átl. 1 309 239 Ft bruttó (15 000 zł)
  • Szlovákia                   átl.    985 221 Ft bruttó (2 600 EUR)
  • Bulgária                     átl. 1 259 923 Ft nettó (6 500 BGN)

Software Developer Java

  • Magyarország           átl. 1 072 500 Ft bruttó
  • Cseh köztársaság     átl. 1 387 765 Ft bruttó (90 000 CZK)
  • Lengyelország           átl. 1 614 828 Ft bruttó (18 500 zł)
  • Szlovákia                    átl. 1 98 906 Ft bruttó (2 900 EUR)
  • Bulgária                     átl. 1 327 922 Ft nettó (6 850 BGN)

Data Scientist

  • Magyarország           átl.    885 000 Ft bruttó
  • Cseh köztársaság     átl. 1 542 210 Ft bruttó (100 000 CZK)
  • Lengyelország           átl. 2 051 268 Ft bruttó (23 500 zł)
  • Szlovákia                   átl. 1 307 350 Ft bruttó (2 450 EUR)

Business Intelligence Developer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Magyarország           átl. 1 108 000 Ft bruttó
  • Cseh köztársaság     átl. 1 157 032 Ft bruttó (75 000 CZK)
  • Lengyelország           átl. 1 396 608 Ft bruttó (16 000 zł)
  • Szlovákia                   átl.    833 875 Ft bruttó (2 200 EUR)

Rugalmasság és stabilitás

A lengyelországi, csehországi, bulgáriai, magyarországi és szlovákiai piaci trendeket tekintve továbbra is kihívást jelent a cégek számára a képzett szakemberekért folytatott versengés, még akkor is, ha egyes vállalkozások meglehetősen óvatosan közelítenek a munkaerő-felvételhez, miközben figyelemmel kísérik a jelenlegi gazdasági környezetet. A toborzási folyamatokba belépő jelentkezők elsősorban a következőkre figyelnek: rugalmas munkavégzési modell (távmunka és/vagy hibrid), a gyorsan változó piachoz igazodó versenyképes javadalmazás, a foglalkoztatási forma megválasztásának lehetősége (munkaszerződés vagy B2B), a toborzási folyamatok hatékonysága, képzési támogatás.

„Egyre inkább tanúi lehetünk a gazdasági tényezők munkakultúrára gyakorolt ​​hatásának. Ez a folyamat a munka-magánélet egyensúlyával kapcsolatos kérdésekben a jelöltek jövőbeli munkáltatókkal szembeni elvárásainak növekedésében nyilvánul meg. Elvárás, hogy a munkaadók tartsák tiszteletben a munkavállalók preferenciáit ezen a területen, és a munkahelyet váltani szándékozó jelöltek egyre nagyobb része ezt már kifejezésre is juttatja, és gyakran ez az oka a munkahelyváltásnak vagy az új ajánlat elutasításának.” – mondja Claudia Ciocca, a Cpl közép-kelet-európai igazgatója

A tehetséges jelöltek megszerzésében azok a cégek a legsikeresebbek, amelyek amellett, hogy reagálnak a jelentkezők felmerülő igényeire, stabilitást biztosítanak, és stratégiailag rugalmas együttműködési megoldásokat alkalmaznak a bizonytalan időkben - szerződést kötnek vagy kiszerveznek kulcspozíciókat és teljes projekteket. Jó példa erre a közép-kelet-európai országok informatikai alkalmazottai, akik egyre gyakrabban választják a B2B szerződéseket preferált foglalkoztatási formául. Ez egy olyan tendencia, amelyet mind az öt elemzett országban észlelhető. Bár különbözik a jelöltek és a munkaadók bevonásának mértéke az együttműködés ezen formájába, közös nevezőjük az e foglalkoztatási formából származó juttatások formája.

A harmadik erő a munkaerőpiacon

Már 2023-ban tudtuk, hogy a mesterséges intelligencia meghódította a munkaerőpiacot és még sokáig velünk marad. 2024-ben új munkaterületek, köztük a MI-hez kapcsolódó pozíciók és készségek megjelenését figyelhetjük meg.

A Cpl-nél látjuk, hogy a piacon mennyire nő a kereslet a Machine Learning Engineer, Data Scientist, AI Architect, AI Researcher, AI Engineer, AI DevOps Engineer szakemberek iránti kereslet. Az SSC/BPO szektor már eddig is alkalmazott mesterséges intelligencia-alapú megoldásokat, például az ügyfélszolgálattal kapcsolatos legegyszerűbb munkák automatizálására. Az elkövetkező években ez az iparág forradalmi változásokon megy majd keresztül, ami egyes pozíciók megszűnését, mesterséges intelligenciára való lecserélését és teljesen új munkakörök létrejöttét eredményezi.

„Ebben az évtizedben a jelöltek és a munkaadók számára egyaránt az átalakulás a kulcsszó. A korábbi években generációkig tartó változások ma sokkal gyorsabban mennek végbe. A mesterséges intelligencia korszakában minden szervezet sikerének kulcsa az lesz, hogy megtalálja a helyét, felismerje saját -és ügyfelei igényeit, átvezesse a szervezetet az átalakuláson. A munkaadóknak biztosítaniuk kell a munkavállalóik számára a lehető leggyorsabban az új készségek elsajátítását vagy akár az átképzés lehetőségét- ezzel is növelve a vállalat munkaerő-piaci versenyképességét.” - mondja Maljusin Anna, a Cpl Magyarország vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm