Businessman working on phone

Nesze neked minimálbér-növelés: ezek a magyarok egyáltalán nem számítanak fizetés emelésre

2021. október 1. 12:32

Bár az idén 7,8 százalékkal nőtt a huszonévesek nettó fizetése, a dolgozó fiataloknak csak a 23 százaléka számít 3-5 százalékot meghaladó fizetésemelésre a következő egy évben egy friss, reprezentatív kutatás szerint. Igaz, ez az arány magasnak számít a felmérés történetében, a többség, az érintettek 49 százaléka továbbra is kisebb mértékű béremeléssel számol a jövőben, 24 százalékuk pedig nem vár vastagabb „borítékot”. A pesszimisták aránya pedig minimális, mindössze 3 százalékos.

A jelek szerint a dolgozó fiatalok egy része borúlátónak mondható, ha a fizetésük alakulása kerül napirendre. Ugyanakkor vannak optimisták is - ez derül ki a K&H ifjúsági indexéhez az idei második negyedévben készült reprezentatív felmérés és a hivatalos KSH-adatokból.

Mennyit kaptak a fiatalok?

Az idei év első felében a legalább öt fős cégeknél, állami vagy jelentős nonprofit szervezeteknél dolgozó 20-29 évesek a hivatalos statisztikai adatok alapján - a különböző kedvezmények nélkül - nettóban több mint 244 ezer forintos átlagfizetést kaptak havonta. Ez 7,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 227 ezres összeget.
Ráadásul a korábbi éveket is tempós növekedés jellemezte, a 2020 első felében 6,6 százalékkal, 2019 azonos időszakában pedig 15,3 százalékos fizetésemelkedést könyvelhettek el a korosztály dolgozó tagjai.

Mire számítanak ezek a dolgozók?

Az utóbbi években látott jelentős növekedés ellenére a K&H ifjúsági indexéhez készített reprezentatív kutatás szerint a dolgozó 19-29 évesek nagy része nem vár komolyabb fizetésemelést. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a hivatalos statisztikai adatok az öt fősnél nagyobb cégek adataival készült, míg nagyon sokan ennél kisebb vállalkozásoknál dolgoznak.

A kutatás szerint a megkérdezettek 23 százaléka vár nagyobb béremelést, ami a mértéket tekintve az inflációt meghaladó emelkedést jelentene. Sok válaszadó azonban nincs tisztában az infláció pontos értékével, ezért a felmérés a 3-5 százalékot meghaladó emelést minősíti nagynak. A 23 százalékos arány egyébként viszonylag magasnak mondható, a felmérés több mint 8 éves történetében csak néhány alkalommal – például 2021 és 2020 első negyedévében és 2018 végén – fordult elő ennél magasabb vagy ehhez hasonló eredmény.

A többség viszont óvatos, az inflációnál visszafogottabb, azaz 3-5 százalék alatti bérnövekedéssel számol a következő időszakban. 24 százalékuk pedig nem vár változást, amennyiben valóban így lesz, akkor az infláció miatt a fizetésük vásárlóértéke mérséklődhet. Kedvező ugyanakkor, hogy a dolgozó fiatalok marginális része tart csak attól, hogy kisebb összeget kap, 3 százalékuk számol ezzel a forgatókönyvvel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem