11 °C Budapest
Female business woman interviewing a woman for a job

Kiderült az ezeréves titok: tényleg a fiatalabbaknak könnyebb munkát találni Magyarországon?

2022. december 13. 18:36

Reprezentatív kutatásban vizsgálták, hogy mi igaz az álláspiacon legaktívabb három generáció egymásról alkotott sztereotípiáiból. Sokkal kevesebb a különbség az X, Y és Z generáció világlátása és munkához való hozzáállása között, mint amit elsőre gondolnánk, de mindegyik csoport úgy tartja, hogy az előtte pályát kezdőknek egyszerűbb dolga volt az életben.

A fiatal munkavállalók hajlamosak azt gondolni, hogy régebben minden sokkal könnyebb volt az álláspiacon, míg az idősebbek gyakran tartják kevésbé kitartónak a pályakezdőket önmaguknál. A Profession.hu, a három jelenleg legaktívabb, az X (1965-1979), az Y (1980-1994) és a Z (1995-2004) generáció tagjait kérdezte az attitűdjeikről és tapasztalatikról.

Részben igaz csak, hogy régen könnyebb volt munkát találni

Az X generáció tagjainak több mint fele kevesebb mint 1 hónap alatt el tudott helyezkedni a tanult szakmájában. Fél éven belül pedig összesen 79 százalékuknak sikerült ez. Bár az összképet részben torzítja a rendszerváltás, de így is látványos a változás: az Y generáció tagjai közül feleződött a kezdeti siker és csak 26 százalékuk tudott gyorsan megfelelő munkát találni. Fél éven belül 58 százalékuk foglalkozhatott azzal, amit tanult. A legfiatalabb, Z generáció esetében még kevesebben, csupán 18 százalék talált hetek alatt munkát, viszont az ezt követő két hónapban szinte kilőttek és végül fél éven belül már 67 százalékuk helyezkedett el a szakmáján belül.

Az 1980 előtt született munkavállalók közül közveszélyes munkakerülők kevesen lettek, de 17 százalékuk csak egy év után tudott a szaktudásának megfelelően elhelyezkedni. A legnehezebben a következő generációnak sikerült a kezdés, 34 százalékuk nem kapott egy éven belül lehetőséget, hogy a szakmájában dolgozzon. A Z generációnál ez a szám ismét csökkent, 30 százalékra, ezzel részben megdől az a feltételezés, hogy régebben minden könnyebb lett volna a pályakezdésnél – ráadásul, egyre jellemzőbb, hogy olyan munkakörökbe keresnek jelentkezőket, amiket még nem is tanítanak az iskolákban.

Megfigyelhető, hogy minden korosztály legjellemzőbb berögződése, hogy a közvetlenül előtte elhelyezkedőknél gondolja azt, hogy jobb volt a helyzet a munkaerőpiacon: az X generáció képviselőinek harmada szerint 1980-as években volt legegyszerűbb kezdőpozíciót találni, az Y generációsok negyede a 2000-es évekre gondolja ugyanezt, a Z generáció szerint pedig a 2000 és 2010-es évek voltak a legkönnyebbek. Ezzel szembe megy, hogy minden válaszadói csoport közül tízből négyen azt vallják, hogy a 18-27 éveseknek a legkönnyebb munkát váltaniuk jelenleg.

Tényleg hosszabb távon terveznek az idősebbek, de nem minden fiatal türelmetlen

Nem meglepetés, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé keresi a változást, de ehhez az alapvetéshez képest is kifejezetten magas azoknak az aránya az X (47%) és Y (40%) generációban, akik 10 évnél is tovább terveznek a jelenlegi munkahelyükön. Közel felük szerint egyébként is az az ideális, ha egy munkavállaló legalább ennyi időt tölt el egy helyen. A Z generáció esetében csak minden ötödik válaszadó maradna a mostani munkáltatójánál ilyen sokáig, és csak negyedük szerint jó ötlet ennyi időt váltás nélkül dolgozni.

A legfiatalabb álláspiaci generáció 18 százaléka mostanra már a negyedik munkahelyváltásán is túl van, míg az X generációs válaszadók 10 százaléka az első, további 10 százaléka pedig életének második munkahelyén dolgozik még mindig.

A Profession.hu HR igazgatója szerint tévút, ha a munkáltató bedől a generációkkal kapcsolatos sztereotípiáknak:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy álláskereső hozzáállására nagyobb hatással van a személyisége, az otthonról hozott értékei és a korábbi tapasztalatai, mint maga az életkora. Valaki nem csak attól lesz lojális, mert hosszú évekig nem vált munkahelyet, hanem attól, hogy motivált és hasznos tagja a csapatnak. A fiatal generáció tagjai így mutatják meg az elhivatottságukat. Megfordítva pedig a teljesítményt sem érdemes csak rövidtávon mérni, az idősebbek a tapasztaltságuk miatt jellemzően hosszútávon képesek tartani a munka elvárt minőségét és erre motiválják a mellettük dolgozó fiatalokat is

– mondta Simon-Göröcs Lili.

Sokkal kevesebbet elégedetleneknek a fiatalok, mint gondolják róluk

Nincs jelentős eltérés a fiatalok és az idősebbek között az első fizetésük megítélésében. A korcsoportok válaszadóinak többsége annyit keresett pályakezdőként, amire számított, ezt követi a „reméltnél kevesebb” válasz mindenkinél. A felelősség kérdésében sincs különbség, a munkavállalók fele szerint túl sok felelősséggel jár a beosztása, függetlenül annak elhelyezkedésétől a ranglétrán.

A Z generáció tagjainak többsége elégedettebb a munkája és a magánélete közötti egyensúllyal, mint az X és Y generáció, többségük pozitívan látja a szakmai jövőjét és közel felük úgy érzi, most is lehetősége van a fejlődésre. Bár nem jelentős az eltérés, de leginkább ők (56%) érzik azt, hogy stresszes a beosztásuk. A korosztály legfiatalabb tagjai még csak 17 évesek, de a válaszadók között nem volt olyan, akinek legalább egy (minimum részmunkaidős) munkahelye ne lett volna korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem