young woman working in an office

Kiderült az igazság: ennyit keres átlagosan egy diákmunkás Magyarországon

2022. június 13. 21:32

Sok diák megy el dolgozni a nyáron, hogy szakmai gyakorlatát töltse, tapasztalatot szerezzen, vagy csak azért, hogy ki tudja egészíteni az ösztöndíját, vagy a zsebpénzét. Viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy ki, milyen órabérrel tud elhelyezkedni. Mutatjuk, hogy mik azok a diákmunkák, ahol a legtöbb pénzt lehet keresni a nyár folyamán.

Hamarosan vége a tanévnek és az egyetemi vizsgaidőszakból sincsen már sok hátra. Ilyenkor rengeteg fiatal vállal nyári munkát, a legtöbbször diákmunka formájában. A sok lehetőség között nem mindig egyszerű kiigazodni, mégis van néhány olyan pont, amelyek ismerete segíthet tájékozódni, döntést hozni.

Hol lehet a legtöbb pénzt keresni?

Talán nem meglepő, hogy a legmagasabb keresetek az informatikai ágazatban vannak. Általában a képzettséggel rendelkező – másod- vagy harmadéves egyetemisták – diákok tudnak IT cégeknél munkát vállalni, gyakornoki pozíciót betölteni. Itt az órabérek akár a négyezer forintot is elérhetik. A másik terület, ami anyagi szempontból igen kedvező lehet az a nyelvtudás. Az idegen nyelvek ismerete – akár egyéb képzettség nélkül is – nagy előnyt jelent, a legjobban az tud keresni, aki valamilyen különleges nyelvet beszél.

Mi a helyzet a fizikai munkával?

Az utóbbi években rendkívül felértékelődött a fizikai munka, így ez vált a diákszövetkezetekben az egyik legjobban fizetett munkakörré. A fiatalokat egyre nehezebb „rávenni” a kétkezi munkára, így egyes pozíciókért akár kétezer forintot is fizetnek óránként. Általánosságban elmondható, hogy a többség az irodai környezetet preferálja, még akkor is, ha az közel nem fizet olyan jól. Ennek köszönhetően viszont a fizikai munkáért egyre nagyobb összegeket kínálnak.

A gyorséttermi munkák előnyei

A gyorséttermi munkavállalás azok számára kedvező opció, akiknek olyan időbeosztásuk vagy órarendjük van, amely nem enged nagy mozgásteret. Az összes munkalehetőség közül a legrugalmasabb foglalkoztatást biztosítja, így nem csak nyáron, hanem év közben is lehet rendszeresen dolgozni. Emellett a fővárosban igen sűrű a gyorséttermi hálózat, így valószínűleg a bejárás sem okoz sok kényelmetlenséget. Bár sokan viszolyognak ettől a területtől, mégis vannak olyan készségek – kommunikáció, csapatmunka, alkalmazkodóképesség – amelyeket nagyban fejleszthet egy ilyen munkahely.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehetőségek tárháza

A munkaerőhiány miatt, aki 2022 nyarán dolgozni szeretne, az valószínűleg fog munkát találni. A pénzen kívül azonban más haszna is van egy állásnak. Rengeteg tapasztalatot, hasznos tudást, kapcsolatot, készséget lehet szerezni.

Fontos kiemelni, hogy azoknak a fiataloknak, akik még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat vagy még nem helyezkedtek el főállásban egy munkahelyen érdemes kipróbálni magukat a munka világában. Ebben az életszakaszban, átlagosan 17 és 22 év között még nincsenek meg azok a tényezők – saját lakás, család, hitel – ami miatt el kell köteleződni egy szakterület vagy munkahely mellett. Ilyenkor nincs veszteni való, több munkakört is ki lehet próbálni. Csupán nyitottságra és némi szorgalomra van szükség – mondja Virág Viktor, a MADS - Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem